Ваксинираните срещу коронавирус туристи влизат в Кипър без тест, махат се и други мерки, но има строги условия

1976
Ваксинираните срещу коронавирус туристи влизат в Кипър без тест, махат се и други мерки, но има строги условия
Снимка: iStock/Guliver

Пътниците, завършили пълен курс на ваксинация с коронавирусни ваксини, одобрени от Европейската агенция по лекарствата и "Спутник V", ще могат да влизат в Република Кипър от 10 май без сертификат за преминат диагностичен тест за коронавирус. Това решение е взето от властите на островната държава, а миналата събота Министерството на здравеопазването на Кипър публикува инструкции за ваксинирани лица, пише БГНЕС.

Съгласно инструкциите, "всички пътници, които имат валидна карта за ваксинация, независимо от тяхното гражданство и държавата, от която пристигат, вече няма да бъдат помолени да се самоизолират. Това са лицата, които имат карта за ваксинация от страните от Европейския съюз, страните от Европейското икономическо пространство - Исландия, Лихтенщайн и Норвегия, както и от Швейцария, Израел, Великобритания, Русия, Обединените арабски емирства, Украйна, Йордания, Ливан, Египет, Беларус, Сърбия, Катар, Бахрейн, САЩ, Армения, Грузия, Канада и Кувейт".

Кипър удвоява пунктове за бързи Covid тестове

В Кипър удвояват броя на пунктовете за провеждане на бързи тестове за коронавирус заради увеличеното им търсене при рестартирането на и...

Кипър подчерта, че пътниците трябва да имат ваксинационна карта с една от следните ваксини: Sputnik V, Pfizer/BioNTech, Vaxzevria (AstraZeneca), Moderna, Janssen и трябва да са завършили пълният курс на ваксинация. Поради факта, че използването на ваксината на "Янсен" предвижда само една инжекция е валидно правило, според което можете да пристигнете в Кипър без тест две седмици след ваксинирането с този препарат. Ваксинираните пътници трябва да попълнят специален формуляр CyprusFilghtPass в рамките на 24 часа преди полет до Кипър.

Иначе, кипърските власти премахват строгия карантинен режим от 10 май, но жителите на острова, за да влязат на практика във всякакви обществени помещения, ще се нуждаят от така наречения Coronapass - пропуск, указващ, че притежателят му не разпространява коронавирус. Coronapass може да бъде сертификат за отрицателен PCR тест за коронавирус, направен през последните 72 часа, или документи, доказващи, че човек е получил поне една доза ваксина не по-късно от преди три седмици или е преболедувал COVID-19 през последните шест месеца. Този пропуск ще се изисква за всички, които ще посещават универсални магазини, театри и кина, както и фитнес зали, които ще отворят врати на 10 май.

Освен това Coronapass ще ви е необходим, за да посетите църковен храм и да присъствате на церемонии като сватби, кръщенета или погребения. До 16 май включително, не повече от 10 души ще могат да участват в подобни церемонии. От 17 май лимитът ще бъде увеличен на 200 души, но с уговорката, че тези събития ще се провеждат само на открито.

За църквите, театрите и кината ще има тристепенна система за облекчаване на карантинните ограничения. От 10 май в тях няма да бъдат допускани едновременно повече от 50 души, от 17 май - до 30% от капацитета им, а от 1 юни - до 50%. Големите магазини от 10 юни ще трябва да осигурят спазване на минимална площ от 10 квадратни метра за всеки клиент. От същия ден на острова ще бъде възобновено присъственото обучение на учениците, които ще трябва всяка седмица да се тестват с бързи антигенни тестове.

Кипър е раздал незаконно 3 500 „златни паспорта“

Независима комисия разследва обстоятелствата около предоставянето на гражданство от властите в Кипър в замяна на инвестиции. Хиляди чуж...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Змия ухапа директора на зоопарка в Одеса (СНИМКИ)

ПАСЕ не признава легитимността на Путин: Обвини го в убийство на Навални и изтребване на народи

Арестуваха жена, звъняла на спешен телефон повече от 2000 пъти

ПВО и пари за Украйна, позиции за Израел и Турция: Какво решиха евролидерите?

Сушата в европейска страна изправя туристи срещу местни в надпревара за вода

С руската армия можеш да превземеш света, но те са идиоти: Украински военен от Авдеевка говори (ВИДЕО)

Руснаците масово ще бъдат тествани за плодовитост: Путин иска повече раждаемост

ЕСПЧ отхвърли жалба на Филип Киркоров срещу Литва

Не е само у нас: Болница в Англия призна че е разменила бебета

Зеленски: За пръв път Украйна успя да пусне 10 гаубици "Богдана" за месец

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа