Задължителна ваксинация срещу COVID-19 на медицински персонал във Франция

6960
Задължителна ваксинация срещу COVID-19 на медицински персонал във Франция
Снимка: Actualno.com/Атанаска Маркова

Франция въвежда задължителна ваксинация на медицински персонал и редица други категории работници. Това съобщи лично президентът Еманюел Макрон, информира ТАСС, цитирана от БГНЕС.

"Въвеждаме задължителна ваксинация срещу коронавирус за медицински персонал и представители на редица други професии. Ще бъдат приложени контролни и административни санкции за проверка на изпълнението на тази заповед от 15-ти септември", каза френският президент.

В Столична община фирми могат да регистрират за ваксинация служителите си

От утре, 5-ти юли, Столична община ще приема заявки от фирми, предприятия, бизнес-центрове, в които има поне 50 служители, които желаят...

Той обясни тези мерки с влошаването на епидемиологичната ситуация. "Страната ни е изправена пред силно възобновяване на епидемията", посочи Макрон. Държавният глава поясни, че задължителната ваксинация се отнася за лекари и помощен персонал, включително тези, които работят в болници или се грижат за пациенти вкъщи. Президентът заяви, че от 21-ви юли във Франция ще се проведе извънредна сесия на парламента, за да се разгледа сложната санитарна ситуация и да се приемат нови актове за борба с епидемията. Законопроектът за задължителната ваксинация на групи от населението и за разширяването на използването на санитарния пропуск ще бъде внесен във вторник в Държавния съвет за проверка на съдържанието му.

От 21-ви юли ще бъде възможно да се стигне до събития с участието на повече от 50 души само със "санитерен пропуск" - този документ де факто представлява удостоверение за ваксинация срещу коронавирус. От началото на август използването на такива документи ще бъде допълнително разширено - без тях няма да им бъде разрешено да влизат в ресторанти и барове. Санитарните пропуски също ще станат задължителни за пътуващите с влакове за дълги разстояния и със самолети.

Макрон реши да въведе извънредно положение в две отвъдморски територии на републиката - в Реюнион и Мартиника. Ще бъде въведен и полицейски час. Френският президент обясни необходимостта от тази мярка с увеличеното разпространение на коронавирусната инфекция, „недостатъчното ниво на ваксинация на населението“ и „изключително тежко бреме за лечебните заведения“.

Това решение ще бъде формализирано на заседание на кабинета. Макрон обяви и предстоящо затягане на граничния контрол за хората, пристигащи от страни с опасно ниво на епидемиологична ситуация. "От тази седмица граничният контрол ще бъде допълнително засилен за тези, от високорисковите държави. В същото време ще бъде въведена задължителна изолация на неваксинирани пътници", каза Макрон. Предвижда се около 1,5 млн. души да бъдат ваксинирани в това отношение. Включително, работници от пожарно-спасителни части и отряди за гражданска защита, които в много случаи отиват на повикване във Франция, вместо линейка.

Различни общности и известни личности с обща кауза - за ваксинацията срещу коронавируса

Трябва да започнем да говорим за ваксините срещу коронавируса на един език. Тази препоръка отправи проф. Ивайло Търнев от ръководството...

Още: Ръст в броя на новите случаи на COVID-19, по-малко от 100 души са на интензивно лечение

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

След скандала с неявяването руският посланик в Полша избяга от страната

25 хиляди са депортираните в Русия украинци: Принуждават ги да вземат руски паспорт

Няма удар с дрон, но има двама ранени висши руски милиционери: Руската действителност

Чехия разкри руска операция за евроизборите, санкционира кумеца на Путин

Буданов: Русия със сигурност знаеше за подготовката на терористична атака от 15 февруари

Никой не работи истински Русия да бъде победена в Украйна: Силни думи (ВИДЕО)

Путин убеждава войниците си, че няма да се бият с НАТО (ВИДЕО)

"Луфтханза" прекратява стачките

Силен трус разлюля Северна Италия

Да сринем Харков квартал по квартал: Призив на пропагандист номер 1 на Русия (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com