Заключение: Смъртта на карикатуриста, нарисувал Мохамед с тяло на куче, е нещастен случай

1812
Заключение: Смъртта на карикатуриста, нарисувал Мохамед с тяло на куче, е нещастен случай

Шведският карикатурист Ларс Уилкс, който нарисува пророка Мохамед с тяло на куче, е загинал при пътнотранспортно произшествие. То се счита за злополука и няма умишлен характер, съобщи главният прокурор на Швеция. Инцидентът стана в началото на октомври, 2021 година, предаде Dagens Nyheter.

"Случилото се на магистралата е трагичен инцидент. Направихме обстоен анализ с техническа експертиза на място, бяха проведени и разпити на свитедели. Автомобилът беше проверен и бяха анализирани телефонни записи", съобщи прокурор Пер Николс, пише БГНЕС.

Альоша Ступин: С моите карикатури се боря за свалянето на режима на Путин

"Альоша Ступин" е псевдоним на художника и писател Игор Поночевний, който рисува карикатури на Путин в наивистичен стил, наподобяващ де...

Разследването по случая заключава, че причината за инцидента най-вероятно е спукана или повредена гума, в резултат на което шофьорът на полицейския автомобил, в който се е намирал карикатуристът, е изгубил контрол и се е блъснал в камион. Уилкс беше под постоянна полицейска защита заради смъртни заплахи за карикатурата му на пророка Мохамед през 2007 г., затова е пътувал в полицейски автомобил. При инцидента загинаха и двама полицаи, а шофьорът на камиона е бил ранен.

Уилкс беше до голяма степен непознат извън Швеция, а в родината си е бил популярен с построяването на скулптура от плаващо дърво без разрешение в природен резерват в Южна Швеция, което предизвика дълъг правен спор. Той беше глобен, въпреки че скулптурата и до днес привлича десетки хиляди посетители всяка година.

Животът на Уилкс се промени драстично преди 13 години, когато нарисува пророка Мохамед с тяло на куче. Консервативните мюсюлмани смятат кучетата за нечисти, а ислямският закон обикновено се противопоставя на всяко изображение на пророка, дори и благоприятно, от страх, че това може да доведе до идолопоклонство.

Ал Кайда предложи награда от 100 000 долара за главата на Уилкс. През 2010 г. двама мъже се опитаха да изгорят къщата му в Южна Швеция. Миналата година жена от Пенсилвания се призна за виновна в заговор за убийството му. Рисунката предизвика възмущение и накара тогавашния шведски премиер Фредрик Райнфелд да се срещне с посланиците от 22 мюсюлмански държави в опит да потуши напрежението.

Главното мюфтийсто с осъдителна декларация за карикатурата в "Шарли Ебдо"

Главното мюфтийство в България публикува на страницата си осъдителна декларация за карикатурата в "Шарли Ебдо". Корицата на последният ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Германия търси лекари. Какво получават те в страната?

В коя страна да отида да работя? Ето кои са най-харесваните държави с по-високи заплати

"Няма да се върна": украинците в чужбина и военната служба

Италия привиква руския посланик, след указ на Путин

Илон Мъск и неговият "Старлинк": решаваща сила в Украйна

Арестуваха депутат - стрелял при словесен спор

Защо Макрон каза, че Европа може да умре?

Лувърът подготвя отделна зала за „Мона Лиза“

Фалшиви евромонети в Европа: как да ги познаем?

Украинците поразиха руската радарна система "Подльот" за 5 млн. долара (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа