Върховната Рада отказа да разгледа законопроекти на Зеленски

2294
Върховната Рада отказа да разгледа законопроекти на Зеленски
Снимка: Getty Images/Guliver

На извънредно заседание в сряда, насрочено по инициатива на новия президент на Украйна Владимир Зеленски, Върховната Рада отказа да разгледа внесените от него два законопроекта за промени в избирателната система. Не бяха събрани достатъчно гласове за внасяне на документи за разглеждането им от парламента. Това предава ТАСС, цитирана от "Фокус".

„За съжаление, не успяхме да включим в дневния ред нито един от законопроектите“, заяви председателят на Радата Андрей Парубий след резултатите от съответните гласувания и закри заседанието.

Украйна ще отвори българско училище

Ново училище с разширено изучаване на български език ще отвори в Украйна. Това е обещал новият украински президент Владимир Зеленски по...

Инициативата на Зеленски за промяна на изборното законодателство получи подкрепата на само 92 депутати, а за процедурата за осъществяване на покупки за избирателната кампания – 127 гласа.

Текстът на предложените от Зеленски промени в избирателния кодекс включваше намаляване на бариерата за влизане в парламента от 5% на 3%, както и преход от пропорционална мажоритарна система към изключително пропорционална избирателна система. Втората инициатива на държавния глава е техническа и се отнася до процедурите за възлагане на обществени поръчки по време на предизборната кампания. Основната дискусия обаче възникна на днешната среща по въпроса за партийните листи.

Председателят Андрей Парубий заяви, че текстът на законопроекта, който е влязъл в парламента, не включва въпроса за отворените списъци. Политикът заяви, че самият той е препрочитал законопроекта два пъти. „Бях изненадан и разочарован, че първата законодателна инициатива на президента Зеленски беше въвеждането на затворени партийни списъци. Преди няколко дни от тази трибуна имаше обещание за въвеждане на отворени списъци. Но за събаление, предложената ни система е с изцяло закрити партийни листи“- каза председателят.

Ръководителят на президентската администрация на Украйна Андрей Богдан заяви вечерта на 21 май, че Зеленски е за приемането на избирателен кодекс с отворени списъци, но това е „невъзможно поради позицията на депутатите от Радата“. В това отношение, добави той, има компромис по отношение на затворените списъци. „Промените в действащото законодателство чрез общо съгласие на ръководителите на фракции, депутати и настоящия президент ще се отнасят именно до изключването от текста на закона на правилото, регламентиращо мажоритарната система, както и намаляване на преходната бариера от 5 на 3%. Това е компромис“, обясни той.

Зеленски насрочва референдум за формата на преговорите с Русия

Новият държавен глава на Украйна Владимир Зеленски планира провеждането на референдум, на който гражданите да се произнесат за формата ...

Въпреки това, както каза Нестор Шуфрич, депутат от „Опозиционната платформа - За живот“, в сряда по време на извънредно заседание на Радата, депутатите „цинично са измамили“ президента. „Ще кажа, че днес беше доста цинично да се обвинява някой за това, за което се договорихме вчера“, каза той. "Ако сте се съгласили, че днес ще разгледаме такъв законопроект, не трябва да заблуждавате никого и веднага да кажете на президента, че не сте съгласни.“

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Белгия обяви кога първите ѝ F-16 ще отидат в Украйна

Змия ухапа директора на зоопарка в Одеса (СНИМКИ)

ПАСЕ не признава легитимността на Путин: Обвини го в убийство на Навални и изтребване на народи

Арестуваха жена, звъняла на спешен телефон повече от 2000 пъти

ПВО и пари за Украйна, позиции за Израел и Турция: Какво решиха евролидерите?

Сушата в европейска страна изправя туристи срещу местни в надпревара за вода

С руската армия можеш да превземеш света, но те са идиоти: Украински военен от Авдеевка говори (ВИДЕО)

Руснаците масово ще бъдат тествани за плодовитост: Путин иска повече раждаемост

ЕСПЧ отхвърли жалба на Филип Киркоров срещу Литва

Не е само у нас: Болница в Англия призна че е разменила бебета

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа