Великобритания спира да субсидира ветро централите

8383
Великобритания спира да субсидира ветро централите
Снимка: Getty Images / Guliver

Британското правителство ще спре да субсидира наземните ветро централи до 1 април 2016 г., съобщи Министерството на енергетиката и изменението на климата, предаде БГНЕС.

Според властите тази стъпка не само ще спести публични средства, но също така ще подобри ефективността на отрасъла като цяло. "Ние ще помогнем на фирмите, ангажирани в областта на новите технологии, сами да се изправят на краката си, но те не трябва да разчитат на правителството за финансова помощ", заяви говорител на министерството.

Министерството също така съобщи, че само през 2014 г. субсидиите за изграждането на ветро електроцентрали е стрували на държавния бюджет 800 милиона паунда. В резултат компаниите са успели да произведат около 5% от електроенергията на страната.

Интересното е, че по-рано кметът на Лондон Борис Джонсън остро разкритикува изграждането на новите "вятърни турбини". Според него тези обекти не само не могат да осигурят необходимите количества енергия, но и "унищожават традиционния британски пейзаж."

Следва да се отбележи, че вятърната енергия, въпреки че представлява много по-малък риск за екологията в сравнение с конвенционалните източници на енергия, все още има влияние върху средата. Шумът от ветро централите предизвика спад в цените на недвижими имоти. Турболенцията, която възниква в резултат на турбините, нарушава дневните и сезонни цикли на въздуха. Това от своя страна влошава екологичната обстановка в региона и вреди на селското стопанство.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа