Зам.-председателят на ЕК: България и Румъния заслужават да са в Шенген

955
Зам.-председателят на ЕК: България и Румъния заслужават да са в Шенген
Снимка: Getty

България и Румъния „заслужават да участват пълноправно в Шенгенското пространство и работим активно за постигането на тази цел“. Това заяви днес заместник-председателят на Европейската комисия Маргаритис Схинас, който участва в двудневната Солунска среща (Thessaloniki Summit 2023) във втория по големина гръцки град, съобщава „Катимерини“.

Схинас каза още: „Вярваме непоколебимо в създаването на един балкански БЕНЕЛЮКС в този регион – с важни ползи за Гърция, България, Румъния, но и за цялото ни балканско съседство от Черно до Адриатическо море“.

Още: Нидерландия поиска допълнителна мисия в България заради Шенген

Заместник-председателят на Европейската комисия се спря на европейската перспектива на Западните Балкани и на региона, но заяви, че „няма да има никакъв компромис“ в критериите за членство. „В пътя към присъединяването на Западните Балкани и на широкия регион в ЕС има две ясни червени линии“, каза Схинас и уточни, че първата от тях е кандидатките да бъдат напълно сигурни, че са способни да се ангажират с пълното зачитане на демокрацията, на човешките права, на правовата държава, на основните ценности и на обществения модел, на който се основава обединена Европа. Конкретно Схинас посочи „продължаващото задържане на демократично избрания кмет на (албанския град) Химара“ и предупреди, че някои смятат, че има алтернативни начини за присъединяване към ЕС, без да взимат предвид непоколебимия ангажимент на Европа към правовата държава, демокрацията и основните европейски ценности.

Като втора „червена линия“ той определи това, че тези, които разчитат на европейската си перспектива, трябва безрезервно да приемат геополитическата ориентация, която Европа има в днешния несигурен свят. „Затова не е възможно някой да очаква да стане член на обединена Европа, като има възгледи за геополитическата и международната реалност, които се отличават от основните стремежи на обединена Европа“, заяви зам.-председателят на ЕК.

Още: След австрийския президент: И вицеканцлер се разграничи от Нехамер, подкрепя влизането ни в Шенген

Що се отнася до пътя на Турция, Схинас отбеляза, че ЕС желае Анкара да му бъде основен партньор за стабилността на региона, но и че за това е необходимо доверие и последователност. Той посочи положителната тенденция в контактите на турското ръководство с представители на ЕС и на Гърция и изрази благодарност за ролята на Турция в постигането на споразумението за износ на украинско зърно през Черно море, предаде БТА.

Същевременно Схинас изрази безпокойство от обстоятелството, че Анкара не е наложила санкции срещу Русия и е единствената страна, която е увеличила значително стокообмена си с Москва след началото на войната. Зам.-председателят на ЕК припомни, че турският президент Реджеп Тайип Ердоган за втори път не е участвал в срещата на върха на Европейската политическа общност в Гранада, и посочи изявленията му за кризата в Нагорни Карабах и по отношение на палестинското движение „Хамас“ като пример за позиции, които „не отразяват волята на един търговски партньор, който иска да стане и политически партньор на ЕС“.

Още: Президентът на Австрия: Блокирането на България и Румъния за Шенген е погрешно

Що се отнася до процесите на Балканите, Схинас изрази оценка, че „на Балканите през следващите години ще се играе силна геополитическа игра, която ще бъде напълно сравнима с тази, която се играе на бойните полета в Украйна и в Близкия изток“. „Разширяването на ЕС към Балканите по същество ще означава задълбочаване на политическите и икономическите връзки, ще укрепи колективната сигурност на Европа и на региона. (…) Особено след инвазията на Русия в Украйна стана ясно, че общественото мнение, но и политическите сили в Западните Балкани гледат на Европа като на единствен благонадежден и сериозен партньор.  Инвазията на Русия в Украйна, въпреки това, което казват някои наблюдатели и публични говорители, не просто не отслаби европейската перспектива на Балканите, а бих казал, че я засили и то значително“, заяви зам.-председателят на Европейската комисия.

Тазгодишното издание на Thessaloniki Summit е организирано от Асоциацията на индустриалците в Гърция и от Делфийския форум. В конференцията, която продължава и утре, участват гръцки министри, представители на бизнеса, както и участници от чужбина, включително от региона.

Още: Мария Габриел в Австрия: Шенген ще функционира по-добре с България вътре (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Последиците от "руския закон" в Грузия: Жестоки боеве пред парламента (ВИДЕО)

Подпалиха къщата на директора на Rheinmetall: Заради оръжието за Украйна

ATACMS удари руски военен полигон. В Москва се хвалят с пленени западни танкове (ВИДЕО)

Десетки са ранени при инцидент на първомайски парад в Германия

Навръх годишнината от присъединяването в ЕС: Хвърлиха коктейл „Молотов“ по историческа синагога във Варшава (СНИМКА)

Ирландската полиция демонтира мигрантския „град от палатки“ в Дъблин (ВИДЕО)

Руските окупатори в Луганск не дават бебетата от родилните домове, ако родителите нямат руски паспорт

Нападение с нож в училище във Великобритания, има ранени: Арестуваха непълнолетен

Русия не подкрепи резолюцията на ООН за геноцида в Сребреница

Избити от полицията зъби на опозиционен лидер, меле в парламента: В Грузия напрежението расте (ВИДЕО и СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа