WP: Украйна е искала да удари Москва, но се е отказала заради САЩ

4129
WP: Украйна е искала да удари Москва, но се е отказала заради САЩ
Снимка: Президентство на Украйна

Украинското разузнаване е планирало масиран удар по Москва по повод годишнината от пълномащабната инвазия - 24 февруари, но се е отказала от него по искане на САЩ. Това пише в секретен доклад на Агенцията за национална сигурност на Щатите, цитиран от The Washington Post.

Ръководителят на украинското разузнаване Кирило Буданов е планирал "смели удари" дълбоко зад вражеските линии, които са изнервили официалните лица във Вашингтон, пише изданието.

Буданов: Няма да има ядрен удар след като влезем в Крим

Русия няма да нанесе ядрен удар, когато украинските сили навлязат в окупирания Крим. В това е сигурен началникът на Главното разузнават...

През февруари, когато до първата годишнина от нахлуването на Русия в Украйна оставаха броени дни, официалните лица в Киев са били заети с изготвянето на планове за нападение срещу Москва. Буданов е инструктирал един от своите офицери "да се подготви за масови удари на 24 февруари (...) с всичко, с което разполага отбранителното разузнаване на Украйна".

WP съобщава, че Украйна дори е обмисляла удар по море с използване на тротил в черноморския пристанищен град Новоросийск.

Във Вашингтон тайно следят плановете на украинците. Белият дом отдавна се притесняваше, че атаките в Русия могат да предизвикат агресивен отговор от страна на Кремъл.

ОЩЕ: Дрон със 17 килограма експлозив падна в Подмосковието (СНИМКИ)

На 22 февруари, два дни преди годишнината, ЦРУ разпространи нов секретен доклад. В него се казваше, че украинското отбранително разузнаване "се е съгласило, по искане на Вашингтон, да отложи ударите" по Москва.

ВИДЕО: Украински дрон порази успешно руски склад за гориво

Украинската армия успя да осъществи пореден успешен удар в тила на руските сили. Този път ударът е в Луганска област. The moment of ...

Документите, част от масива от класифицирана информация, за която се твърди, че е изтекла от Пентагона, не обясняват точно кой се е намесил и защо украинците са се съгласили да отложат ударите.

Някои американски служители смятат, че нападенията срещу Русия, особено ако включват оръжия, доставени от САЩ, са изключително рисковани операции, които руският президент Владимир Путин може да сметне за толкова заплашителни, че да прибегне до използването на тактически ядрени оръжия.

Американските официални лица също така са загрижени, че Китай вероятно ще разглежда атаки на Украйна на територията на Русия като "възможност да изкара НАТО агресор" и че Пекин може да увеличи подкрепата си за Москва, ако сметне, че ударите там са сериозни.

Американски и европейски служители изразяват възхищението си от Буданов, но също така казват, че неговата дързост понякога ги кара да се притесняват, пише още WP. По-специално, на 13 февруари - в деня, в който според американския документ Буданов е инструктирал един от своите офицери да бъде готов за операция - САЩ повториха публичния си съвет към гражданите в Русия да напуснат незабавно страната.

От документите става ясно също така, че разузнавателната общност на САЩ следи комуникациите на Буданов, което изглежда, че не е новина за генерала.

Украински офицер: Армията ни навлиза на руска територия, но за разлика от Русия не воюваме с цивилни

Украинските въоръжени сили навлизат на територията на Русия, но за разлика от руснаците ние никога не сме воювали с цивилни и няма да г...

Разузнаването на Украйна е планирало да атакува членове на частната военна компания "Вагнер" в Мали, но не е известно на какъв етап са операциите там в момента и дали от Киев са получили разрешение да изпълнят плановете си. Украинското отбранително разузнаване също така е разработило планове за провеждане на тайни атаки срещу руските сили в Сирия с помощта на тайна кюрдска помощ.

ОЩЕ: Пентагонлийкс: Украйна е готвела атаки срещу Русия в Сирия

Високопоставен украински служител заявява, че готовността на Киев да не обстрелва определени цели и да координира действията си с американците, би трябвало да насърчи Щатите да предоставят по-модерни оръжия с по-голям обсег на действие - например ATACMS. Засега обаче представителите на администрацията на Джо Байдън отказват на Киев такива оръжия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Зеленски: Целта на офанзивата в Харков е да се разтегнат нашите сили на фронта (ВИДЕО)

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 13.05 - Рокади по върховете на руската отбрана

Един от най-верните на Путин - кой е новият руски военен министър Андрей Белоусов

Путин размести най-важните си пешки: Шойгу и Патрушев

Загрижен украински командир или предател бие тревога за Харковска област и Волчанск?

Напрегнато е, има влошаване: Главнокомандващият на украинската армия

По-малко руски дипломати в Австрия

Руска провокация ли бе взривът в жилищния блок в Белгород? (ВИДЕА)

Мол изгоря във Варшава (ВИДЕА)

Руснаците опитаха вкуса на войната: Ужас и паника в Белгород, рухнал 9-етажен блок след обстрели (ВИДЕА)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа