Защо България е ахилесовата пета на НАТО? Ето какво казва германска медия

10621
Защо България е ахилесовата пета на НАТО? Ето какво казва германска медия
Снимка: БГНЕС

"България - сцена на нова геополитика в Черно море": така е озаглавено едно над 23-минутно предаване на германското обществено радио Дойчландфунк, което с помощта на репортажи и интервюта създава обективна и точна представа за политическата и обществена ситуация в България днес.

"България с все по-важна роля в този конфликт"

ПАСЕ подкрепи Украйна за НАТО и формулата за мир на Зеленски

Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) прие резолюция, която подкрепя присъединяването на Украйна към НАТО, обвинява Русия...

"Откакто започна войната в Украйна, Черно море е важна локация за конфронтацията между Русия и НАТО. Ето защо и двете страни се борят за влияние в черноморските държави. Една от тях е България. По принцип е ясно с кого е България: тя е член на ЕС и НАТО. Но НАТО изпитва съмнения към България", казва в началото авторката на предаването Маргарете Волан. Тя дава думата на новия български министър на отбраната Тодор Тагарев, според когото България е слабо звено в европейската архитектура за сигурност.

Дали България наистина е ахилесовата пета на НАТО? - пита авторката и обяснява, че Кремъл продължава да се опитва да разшири влиянието си в България, а обществото изобщо не е сплотено около политиката, която води ЕС. След кратка репортерска разходка при русофилите предаването продължава с интервю с историка Стефан Дечев. Той обяснява, че в България привържениците на Путин и на войната са малцинство, но вдигат много шум. Такива хора обаче има и в държавното ръководство, и в тайните служби, което пък се отразява върху цялостната външна политика и позициите на България на международната сцена, казва Дечев.

Авторката обяснява, че тук се визира президентът Румен Радев, който според нея през последните години се е профилирал като политическо средоточие на прокремълския лагер в страната и продължава да налива масло в огъня на българското общество, силно поляризирано по отношение на Русия.

"Нация, неутралитет, суверенитет - под тези лозунги псевдопатриотични партии днес блокират работата в парламента и застрашават обществения мир", казва журналистката от Дойчландфунк и представя лидера на "Възраждане" така: "Костадин Костадинов, с прякор Копейкин: късо подстригана, сивееща коса, стрóен, в костюм, пламенен оратор". В предаването става дума, че Костадинов смята либералите в българския парламент за "подчовеци" и възнамерява да праща противниците си в лагер, когато вземе цялата власт.

"Държавата е беззащитна. Нито едно българско министерство няма отдел за стратегическа комуникация. Контраразузнаването си затваря очите. Неоконсервативните сили в държавните медии разпространяват омраза", разказва на свой ред пред Дойчландфунк медийният експерт Георги Лозанов. Авторката на предаването го цитира с изявлението, че тези медии дават трибуна на Путиновата пропаганда, на първо място обществените медии.

Шолц: Абсолютният приоритет на НАТО трябва да е укрепването на бойната мощ на Украйна

Германският канцлер Олаф Шолц призова лидерите на НАТО, които ще се срещнат във Вилнюс през юли, да се съсредоточат върху увеличаването...

Журналистката смята, че България по традиция е проевропейска страна, но в момента там гнездят скептицизъм и антиамериканизъм. Тя констатира: "Черно море отдавна се превърна в бойно поле между НАТО и Русия. България е черноморска страна, която директно е засегната от конфликта". Такава е констатацията и на Йордан Божилов, председател на Софийския форум за сигурност, който твърди, че Русия има надмощие в Черно море. "Путин иска с всички средства да попречи на бивши съветски републики като Украйна, Грузия или Молдова да влязат в НАТО, а Черно море да се превърне в Натовско море. Ето защо на членките на НАТО и ЕС България и Румъния, които навремето принадлежаха към Варшавския договор, се пада все по-важна роля в този конфликт", научават слушателите на германското обществено радио.

"Румен Радев води лицемерна политика"

Авторката обяснява, че българите имат амбивалентно отношение към НАТО, което се обяснява с половинчатата политика, водена в продължение на десетилетия. Тя добавя, че президентът Румен Радев води лицемерна политика, като навън се представя за лоялен съюзник в НАТО, докато пред българската общественост си служи с националистическа и всъщност проруска реторика.

По-нататък в обширното предаване на Дойчландфунк пред микрофона застава и разследващият журналист Христо Грозев, който обяснява, че след 1989 година в България не се е случила истинска смяна на елитите. И че не е имало лустрация нито в Министерството на отбраната, нито в тайните служби, така че и до ден-днешен в тези структури работят съветски възпитаници, които лесно могат да бъдат вербувани от руското ГРУ. Германската журналистка обобщава така казаното от министъра на отбраната Тодор Тагарев:

"Гъсти шпионски мрежи, разследване за "къртици", което потъва в пясъка без никаква присъда, енергийни сделки като "Турски поток", които подкрепят плановете на Путин да заобиколи Украйна - всичко това подкопава доверието на партньорите от НАТО към България".

Швеция призова Турция да одобри членството ѝ в НАТО

Турският парламент трябва да започне процеса по ратификация на кандидатурата на Швеция за членство в НАТО, тъй като Стокхолм вече е изп...

Авторката на предаването цитира и специалния пратеник на САЩ и координатор на Центъра за глобално ангажиране Джеймс Рубин, който пред "Свободна Европа" казва следното: "Русия инвестира в България много ресурси и усилия и изобщо не пести пари да корумпира политици и медии. Това е една от държавите в Европа, където, според нашите информации, Кремъл особено активно се опитва да разруши партньорството с НАТО и ЕС, използвайки дезинформацията като оръжие".

България иска да бъде благонадежден член на НАТО, а не Троянски кон на Русия, констатира авторката на предаването Маргарете Волан. "Но колкото повече страната се обвързва със Запада, толкова по-бурни стават реакциите на Кремъл, чиито опити да дестабилизира България попадат право в целта на едно лесно ранимо общество", обобщава Волан, която в края на предаването разговаря с друга познавачка на България - кореспондентката за Югоизточна Европа Зилке Хане. Тя обяснява на слушателите за сегашната правителствена коалиция в София, която е обединена от прозападните си позиции, но е и разединена заради обвиненията в корупция срещу Борисов и ГЕРБ. Зилке Хане описва накратко политическата обстановка в момента, свалянето на Гешев и появата на Мария Габриел. По повод колебливите нагласи на българите към НАТО журналистката казва:

"Русия е наш приятел: поколения българи са възпитавани с този разказ"

"Правителството трябва да действа предпазливо, но в същото време да открие широк фронт срещу дезинформацията. (…) Защото руските дезинформации попадат на благодатна почва сред българското население, доколкото поколения и поколения българки и българи са възпитавани все с този исторически разказ: Русия е наш приятел, Русия е наша освободителка".

В последните минути на предаването става дума и за належащата съдебна реформа в България. По този повод Зилке Хане казва: "Реформата трябва да се подготви от една парламентарна комисия. С гласовете на ГЕРБ в тази комисия беше избран и Делян Пеевски - известен олигарх, санкциониран от САЩ чрез закона "Магнитски", който наказва нарушение на човешките права и корупция по цял свят. Точно този човек сега трябва да помогне да се спаси правовата държава в България…"

Франция вече иска Украйна в НАТО, за да увеличи натиска над Русия

Френските власти решиха да подкрепят членството на Украйна в НАТО - по примера на Полша и Прибалтийските републики, изоставяйки по-пред...

Авторката на предаването завършва със следното обобщение: "България е от една страна сцена на новата геополитика, а от друга - държава, която във вътрешнополитически план е изправена пред големи предизвикателства".

 

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Двуцифрено число загинали в срутилия се след взрив блок в Белгород (ВИДЕО)

Дневен рекорд: Абсурдно число убити и ранени руски войници в Украйна

Русия има тактически успех в Харковска област: Признание на украинския генщаб

Пак пожар заради дронове: Действителността в Русия (ВИДЕО)

Стана ясно колко души са починали от наводненията в Бразилия

Полша укрепва оградата по границата с Беларус

Зеленски: Целта на офанзивата в Харков е да се разтегнат нашите сили на фронта (ВИДЕО)

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 13.05 - Рокади по върховете на руската отбрана

Един от най-верните на Путин - кой е новият руски военен министър Андрей Белоусов

Путин размести най-важните си пешки: Шойгу и Патрушев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com