Зеленски в Лвов: Трябва да сме в готовност по границата с Беларус (ВИДЕО)

3290
Зеленски в Лвов: Трябва да сме в готовност по границата с Беларус (ВИДЕО)
Снимка: Getty images

Украйна трябва да е „в готовност“ по границата с Беларус, дори от северната съседка засега да идват само „гръмки изявления“, а не реални военни действия. Това съобщи украинският президент Володимир Зеленски в реч, направена в региона на Лвов, който той посети тази сряда.

В най-големия по население град в Западна Украйна (850 хил. жители), намиращ се по-близо до Полша, отколкото до Беларус, Зеленски обсъди граничната сигурност в северозападния район на страната. "Обсъдихме охраната на държавната граница, оперативната обстановка по границата с Република Беларус и мерките за борба с диверсиите в тези територии", каза той.

Зеленски на Златния глобус: Няма да има Трета световна война, това не е трилогия (ВИДЕО)

"Първата световна война взе милиони жертви, а Втората световна война - десетки милиони. Няма да има Трета световна война. Това не е три...

"Разбираме, че освен мощни изявления, там не виждаме нищо мощно, но въпреки това трябва да сме готови както на границата, така и в регионите около нея“, добави украинският президент.

Киев нееднократно е отправял предупреждения, че Русия може да се опита да използва Беларус, за да започне нова сухопътна инвазия в Украйна от север. В последните седмици се говори все по-усилено за евентуално включване на Минск на страната на Москва във военните действия на Путин.

За това, че украинската армия се готви за евентуална атака на руски сухопътни сили от територията на Беларус, свидетелства и последното изказване на генерал Олександър Павлюк. Отговарящият за отбраната на Киев заяви, че украинските отбранителни позиции на север вече са в готовност и са подсилени.

ОЩЕ: Украинската армия готова за евентуална атака от територията на Беларус

Беларус не е пряк участник във войната в Украйна, но оказва логистична подкрепа на Москва за инвазията, като позволява на руските сили да влизат в Украйна през беларуска територия. Западът наложи на Беларус редица финансови санкции в отговор на усилията на президента Александър Лукашенко да подпомогне агресивната война на Владимир Путин. Вчера председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обеща нови наказателни мерки срещу Минск.

Руското военно министерство отрече изявленията на Пригожин за превземането на Соледар

Министерството на отбраната на Руската федерация съобщи, че боевете за Соледар в Донецка област продължават. С това руското ведомство о...

Този месец Беларус и Русия разшириха своите съвместни военни учения на беларуска територия – ход, с който Кремъл продължава да оказва натиск над Лукашенко да се включи във войната в Украйна: Мащабни съвместни учения между Русия и Беларус, ще влезе ли Минск във войната в Украйна? Държавният департамент на САЩ обяви, че не вижда индикации за включване на Беларус във военните действия.

Зеленски пристигна днес в Лвов в рамките на работно посещение. Той почете паметта на загиналите войници в Марсово поле на Личаковското гробище - в централната му част от април 2022 г. са погребани военнослужещи, загинали по време на руско-украинската война. "Започнах посещението си в Лвов с най-важното - почитането на паметта на украинските войници. Слава на всички, които дадоха живота си за свободата и независимостта на нашата държава! Слава на Украйна!", написа президентът в "Телеграм".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Ирландската полиция демонтира мигрантския „град от палатки“ в Дъблин (ВИДЕО)

Руските окупатори в Луганск не дават бебетата от родилните домове, ако родителите нямат руски паспорт

Нападение с нож в училище във Великобритания, има ранени: Арестуваха непълнолетен

Русия не подкрепи резолюцията на ООН за геноцида в Сребреница

Избити от полицията зъби на опозиционен лидер, меле в парламента: В Грузия напрежението расте (ВИДЕО и СНИМКИ)

Напрежението в Грузия доведе до арести (ВИДЕА)

Огромен пожар бушува в Република Бурятия (ВИДЕО)

По случай Деня на труда: Шолц обеща да не вдига пенсионната възраст

Въпреки руската офанзива: Украйна си върна позиции. Руснаците затягат примката около Часов Яр (ВИДЕО)

Руската заплаха за Харков: Новини. Русия мести военни самолети заради оръжието от САЩ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа