В Германия обсъждат преиздаването на "Моята борба"

19548
В Германия обсъждат преиздаването на "Моята борба"

Германски политици ще се срещнат до края на седмицата, за да обсъдят изглеждащата като неизбежна перспектива за публикуване отново в страната на книгата "Моята борба" с автор Адолф Хитлер, съобщава в. "Индипендънт". Ако това стане, то ще е за първи път в страната след края на Втората световна война, предаде БГНЕС.

Към хората от министерството на правосъдието ще се присъединят и представители на Бавария, тъй като авторските права върху библията на нацизма принадлежат на тази провинция. Благодарение на това Мюнхен предотвратяваше отпечатването на книгата през последните 69 г. в Германия и Австрия. Само че в края на 2015 г. се навършват 70 г. от смъртта на Хитлер, което означава също така че изтичат авторските права върху "Моята борба", т.е. и забраната за новото й отпечатване.

На конференцията в Рюген ще бъде обсъдено дали да не бъде въведен нов закон, специално забраняващ отпечатването на книгата. Но пред ДПА министърът на правосъдието на Долна Саксония Антье Нивиш-Ленарц каза, че тя е против идеята за "специален закон, насочен само към забраната на книга". "Моята борба" е отпечатвана на ново няколко пъти извън германоезичните страни, има и нейни електронни версии в интернет. Това, по думите на Нивиш-Ленарц, означава, че достъпът до нея е неограничен.

Властите в Мюнхен подкрепиха идеята Институтът за съвременна история да отпечата наново книгата, но под формата на академична книга, т.е. като "непривлекателна в търговски план" с анотации, които да развенчаят и демистифицират манифеста на нацизма.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа