В Италия: момиче за всичко, а само на 13

17449
В Италия: момиче за всичко, а само на 13
Снимка: pixabay

"Работех от сутрин до вечер. През нощта спях само по 3 часа и след това всичко се повтаряше." 17-годишната Ема си спомня за времето, когато е била на 12-13 години и е работила на един италиански къмпинг като "момиче за всичко". Трудът беше изтощаващ, казва тя във видео, публикувано наскоро от организацията Save the children. "Едва успявах да стоя на краката си."

Валерио също разказва как като 8-годишен е работил с баща си в увеселителен парк. А когато бил на 13 години, той вече бил зидар и водопроводчик. На практика никога не съм ходил на училище, споделя момчето пред Save the children.

Всяка фирма в Русия с милиционер, почвайте да работите от 14-годишни: нови руски законопроекти

Сътрудник по сигурността от "Росгвардия" за всяка организация в Русия и да може да почнеш да работиш на 14 години – такива законо...

Германската обществено-правна телевизия ZDF разказва историите на двамата тийнейджъри в своя обширна публикация за нелегалния детски труд в едни от най-развитите страни в света - Италия и САЩ. Техните разкази насочват вниманието към една широко разпространена практика в едни от най-богатите нации в света, за които обаче се знае и говори твърде малко, посочва германската медия.

Но защо се стига дотук? Като основни причини за детския труд се посочва бедността. За немалко работодатели експлоатацията на деца е изключително ефективен бизнес модел. "Той намалява разходите и така увеличава печалбите", казва правозащитникът и активист за правата на децата Фернандо Моралес де ла Круз, цитиран от ZDF.

Кои са най-тежките форми на детския труд?

Детският труд вреди на физическото и умственото развитие на децата. Много от работещите деца не посещават училище. Особено тежки са съдбите на малолетните, принудени да работят за наркобанди, в мини, в бордеи, като войници. Но и носенето на тежки товари, боравенето с химикали и опасни инструменти, както и нощният труд са изключително опасни за непълнолетните.

В последно време в света броят на децата на възраст между 5 и 11 години, които работят, се е увеличил толкова много, че тази възрастова група вече съставлява малко над половината трудещи се непълнолетни, сочат данни на УНИЦЕФ. Днес 70% от работещите деца се трудят в селското стопанство, 20% - в сектора на услугите, 10% - в индустрията. Близо 28% от работещите деца на възраст между 5 и 11 години не ходят на училище, както и 35% от работещите деца между 12 и 14 години.

Детският омбудсман на Русия иска да се узакони децата да работят

Комисарят по правата на детето в Руската федерация Мария Лвова-Белова настоява да се приеме законопроект за опростяване на процедурата ...

Детският труд е най-често срещан в Африка и Азия. Но и в Европа, както и в САЩ има все повече такива случаи. Според проучване на Save the children около 336 000 непълнолетни в Италия на възраст между 7 и 15 години вече са работили, въпреки че по закон те нямат право да се трудят преди да навършат 16. А почти една трета (28%) от 14-15-годишните са узвършвали работни дейности, които са били "особено вредни за тялото и психиката им" или са представлявали пречка за образованието им, тъй като са били извършвани през нощта или във времето, в което се провеждат учебни часове.

Експлоатацията в САЩ

ZDF пише, че според американското Министерство на труда броят на незаконно наетите деца в САЩ се е увеличил с цели 69% от 2018 насам.

През 2022 над 800 американски компании са наели незаконно около 3800 деца, предимно мигранти. Работата на някои от тях била и опасна за живота - например в кланици или в строителството. Експертите обаче смятат, че броят на нерегистрираните случаи в Съединените щати стига до 1 милион.

В момента глобата в САЩ за работодателите, наемащи незаконно деца на работа, стигат до 15 000 долара. Призивите за тяхното увеличаване стават все по-силни. В Германия нарушенията за детски труд могат да бъдат санкционирани с до 30 000 евро. А ако умишлено или по непредпазливост са били застрашени непълнолетни, виновните дори могат да бъдат изпратени в затвора.

Експлоатацията на детски труд е нараснала след пандемията от COVID-19

Експлоатацията на детски труд по света се е увеличила след пандемията от COVID-19, предупреди Международната организация на труда (МОТ)...

 

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Голям пожар в завод на КАМАЗ в Татарстан (ВИДЕО)

Руските провокации в Молдова се увеличават

Близко бъдеще: Русия ще печели в Украйна без да победи (ВИДЕО)

Атака по Кримския мост? Какво предвиждат дипломати и журналисти

Украинските дронове отново не почиват: Брянска област не спа тази нощ

Украински военни нарекоха фейк информацията, че са изтеглили танковете "Ейбрамс" от фронта

Германия търси лекари. Какво получават те в страната?

В коя страна да отида да работя? Ето кои са най-харесваните държави с по-високи заплати

"Няма да се върна": украинците в чужбина и военната служба

Италия привиква руския посланик след указ на Путин

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com