Във Венеция гласуват символично за отделяне от Италия

12957
Във Венеция гласуват символично за отделяне от Италия
Снимка: Getty Images / Guliver

Във Венеция и заобикалящата я област започна гласуване за отделяне от Италия.

Социологически изследвания показват, че две трети от четирите милиона избиратели са за отделяне от Рим, но гласуването няма да има правна сила. То беше организирано от местни активисти и партии, които искат бъдещата държава да се нарича република Венето, предаде БГНЕС.

Това ще напомня на суверенната Венецианска република, която съществуваше преди повече от 1000 години. Венеция, която се превръща в средище на културата, архитектурата и търговията, губи независимостта си от Наполеон през 1979 г.

Онлайн гласуването ще продължи до петък. Италианските медии не му обръщат голямо внимание, но организаторите заявиха, че очакват в него да се включат два милиона избиратели. Вотът отразява нарастващите сепаратистки настроения в части от Европа като Каталуния в Испания и Шотландия, която ще гласува през септември дали да се превърне в независима държава.

Инициативите за независимост се радват на по-голяма подкрепа в богатата Северна Италия, където мнозина се възмущават от прахосничеството и корупцията в по-бедния Юг. Губернаторът на Венето Лука Зая опроверга твърденията, че италианската конституция забранява отделяне. "Международното право дава възможност за самоопределение", заяви той пред в. "Ил Куотидиано".

Нови правила за трафика по каналите на Венеция след смъртта на турист

Нови правила за трафика по каналите на Венеция влязоха в сила вчера. Те бяха въведени от местните власти в италианския град след смъртт...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа