X
 
 

Зеленски се закле като президент на Украйна и разпусна парламента

2350 1
Зеленски се закле като президент на Украйна и разпусна парламента
Снимка: rada.gov.ua
Владимир Зеленски положи клетва като президент на Украйна на специална церемония във Върховната рада, излъчвана на живо от държавната информационна агенция УНИАН.

"Обещавам да защитавам суверенитета и независимостта на Украйна с всичките си дела, да се грижа за благосъстоянието на отечеството и за благосъстоянието на украинския народ, да защитавам правата и свободите на гражданите, да спазвам Конституцията на Украйна и законите на Украйна, да изпълнявам задълженията си в интерес на всички сънародници, да издигна авторитета на Украйна в мир", бяха думите, които новият президент на страната изрече на тържественото заседание на парламента.

Уверение: Зеленски ще разпусне украинския парламент

Новият украински президент Владимир Зеленски ще разпусна парламента на Украйна и ще предизвика предсрочни избори, пише БГНЕС, позовавай...

Във встъпителното си слово пред парламента новият президент обяви, че разпуска Върховната рада и правителството.

Зеленски съобщи, че по света живеят около 65 млн. украинци. Той обеща да предостави гражданство на всички, които са готови да строят нова Украйна. "Обръщам се към всички украинци на планетата - необходими сте ни", заяви той и отбеляза, че Украйна не е в паспорта, а в сърцето.

Зеленски поиска оставката на председателя на Съвета за сигурност на Украйна Василий Грицак, генералния прокурор Юрия Луценко и на военния министър Степан Полторак. Той им даде два месеца.

Той цитира 40-ия президент на САЩ Роналд Рейгън и подчерта, че правителството не разрешава проблемите, а е основният проблем.

Зеленски: Границата е единственото общо нещо между Украйна и Русия

Границата е единственото общо нещо между Украйна и Русия. Това констатира новоизбраният украински президент Владимир Зеленски, цитиран ...

Държавният глава поиска от Върховната рада да приеме закон за отнемане на депутатския имунитет, наказателна отговорност за незаконно забогатяване, промени в Избирателния кодекс и открити избирателни списъци.

Зеленски обяви, че не признава резултатите от референдума в Крим. Той си постави като първа задача прекратяване на огъня в Донбас, което беше аплодирано от присъстващите в парламента. Новият президент добави, че е "готов на всичко" за прекратяване на огъня в Донбас.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители