Великобритания гони 23 руски дипломати, бивш руски агент знаел за покушението срещу Скрипал

5374
Великобритания гони 23 руски дипломати, бивш руски агент знаел за покушението срещу Скрипал
Снимка: Getty Images/Guliver

Великобритания гони 23 дипломати в отговор на покушението над бившия разузнавач Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия. Това заяви министър-председателят на Великобритания Тереза Мей.

От министерството на външните работи допълниха още, че свикват извънредно заседание на  Съвета за сигурност на ООН. Срещата е планирана за 21,00 часа българско време.

Случаят Скрипал: Ново престъпление в сметките на Русия?

Покушението срещу бившия двоен агент Скрипал във Великобритания може да предизвика международна криза. НАТО изразява сериозна загрижен...

По информация на Sky News посланика на Русия Александър Яковенко няма да бъде сред изгонените. По този начин Великобритания иска да запази диалога с Русия.

Междувременно бившият руски агент от КГБ Борис Карпичков е заявил в сутрешния блок на ITV, че три седмици преди инцидента руските специални служби са предупредили него и други хора като - сред тях и отровения Сергей Скрипал.

"Първият път, когато чух това вледеняващо кръвта съобщение, го приех за шега. Просто не повярвах. Съобщението гласеше, че ще се случи нещо много лошо с мен и други хора, включително и Сергей Скрипал. Не знаех кой е Скрипал, докато не стана покушението срещу него", казва Карпичков, съобщи BBC.

На въпрос кой носи отговорност за случилото се със Скрипал, Карпичков отговаря – руските специални служби, в частност ФСБ.

Попитан дали е действано по заповед на Путин, бившият агент каза, че не би бил толкова конкретен, защото не е уверен, че заповедта е постъпила лично от Путин, но със сигурност е дошла от много близък до Путин човек.

Захарова определи като "цирково шоу" думите на Мей за руско участие в отравянето на Скрипал

Говорителят на руското МВнР Мария Захарова определи като „цирково шоу“ заявлението на британския премиер Тереза Мей за руск...

Руски коментатори отправят забележка, че ФСБ не действа зад граница. Други обръщат внимание на това, че за да се определи вида на едно вещество, трябва да се разполага с негов образец - точно това, което Русия иска от Великобритания т.е. да ѝ бъде предаден образец, което британците досега не са направили. Така, според руските коментари, британският премиер Тереза Мей е признала косвено, че Великобритания има образец на газа "Новичок".

От САЩ вече дойде подкрепа за Великобритания, че вероятно Москва стои зад покушението на бившия двоен агент на ГРУ Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия. "Ние сме абсолютно уверени в британските следствени служби и в мнението им, че най-вероятно Русия е отговорна за атаката с нервно-паралитично вещество, която бе извършена в Солсбъри миналата седмица", обяви вече бившият държавен секретар на Щатите Рекс Тилърсън. "Съгласни сме и че отговорните - както тези, извършили престъплението, така и онези, които са го поръчали - трябва да бъдат изправени пред последиците от действията си", допълни той, но часове по-късно беше освободен от поста си лично от американския президент Доналд Тръмп и се спекулира, че една от причините може да е точно позицията, че Русия е виновна за станалото със Скрипал.

По-рано генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг също изрази загрижеността на Алианса относно нападението. "Великобритания е наш високопоставен съюзник и този инцидент е от голямо значение за НАТО. НАТО поддържа връзка с британските власти по този въпрос", заяви Столтенберг в изявление, разпространено от неговия офис. Забележката и на двамата политици дойде, след като британският премиер Тереза Мей заяви, че е "много вероятно" Русия да стои зад отравянето на един от бившите си шпиони - обвинение, което Москва отхвърли. Мей съобщи също така, че нервният агент "Новичок", с който са отровени Скрипал и дъщеря му, е военна разработка на Русия. Заради това се очаква и спешно заседание на комитета КОБРА тази сутрин.

Изявлението на ръководителя на НАТО увеличава спекулациите, че Великобритания може да задействана процедурата по Член 5 от Вашингтонския договор, според който военното нападение срещу един член на Алианса представлява нападение срещу всички. Дипломатическият конфликт идва и от факта, че практически всички спецслужби по света спазват неписан кодекс за неприкосновеност на бивши шпиони, които са били разменени. Това посочи бившият директор на ФСБ и член на комисията в Държавната дума за безопасност и противодействие на корупцията Николай Ковальов.

Припомняме, че на 13 март министърът на външните работи на РФ Сергей Лавров заяви, че Русия няма няма да отговори на исканията на Великобритания във връзка с отравянето на бившия разузнавач Сергей Скрипал, докато руската страна не получи достъп до материалите по делото. Той поясни, че Москва иска достъп и до отровното вещество, което е било използвано срещу Скрипал. Русия вече поиска такъв достъп, но получи отказ.

Песков отговори на обвиненията за отравяне на бившия руски разузнавач Сергей Скрипал

Обвиненията за участие на Москва във възможно отравяне на бившия полковник от Главното разузнавателно управление (ГРУ) Сергей Скрипал н...

Министър-председателят на Великобритания Тереза Мей даде 24 часа на Русия, за да отговори на въпросите, свързани с отравянето на Сергей Скрипал, но това не се случи. Още при обявяването на ултиматума, Мей обеща, че ще има санкции срещу Русия, ако Москва не се съобрази.

Сергей и Юлия Скрипал бяха отровени с нервно-паралитично вещество на 4 март във Великобритания. Заедно с тях в болница е и местен полицай, който е обследвал мястото на престъплението.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

25 хиляди са депортираните в Русия украинци: Принуждават ги да вземат руски паспорт

Няма удар с дрон, но има двама ранени висши руски милиционери: Руската действителност

Чехия разкри руска операция за евроизборите, санкционира кумеца на Путин

Буданов: Русия със сигурност знаеше за подготовката на терористична атака от 15 февруари

Никой не работи истински Русия да бъде победена в Украйна: Силни думи (ВИДЕО)

Путин убеждава войниците си, че няма да се бият с НАТО (ВИДЕО)

"Луфтханза" прекратява стачките

Силен трус разлюля Северна Италия

Да сринем Харков квартал по квартал: Призив на пропагандист номер 1 на Русия (ВИДЕО)

Рекорден брой мигранти са отишли във Великобритания

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа