Зеленски обвини Русия, че иска да превърне посещението на мисията на МААЕ в Запорожие в безплодна екскурзия

13031
Зеленски обвини Русия, че иска да превърне посещението на мисията на МААЕ в Запорожие в безплодна екскурзия
Снимка: Getty images

Русия се опитва да превърне посещението на мисията на МААЕ в Запорожската АЕЦ в безплодна екскурзия. Това заяви украинският президент Володимир Зеленски в традиционното си видеообръщение в четвъртък вечерта.

Украинският президент е категоричен, че руснаците не са допуснали журналисти заедно с експертите на МААЕ (извън представителите на РИА Новости, която е контролирана изцяло от Кремъл) и че сплашват персонала в централата да лъже международните инспектори.

Държавният глава приветства посещението на мисията на МААЕ в Запорожската АЕЦ. "Украйна направи всичко, за да се осъществи тази мисия. Но е лошо, че окупаторите се опитват да превърнат тази мисия на МААЕ, която наистина е необходима, в безплодна обиколка на централата. Вярвам, че това ще може да се предотврати", каза президентът.

Зеленски отбеляза, че делегацията има възможност да направи обективни заключения относно рисковете, възникнали в АЕЦ "Запорожие".

"Най-важното е да имаме волята да направим точно определени обективни изводи - постоянен обстрел, присъствие на руски военни и оръжия в централата, издевателства над украинския персонал и опити за предаване на централата на представители на "Росатом", които изобщо не са способни на отговорно отношение към такъв обект. Това са причините за заплахите", казва Зеленски.

Президентът добави, че Украйна има доказателства, че "Русия е направила много осъдителни неща, за да заблуди мисията, включително като е сплашила жителите на Енергодар". "Окупаторите са принуждавали хората да лъжат представителите на МААЕ, да предават някакви документи, да подписват нещо там, да казват нещо", каза украинският президент.

Зеленски заяви, че по време на срещата с генералния директор на МААЕ се е съгласил мисията задължително да бъде придружена от независими журналисти от украинските и международните средства за масова информация.

"Окупаторите не допуснаха журналистите, а организираха тълпа от свои пропагандисти. За съжаление, представителите на МААЕ не защитиха представителите на независимите медии", каза украинският лидер.

Зеленски изрази надежда, че мисията ще направи безпристрастни изводи за обстоятелствата в Запорожската АЕЦ.

"И основното, което трябва да се случи, е демилитаризирането на територията на завода. Това е целта на украинските и международните усилия. Лошото е, че досега не сме чули никакъв отговор от МААЕ. Въпреки че говорихме за това с г-н Гроси на срещата ни в Киев. Това беше ключово - сигурност на нашите споразумения: демилитаризация и пълен контрол от страна на нашите ядрени експерти", каза Зеленски.

Президентът на Украина добави, че Запорожската атомна електроцентрала, която винаги е била под украински контрол, ще може да се върне към съвсем безопасна експлоатация, след като руските войски се изтеглят, а окупаторите прекратят провокациите и обстрела на Енергодар и съседните райони, пише БГНЕС.

ОЩЕ: Гроси: Физическата цялост на централата в Запорожие е нарушена

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Бивш руски вицепремиер и войник на фронта се притисни от нови украински дронове

Шойгу: Руската армия ще получи първите зенитно-ракетни системи С-500 още през 2024 г.

Шпионски скандал в ЕП: Забъркани са депутат и асистентът му

Задължителната казарма се връща в Румъния

Милано е на път да забрани сладоледа и пицата след полунощ, ето защо

Щом ви е безразлична съдбата на Украйна, няма да получавате услуги: Украинските консулства спират да обслужват мъжете в чужбина

Унгария заплаши да спре нова европейска помощ за Украйна

Швеция: Руски петролни танкери шпионират в Балтийско море

Зеленски награди Ален Делон с най-високото отличие на Украйна

След новите разкрития за болестта му Кадиров пробва да докаже в каква форма е (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа