Въглищата - един от тихите убийци в Европа

2577
Въглищата - един от тихите убийци в Европа
Снимка: Getty Images

Близо 23 000 души са починали в резултат на вредното влияние на ТЕЦ-ове, работещи с въглища в ЕС, съобщават в доклад неправителствени организации.

Докладът, озаглавен „Черният облак над Европа: как страните използващи въглища разболяват своите съседи“, анализира вредното влияние върху здравето през 2013 г. на европейските ТЕЦ. Въглищата са отговорни за 18% от вредните емисии на газове с парников ефект през 2014 година. Те са причинили смъртта на 22 900 души през 2014 годинa, а други десетки хиляди са се разболели от сърдечно-съдови заболявания, бронхити, рак и други болести. Това е заключението на доклада, изготвен от четири неправителствени организации - WWF, Climate Action Network, Heal и Sandbag, пише БГНЕС.

Миньорите искат по-висока цена на въглищата

Увеличение с 9 лв. на цената на въглищата искат работещите в „Мини Марица-изток“, съобщи в Стара Загора президентът на КНСБ...

„Повече от половината от преждевременните смъртни случаи в ЕС могат да бъдат отнесени към 30 електроцентрали на въглища“, уточнява докладът. Здравните загуби са между 32,4 и 62,3 млрд. евро. В доклада е обхванат ефектът от общо 280 ТЕЦ-ове, като от тях за 257 е открит вреден ефект за здравето.

Най-голямата въглищна електроцентрала в България "Марица-изток 2" е отговорна за 730 преждевременни смъртни случая, което я поставя на второ място в ЕС, показва докладът. По количество отделени емисии на серен диоксид за 2013 г. ТЕЦ "Марица-изток 2" е на второ място в Европа с изхвърлени 54 100 тона, като веднага след нея се нарежда ТЕЦ "Бобов дол" - с 36 600 тона.

Само преди две години друг доклад показа, че ТЕЦ "Марица-изток 2" е най-големият замърсител сред всички промишлени заводи в Европа, а българите дишат най-мръсния въздух. Най-лош е въздухът в Перник, Димитровград, Видин и Пловдив. В свое проучване Европейската агенция по околна среда включи в топ 30 на промишлените замърсители и два от тецовете, свързвани с Ковачки - "Бобов дол" и "Брикел", с горивната си инсталация в Гълъбово. С предни позиции в класацията са и част от останалите ни тецове. Американската ТЕЦ "Марица-изток 3" е поставена на 74-то място, а пернишката ТЕЦ "Република" - на 139-о. В класацията влизат още горивната инсталация в Свищов, "ЛУКойл Нефтохим", ОЦК - Кърджали, ТЕЦ Русе, ТЕЦ Сливен и др.

Освен това в сегашния доклад се развенчава мита, че въглищата са евтин енергиен източник. Петте най-засегнати страни от замърсяването с въглища, идващо от съседни страни, както и от собствените им централи, са Германия, Италия, Франция, Гърция и Унгария. Най-токсични са фините прахови частици от замърсяването с въглища. Тези частици с диаметър под 2,5 микрона проникват дълбоко в дихателната система на човешкия организъм и кръвта. Те се пренасят на километри, а живакът, който се получава от изгарянето на въглищата, уврежда нервната система на хиляди човешки зародиши в Европа всяка година, пише в доклада.

Обмисля се спиране от продажба на най-евтините въглища, основен потърпевш ще е Ковачки

Екоминистерството обмисля въвеждането на ограничения за продажбата на въглища с високо съдържание на сяра и пепел, които са основният з...

"Замърсяването на въздуха е отговорно за смъртта на хиляди хора в целия свят, а затоплянето на климата задълбочава проблема", подчертава Роберто Бертолини – представител на Световната здравна организация за ЕС.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа