В Италия вземат крути мерки за спасяване на икономиката от коронавируса

5202
В Италия вземат крути мерки за спасяване на икономиката от коронавируса
Снимка: Getty Images/Gulliver

Освен здравният отговор, битката с коронавируса в Италия е и на икономическо ниво. Намаляват се сметки за ток, отлага се плащане на ДДС - това са акцентите във взетите от италианското правителство мерки, пише в. "24 часа".

По предварителни изчисления всяко италианско семейство ще получи средно по 1400 евро под различна форма. А италианският НОИ ще плаща част от заплатите на работещите, ако фирмата им спре или намали дейността. Ще бъдат обхванати и фирми с един служител, както и кооперативите. За фирмите с от 5-има до 50 служители ще се подсили и Фондът за интегриране на заплатата, който покрива 80 на сто от заплащането. За всичко това се отпускат 2,5 млрд. евро.

Тези, които са на свободна практика или с временни договори, ще бъдат освободени от осигурителни внoски. За сезонните работници от туризма и шоубизнеса се дават повече възможности за обезщетение при безработица. Карантината, сертифицирана с медицински документ, ще бъде равна на болничен.

Предложение в Италия: На "безнадеждно" болните да се отказва медицинска помощ

Изключително крайна мярка обмислят здравните власти в най-засегнатата от коронавируса държава в Европа, а именно Италия. В предложение...

Предвиждат се 12-15 дни допълнителен отпуск за родителите с деца на възраст до 12 години. Мярката ще покрие до 80% от заплащането при хората с ниски доходи и 30% при тези с високи. Онези, които не могат да прекъснат работата си, може да поискат ваучер от 600 евро за детегледачка, медиците имат право на 1000 евро.

Спира се плащането на месечните вноски за кредит за първо жилище за работещите, които минават към интеграционната каса. Помощ има за собствениците на малък бизнес, които не могат да плащат наем за магазините си, и др. Разсрочват се сметки за ток, газ, вода - де факто за срок от 2 месеца.

Отлагат се плащането на данъци и осигурителни вноски и внасянето на ДДС - с 2 месеца.

Има обезщетяване на отменени, но платени спектакли, кино, театър, които може да се ползват до края на годината. По подобен начин се обезщетяват и неизползвани туристически пакети.

Всичко това се очаква да струва 10 млрд. евро на италианската държава, но ЕС вече действа да се махнат ограниченията за бюджетния дефицит.

Италианци пеят от прозорците си, за да повдигнат духа си (ВИДЕО)

В момента ситуацията в Италия трудно може да се опише с една дума, след като страната е блокирана заради бързото разпространение на кор...

Здравният аспект

Премахва се хабилитационният изпит за лекари - те ще може да упражняват професията си веднага след като се дипломират. 20 млн. евро се предвиждат за реструктуриране на затворите и 58 млн. евро спешно за полицията, пожарната, армията и Гражданска отбрана, за да набележат подходящи сгради за болнични нужди.

Дистанционната работа става задължителна в администрациите в публичния сектор. Намалява се максимално физическото присъствие на държавните служители, но се гарантират основните услуги.

Иначе в Италия най-тежко остава положението в провинция Ломбардия. Там 730 души лежат в интензивни отделения. Заради масовата карантина, общинските власти нямат възможност да издават смъртни актове.

Още: "Коронавирусът предизвиква нови и нови мерки в Европа и по света"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Украйна конфискува активи на назначения от Русия губернатор на Запорожка област

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 25.04 - Байдън подписа военната помощ, първата пратка вече е на път

Лукашенко: С Путин решаваме за ядрените оръжия - как и кога

Десетки хиляди полети имали проблеми с навигацията, подозират руска намеса

За създаване на "терористично общество": Русия арестува задочно Гари Каспаров

"Спрете лодките": Лондон с крайни мерки срещу мигрантите

Една голяма заплаха виси над Германия

Кой държави дават най-много военна помощ за Украйна - ето по колко милиарда отпускат

Като ресторантьор ти иде да си скубеш косите - какво разказват собственици на заведение

Нарушаване на пътните правила в чужбина: ЕС с по-строго законодателство

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа