X
 
 

Иво Милев: Животът на Людмила Живкова е Шекспирова драма

50066 57
photo of Иво Милев: Животът на Людмила Живкова е Шекспирова драма
Снимка: Цецо Мирчев
Новата обемна биография на Людмила Живкова, “Животът и смъртта на Людмила Живкова”, е резултат на многогодишен труд на автора Иво Милев. Той работи по темата "Людмила Живкова" от 2009 г. във връзка с развитие на проект за игрален филм на продуцентските компании "СИА" и "Камера". След работа с над 50 000 страници архивен материал, в по-голямата си част неизползван досега, книгата представлява ултимативния биографичен разказ на дъщерята на бившия първи Тодор Живков. В центъра на този разказ е личната драма и трагедия на една жена, умряла с чувството, че е предадена, изоставена и излъгана, дори от собствения си баща, а смъртта ѝ и до днес продължава да буди загадки. 

Ето какво заяви Милев в интервю за Актуално.

- Г-н Милев, натрупана ли е вече онази историческа дистанция, която да позволи обективен разказ за Людмила Живкова?

Историческата дистанция понякога е само оправдание за непоемане на отговорност. Нея много я обичат историците и т.нар. академични среди. Ако питате тях, все ще бъде рано. Всъщност, аз не участвам в подобен дебат. “Обективността” е лесно трошливо понятие. Това, което мога да гарантирам е един чист, четим, документален разказ, основан на множество първични архивни документи, в по-голямата си част неизползвани досега. Личността на Людмила Живкова е положена в една стриктна хронология и един широк контекст на времето, както и на идеите, формирали нейния мироглед и основните принципи на нейната политика. Това са и отликите на книгата от всичко писано досега за нея.

- Какво провокира интересa ви към нея - дотолкова, че след дълги години работа като продуцент и сценарист ("Стъклен дом", "Отплата") да напишете историческа книга?

Всичко започна през 2009 г., когато със своите колеги от СИА започнахме развитието на проект за игрален филм за Людмила Живкова. Напускането ми на компанията през 2010 г. стопира проекта, но интересът ми към Людмила остана. Познанията ми за нея се задълбочаваха през годините. Работата с множество архиви ми позволи да видя нещата в тяхната историческа, документална стойност. Очертаваше се образ на една своеобразна и странна жена, със странно държание и още по-странни идеи в една силно стагнирана, политически коректна и ограничаваща среда, каквато е системата на социализма през 70-те години на миналия век.

В едно скучно и силно маскулизирано общество на партийни апаратчици от Брежневите “години на застоя”, се появява една жена, различна от всичко, което социалистическият блок може да предложи. Ексцентрична със своето облекло и дръзки заявления, отворена и открита за контакти, връзки и приятелства. Ясно заявяваща реформаторските си нагласи. Неслучайно медиите на запад я харесват и толерират толкова. Тяхното отношение към нея е фрапантно положително за разлика от отношението им към когото и да е източно-европейски политик или държавник.

Клишираният образ на една “комунистическа принцеса” и “татова щерка” е вече неадекватен, неработещ и ограничаващ за тази жена, с чието име не без основания се свързва цяла епоха от най-новата ни история.

- В отношението към Людмила Живкова, както по принцип към почти всяка важна фигура от социализма, има предимно полярни, чернобели реакции. Според едни тя е един от малкото хора с либерален дух, положили огромни усилия да реформират системата и то отвътре, според други - удобно инсталирана и предана на кръвната си обвързаност към партията фигура, която е част от социалистическата пропаганда, стил и методи. Каква е вашата версия за нея?

Всичко това, което казвате, е вярно. Стигнах до извода, че тази самотна в личния си живот жена, е самотна и в публичните си прояви, самотно е и посмъртното й битие, ако мога така да се изразя. Не я приема политическата върхушка около баща й. Още тогава, с издигането на Людмила Живкова, Тодор Живкова явно и скрито е обвиняван в семейственост. Още повече, че нейното издигане пренарежда политическите констелации по върховете. Те стават неспокойни, а те не искат и не са свикнали на това. Не я приемат и “либералстващите”, защото тя е дъщеря на първия държавен и партиен ръководител. Това важи и тогава, и сега. Не я приема Бялото братство на дъновистите, защото тя, като че ли, следва “Агни Йога” на Рьорих, а според Дънов - то е дадено от “черната ложа”. Не я приемат и последователите на “Агни йога”, защото тя недопустимо, за тях, смесва едно чисто духовно учение с политиката. А нейните идеи са близки както до тези на Петър Дънов, така и на Елена и Николай Рьорих.

Това, в което се убедих още, е че тя категорично желае и работи за промяна на системата на реалния социализъм. Прави го от единствената възможна позиция - от позицията на един идеален прото-марксически идеал, в който спокойно могат да съжителстват ранните идеи на Маркс за усъвършенстването и самоусъвършенстването на човека, за еволюционното спираловидно развитие на Хегел и на Ленин, с визиите на Рьорих и Дънов за еволюцията, ролята и предназначението на човека в света и т.н. Не трябва да забравяме, че сам Рьорих казва, че учението “Агни йога” или “Жива етика” е просто другата страна на комунизма и че двете са много, много близки. Също не трябва да забравяме, че Георги Димитров и Дънов са близки приятели и тази връзка не е само личностна…

- Как се промени отношението ви към нея по време на самото писане? Каква например бе първоначалната ви нагласа и как тя ставаше по-различна, след като започнахте да проучвате обстойно живота й с исторически документи?

Отне ми около 3 години, за да се запозная само с всичко писано за Людмила Живкова и от нея. След това още толкова да проследя всички връзки на нейните идеи, които тя се опитва да прокара през време на своята кратка, но бляскава кариера. А те не са малко: Дънов, Елена Блаватска, Рудолф Щайнер, Николай и Елена Рьорих, Оробиндо и т.н. Едва преди 2 години ми се отдаде възможност да работя с архивни материали, повече от 50 000 страници, и тогава узря окончателното ми решение да напиша тази книга.

Всъщност, отношението ми към социализма и неговите прояви винаги преди е било на пълно безразличие до презрение. Израснал съм в тази система и ненавиждам нейния фалш, лицемерие, суета и “публичен колективизъм” на събрания, масови мероприятия, митинги, демонстрации и т.н. Не съм участвал в организираните от Людмила Живкова прояви като Асамблеята Знаме на мира или всякакви други инициативи и чествания. Но именно Людмила Живкова беше образът, който ме накара да се върна към миналото, включително своето собствено и да потърся смисъл в него. Мисля, че такъв път трябва да извърви всеки от нас.

Но по-интересно беше друго… Постепенно се очертаваше образа на една самотна и нещастна жена. Приживе, както и сега, тя е била повече обект на отхвърляне и дори присмех. Майка, която е измъчвана от това, че не може да обръща достатъчно внимание на децата си, съпруга, чиито бракове все не вървят. Около нея има постоянно тълпа от сътрудници, помощници, ласкатели или просто обикновени подмазвачи, сред които на нея й е трудно да открои истинското приятелство. Така тя ще претърпи много разочарования, включително от хора, на които много е помагала безрезервно и е вярвала. Срещнала подкрепа и опора в баща си, скоро ще бъде разочарована и от него. Нейният живот е една истинска Шекспирова драма, пълна с предателства, интриги, лицемерие, включително убийства, всъщност една трагедия.

- Какво мислите за противоречивата комбинация от еднопланови партийни доктрини и интереса на Живкова към окултното, мистиката, контакта й с Ванга, Изтока? Как двете съжителстват едновременно при дъщерята на Първия?

Трябва да разделим въпроса на две части. Първата е, каква може да бъде връзката между марксизма, комунистическата идеология, покриваща всички сфери на живот и философския “идеализъм”, т.е. предпоставката за наличието на един трансцендентен, метафизичен свят на идеи. И втората е как колективистичната, популистка идеология на комунизма се съчетава с такива елитарни концепции, каквито са тези на окултните или езотеричните движения… от края на XIX и началото на ХХ век, например, макар да можем да ги проследим доста назад във времето. Всъщност, марксизмът е противоречиво понятие, самото то не е единно. То се ражда от постиженията на немската идеалистическа философия (Хегел, Фихте, Шилер и т.н., например) и с това започва й неговата драма. Всъщност, въпреки всичките си материалистични претенции, комунизмът е най-радикалната идеалистическа идеология. Той си поставя задачата да преоформи радикално обществото на базата на един комунистически идеал, на една идея. Много от фразеологията на комунизма в неговата пропаганда съответства на изключително важни понятия в Агни Йога и дори в Дъновизма: подвиг, огън, саможертва, творец, герой и героично… Просто е достатъчно да пренастроиш значенията и със същата фразеология да изкажеш различни идеи и мисли, което всъщност прави Людмила Живкова. Много от понятията на марксизма са и понятия на “Жива етика”: материя, спирала, като образ на общественото развитие (особено при Ленин), съзнание, отражение и т.н.

На въпроса как колективистичната, популистка идеология на комунизма се съчетава с елитарни, окултните или езотеричните концепции, отговор дава Александър Фол говорейки на любимата си тема - за орфизма, за тези “облечени в бяло мъже”, обсебени от идеята за чистота, усъвършенстване и възможно безсмъртие. “Тогава тази вяра бе аристократическа привилегия, казва Фол, но в други времена тя може да бъде и народно достояние. Убеждението, че човекът може да се самоусъвършенства, т.е. да се поддържа в непрекъснат процес на развитие и изява, е социално обусловено днес убеждение. То е залегнало в основата и на схващането за красотата на човешкото действие, когато то е посветено на другите.”

- Какви според изследването ви са били в крайна сметка отношенията между нея и баща й?

На огромно доверие. Тодор Живков цял живот много страда от това, че няма образование. Той не владее чужди езици, включително руски. За разлика от него дъщеря му е добре образована, владееща поне английски и руски. Тя е с научни степени по история, с интереси в областта на изобразително изкуство и т.н. Но нейното влияние върху него започва да се усеща още много рано, докато тя е студент по история в Софийския университет. Това е началото на 60-те години. Обръщането към “националното” в партийната политика от средата на 60-те години в голяма степен се дължи и на нея, и кръга на нейните преподаватели от Софийски университет - Александър Фол, Николай Генчев, Васил Гюзелев и други. На X конгрес на БКП през 1971 г. по етажите на властта тръгва слух, че програмата на партията, която Тодор Живков е предложил на конгреса, е изготвена с участието на “националистите” или “ревизионистите”, както ги наричат, приятелите на Людмила от Историческия факултет и чрез нея е “пробутана” на ЦК на БКП. Подозренията не са без основания. Людмила Живкова е нов, модерен човек, с широки интереси и силно усещане за съвременността. В нейно присъствие сам Тодор Живков започва да схваща своето собствено най-близко обкръжение в Политбюро, съставено преди всичко от партизани и ятаци, почти без каквото и да е образование, като анахронични, изкуфели старци. Разбира, че бъдещето е на младите, образованите, технократите, с нови идеи и нова енергия. Това значително се отразява на политиката му, включително кадровата през 70-те години. Заедно с Людмила по върховете започва кариера едно младо, образовано и силно поколение: Александър Лилов, Огнян Дойнов и т.н. Реформаторският дух в партията е отново събуден.

- А между нея и Георги Марков?

В книгата мен ме интересува техния “задочен” разговор. И двамата много добре виждат недъзите на това общество, налагането на една абсолютно чужда обществена система, прекъсването на традициите и приемствеността, ограничителната роля на СССР, както за икономиката ни, така и за културата. И двамата имат визията, че промяна не е възможно с революционни способи (каквито са били неуспешните опити вече в Полша, Унгария, Чехословакия), а бавно, еволюционно, в рамките на самата система и то от позициите на един чист комунистически идеал, който е бил предаден.

- Как я променя катастрофата на път за летището?

Според свидетелствата - драстично. Но според мен тя вече е била подготвена и готова за промяната още преди това. Това е промяна в дневния й режим и начин на живот, в храненето, в интересите й. Но буквалната среща със смъртта при някои хора може да окаже и друго, наистина драстично влияние. Едно истинско мистично изживяване, за каквото го смята Богомил Райнов, например. Което пренарежда стойностите и значенията. Много са убедените, че след тази прословута катастрофа, в това състояние между живота и смъртта, тя се ражда отново друг човек, осъзнал своето предназначение и мисия. За каква мисия и предназначение става дума - съм се опитал да отговоря пространно в книгата.

- Със сигурност книгата ви, освен проучване за живота на тази жена, дава особен поглед към епохата на социализма, която тук се мисли или през тежка носталгия, или яростно отричане? Какъв е вашият поглед към наследството на социализма?

Спечелете новата биография на Людмила Живкова

"Животът и смъртта на Людмила Живкова" е резултат на многогодишен труд на автора Иво Милев. Книгата представлява ултимативният биографи...

В основата на решението да посветя толкова време на тази тема е твърдото ми убеждение, че сме дошли на прага на нихилизма и отрицанието, и сме длъжни да направим следващата крачка напред… към нашето минало. В продължение на дълго време едно озлобено малцинство всячески внушаваше и се опитваше да заличава и обезценява смисъла на живота на хиляди и милиони - честни и безчестни, подли и смели или просто обикновени българи, живели по времето на социализма. Още повече, че тези хора са нито най-добрите, нито най-честните, нито инакомислещите от онова опасно и трудно време. Тези хора проповядват вече години наред damnatio memoriae (лат. - проклятие на паметта). Така не се гради нито общество, нито история. Не може винаги, в своята история, през 40-50 години, да започваме винаги отначало, от нула. Самата Людмила Живкова е виждала своята мисия в повторното връзване на прекъснатите исторически нишки в българската история с времето от 30-те и 40-те години на XX век. За културата и обществото трябва традиция, време и приемственост, без резки скокове и разрушавани действия до нула. Така наред с образа на Людмила се опитах да пресъздам един образ на епохата, от една нова, актуална гледна точка, на един човек, имащ шанса да прекара младостта си в две коренно различни епохи. Така се получи една истинска “документална сега”, както нарече книгата нейният редактор Силвия Недкова.

- Какво е впрочем отношението ви към днешната политическа ситуация? В която се избира просто "по-малкото зло", гласува се за една партия, "за да не е другата"; вотовете са ниски, наказателни, думата "демокрация" все повече се изпразва от съдържание и се превръща в сходно кухо клише, с каквито се работи и по време на социализма.

Толкова хора, се произнасят по тези проблеми, че едва ли има нужда от още някой. Но Вие хващате нещо много съществено. Ако аз гласувам за една партия, после ми се казва - какво искаш, нали гласува за нея. Ако не гласувам - пак същото: ами то е така, защото не гласуваш. Т.е. системата те впримчва в едно постоянно чувство за вина. Една наложена отговорност, която аз не съм поемал, не искам и реално не мога да поема. Няма нищо по-нелепо и по-популистко от това да се твърди, че безотговорността на управлението е наша отговорност. Аз не разбирам от управление на държава и не искам да разбирам, а и не мога да разбирам. Нелепо е когато литератори, културолози и други, дават мнение за икономика, за петролни доставки или за здравното осигуряване, например. Това общество, “демократичното”, е общество на дебата, където истината има много лица и става неочевидна, където постоянно се поддържа напрежение и един перманентен конфликт с много форми и лица. Подобна ситуация е доста невротизираща, чисто житейски. За да бъдеш адекватен просто трябва да отделяш много време за това, а аз и много хора като мен го нямаме. Аз нямам 100 роби, които да работя на нивите ми, както в демократична Гърция, а аз да дебатирам по цял ден на агората. Аз имам професионални, лични интереси, трбява да изкарвам хляба на семейството си, нямам време да се занимавам какво е казал Бойко Борисов или направил Валери Симеонов. Всъщност управляващите и заменящите се партии, в които няма особена разлика, именно на това разчитат и то с основание. Те разчитат на некомпетентността, демокрацията разчита на това.

 

Интервю на Райко Байчев

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 5 потребители

57 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Дърводелец 25 Дърводелец преди 4 месеца Профил на трол?
  Много илитерати са се "изокали" тук, подобно на лакомо, глезено бебе, с вълчи орален апетит и анална безотговорност! Абе, вие знаете ли поне за кой става въпрос и за кое време от историята ни?
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 24 Анонимен преди 5 месеца Профил на трол?
  Изпитвах ужасно притеснение,когато Живкова се изказваше...Добре,че чужденците не знаеха български,та преводачите представяха сносно написаното,над което грачеше,четейки.
 • Кети 24.1 Кети преди 5 месеца Профил на трол?
  Ако се вгледаш в минусите, ще забележиш че и ние доста сме се притеснили , четейки твоите простотии. .... Интересно, какво са дали на България, простаци като теб? Освен един пълен кенеф, де.
  : 0 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 23 Анонимен преди 5 месеца Профил на трол?
  Иво Милев,мойто момче,не можа ли да измислиш нещо друго,с което да "блеснеш"?
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 22 Анонимен преди 5 месеца Профил на трол?
  Само не се опитвайте,да изкарате разглезената "червена принцеса" Людмила Живкова,боркиня за демокрация и патриотка,защото не е била никога такава.Инатеше се,да докаже,че всичко ѝ е позволено и че "и ние има ,какво да покажем пред света",но тя да е начело.Други,нямаха тази привилегия,да работят за България и да я покажат пред света в добра светлина.
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 21 Анонимен преди 6 месеца Профил на трол?
  Една простакеса се е докоснала до световната истина. Съвсем нормално се е оказала под необходимото интелектуално ниво, поради което е луднала. Това, че е била глезената принцеса-свинарка и че около нея е имало творчески личности-ласкатели, е ѝ помогнало да направи някои проекти, макар и доста хаотично.
 • Кети 21.1 Кети преди 6 месеца Профил на трол?
  Като гледам твоето интелектуално ниво,предполагам че пишеш това от клиниката на 4-ти километър :)
  : 13 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Аврам 20 Аврам преди 6 месеца Профил на трол?
  "В продължение на дълго време едно озлобено малцинство всячески внушаваше и се опитваше да заличава и обезценява смисъла на живота на хиляди и милиони - честни и безчестни, подли и смели или просто обикновени българи, живели по времето на социализма. Още повече, че тези хора са нито най-добрите, нито най-честните, нито инакомислещите от онова опасно и трудно време. Тези хора проповядват вече виж още ›› години наред damnatio memoriae (лат. - проклятие на паметта). Така не се гради нито общество, нито история. Точно така, браво Иво!
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Аврам 19 Аврам преди 6 месеца Профил на трол?
  Комунизмът беше нещо лошо, лошо.... Само едно нещо се оказа по-лошо от него - капитализмът.
 • Анонимен 19.1 Анонимен преди 6 месеца Профил на трол?
  ...особено лошо нещо е капитализмът, строен от бивши и настоящи комунисти...
  : 49 !
 • Анонимен 19.2 Анонимен преди 6 месеца Профил на трол?
  Така е,но бивши комунисти бяха Пленелиев,Цецка,Бойко, а сред бившите кандидат-комунисти беше и Иван Костов! ....Отделно, дали "добър капитализъм" ще се получи, ако се построи от Методи Андреев, Александър Йорданов или пък следствения Трайчо Трайков - силно се съмнявам.
  : 6 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Л.Ж. - ЛИЦЕТО НА КОНТРАБАНДНИЯ ХЪБ НА РУСКАТА МАФИЯ 18 Л.Ж. - ЛИЦЕТО НА КОНТРАБАНДНИЯ ХЪБ НА РУСКАТА МАФИЯ преди 6 месеца Профил на трол?
  През епохата на т. нар. „зрял социализъм”, от средата на 60-те до края на 80-те години на миналия век, контрабандата е неофициалната официално провеждана държавна политика в България. Контрабандните канали благозвучно ги наричаха „скрит транзит” или “ транзитна търговия” - държавно организираната вносна и износна контрабанда на оръжие, наркотици, алкохол, цигари, злато, сребро и всякакви луксозни виж още ›› стоки. Контролирана от ДС под вещото ръководство на московские таварищи - контрабандата по онова време носи десетки милиарди долари приходи, както реекспрта на руски горива - това е единствения начин да изплащаме ''евтините'' руски кредити за малоумните мега заводи с руски допотопни технологии и непродаваема продукция.И тази контрабандна мрежа и канали другарите запазиха и до днес и затова русия заселва черноморието ни с руско малцинство защото за нищо на света няма да изпусне това контрабандно хъбче на Балканите ПОДЪРЖАНО ПЕРФЕКТНО ОТ БОРИСОВ И ВАЛЕНТИН ЗЛАТЕВ - ЛЮДМИЛА СКОРО ЩЕ Я КАНОНИЗИРАТ А НАД НДК ОТ ПОЛАГАНЕ НА ОСНОВИТЕ МУ КРЪЖИ ДВУГЛАВИЯ РУСКИ УРОД
 • щерката на кръстника - 2ри сезон 18.1 щерката на кръстника - 2ри сезон преди 6 месеца Профил на трол?
  руските господари и еничерите им целенасочено и садистично ни насадиха нихилизЪма със социализЪма и той е най-високата и яка стена която ни пази от цивилизования свят в руската кошара - тома томов сина на шеф на татов концлагер и преди 10ноември и сега ни разяснява колко е лош САЩ и как москва пази мира - само че тези които прескочиха стената са най-много в САЩ и ни 1 в московията , но това не пре виж още ›› чи на тома томов да е депутат, рускиня е шеф на Националната ни галерия и такива като зализания на кадрото обгрижват обезбългаряването загрижени за нихилизма от русофицирането - с русофикати България НЕ съществува - след 1944г. сме една изкуствено създадена соц луна на съв. русия, безмилостно експлоатирана, безвъзвратно обезсмислена и видиотена територия, с която се експерементира до предела - от тато де тути каскети, полупроводници''цар''и''пъдар ''и цели Обединени Проводници ББ@РР за путлерПлацдарм на Балканите с/у ЕС
  : 53 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Людмила Живкова създава служба „Културно наследство” с кадри на 1-во главно на ДС 17 Людмила Живкова създава служба „Културно наследство” с кадри на 1-во главно на ДС преди 6 месеца Профил на трол?
  всяко уважаващо себе си читалище, училище, общинска или държавна фирма и пр. организации имаха музейна сбирка. Музеите се бяха нароили и разполагаха с претъпкани, пукащи се по шевовете, музейни фондове – проекта ‘’Людмила’’ беше началото на голямото разграбване - първата и най-масовата фаза беше ликвидирането на училищните, читалищните и музейните сбирки към предприятията и онова което тогава се виж още ›› окраде бе толкова много, че все още излиза по аукционите по света - количествата монети, накити, съдове, оръжия, оръдия на труда, пластики, картини, стари книги и пр. бяха грандиозни - имаше някаква мъглява заповед всички музейни сбирки да постъпят в централните музейни фондове. Повсеместно се изземваха фотоархиви и документацията. Така се начена втората фаза на "големия грабеж" - голямото музейното ограбване и подмяната с копия - за тази цел се започна и целенасочено създаване на нарочни пропуски в архивите. Така всичко интересно което нямаше фотодокументация попадна в устата на КГБ музейните спецове . То не беше най-нагло директно крадене, то не беше после подменяне… Руските музейни експерти намериха цаката и на фотоархивите… За яснота обаче трябва да споменем множеството български майстори превърнати в щатни фалшификатори на художествени произведения и антики. Златните им ръце и талант възпроизвеждаха точни копия на древни експонати… Не случайно отговорът на ДС- историкаБожидар Димитров на парламентарно питане за съдбата на "секретния фонд" на НИМ беше циничното откровение : ‘’Такъв фонд няма"Въпросният фонд беше тотално разграбен. По оценки на западните спецслужби при големия грабеж от музейните фондове в България са изчезнали културни ценности за над 2,5 милиарда щатски долара… В тази посока съществуват множество анализи, препоръки и пр. но всичко си остава само на хартия. От времето на Людмила този бизнес се държи от спецслужбите под контрола на Москва. Людмила Живкова създава служба „Културно наследство”предимно с кадри на Първо главно управление на ДС - хората от кръга „Културно наследство”, по-известен като най-близкият кръг около дъщерята на Живков бяха официално дипломати,но всъщност офицери от разузнаването, имената им се свързват с няколко от най-емблематичните, дълбоко засекретени и неизяснени до ден днешен случаи в българската история като атентата срещу папа Йоан-Павел Втори и убийството на писателя Георги Марков в Лондон. Така културно-историческата дейност, каналите за антики и изключителната инициатива за честването на 1300-годишнината от създаването на българската държава се преплитат с най-високите нива на външния ни шпионаж. Неслучайно първата фирма на Илия Павлов (назначен за шеф на руската Мултугруп) беше Мултиарт - основно за износ на антики и културни ценности.
 • Анонимен 17.1 Анонимен преди 6 месеца Профил на трол?
  хахахааа Людмила Живкова ограбила читалищата.....кукуригу ли си?
  : 35 !
 • Анонимен 17.2 Анонимен преди 6 месеца Профил на трол?
  Задачата на отдела„Културно наследство” е, чрез тях да се прониква в най-висшите сфери на обществено-политическия живот и държавни институции в западните страни. Въло Горанов, управител на едната от фирмите на „Културно наследство” също е обвиняем по делото за убийството на писателя Георги Марков и покушението върху журналиста Владимир Костов – целта е да се сплашат сътрудниците и да си затвор виж още ›› ят устите.Шефът на служба „Културно наследство”е кадрови офицер от ДС Живко Попов.Той е доста приближен на фамилия Живкови, основно чрез Мирчо Спасов. преди 10 ноември 1989 г. по върховете на България имало два големи иманярски клана – Троянско-великотърновският с босове Милко Балев и самият министър на вътрешните работи Димитър Стоянов, и другият – Странджанско-Сакарски клан, към който причисляват и хората от кръга „Културно наследство”, и най-вече Кръстю Мутафчиев. Иманярите разказват, че най-много злато имало в Троянския край, откъдето е Милко Балев. Недалеч оттам, от в Стражица пък е роден тогавашният вътрешен министър Димитър Стоянов. И двамата под формата на борба с иманярството и изкореняване на това явление, всъщност са криели собствения си интерес към него. Двата клана всъщност, както се и очаква, имат враждебни отношения. Преди смъртта си Кръстю Мутафчиев, причисляван към върховете на единия клан, разказва как хората на Милко Балев и Димитър Стоянов затрили възрастен иманяр. Били го с торбички пясък, за да каже къде е заровил колекцията си, а той страдал от пиело нефрит, и няколко седмици след това починал от побоя. Мутафчиев предполага също,че репресиите срещу част от екипа на Дирекция „Културно наследство” в МВнР са били свързани също така с апетитите на кръга около тогавашния вътрешен министър Димитър Стоянов и Милко Балев, които се насочили и към съкровищата в Странджанския край. Така в състезанието между двата клана едните търсили златото и библиотеката на цар Иван Шишман в Стара Планина, а другите – имането на Вълчан войвода в Странджанската местност Бегликташ. Интересно е, че и самият Живко Попов Е СИН на известния тогава иманяр Яни Попов, който почина през същата тази 1981 г.
  : 20 !
 • ''духовния'' проект ''людмила'' 17.3 ''духовния'' проект ''людмила'' преди 6 месеца Профил на трол?
  Даже официалната дейност на КРЪЖЕЦА НА ЛЮДМИЛА не беше регламентирана, нямаше законова основа, нито правилници, като НАПР. закупуването на произведения на изкуството от западни държави за фонд „Чуждестранно изкуство”, което само по себе си даде някакви резултати. Какви точно задачи по линия на 1-во главно са разпореждани успоредно с тази културна макар и извън закона тук дейност е много по виж още ›› -съществено за сценаристите на проекта ‘’Людмила’’ Служба „Културно наследство” има спец задачи и бюджетното финансиране е недостатъчно за покриване разходите на службата /и това е естествено, като се отчете установения по делото факт, че от бюджета на дирекцията са финансирани преди всичко задгранични разузнавателни мероприятия/ „Културно наследство” е завъртяло сериозна търговия със стоки, нямащи нищо общо с културата. Той обяснява, че от дирекцията са създадени няколко фирми и едната от тях, „Метимпекс” Освен чистите далавери, през тези фирми се продават стоки, злато за нуждите на “Културно наследство”, доставени от експерти и хора на “Кулутурно наследство” - драстичен пример, който показва морала на тези хора е връзката с италианската мафия, която краде немаркирано злато от производител на бижута в Италия, в България „Златарска промишленост” го маркира и „Кореком” го реализира, като реализираните печалби по-голямата част е за „1300 години” за подпомагане на мероприятията, а част изчезва по нечии джобове.Тогава с това италианско злато се подменя и Панагюрското златно съкровище
  : 22 !
 • Анонимен 17.4 Анонимен преди 6 месеца Профил на трол?
  В касата на Културно наследство постъпвали в някои случаи крупни суми от българи, живеещи в чужбина, като дарения за честването на 1300-годишнината на България. Те обаче не винаги били заприходявани Големи суми са раздавани незаконно за подаръци на почти целия тогавашен елит. Служба „Културно наследство” се водела за секретна Проверките на касата са правени формално. в „Културно наследство” са фо виж още ›› рмирани 3 групи. Едната, тази на Цеко Етрополски, в обвинителния акт и документите по делото откровено се назовава „Иманярската група”. В разпит от 14 юли 1981 г. обвиняемият Кирил Башлиев описва така трите групи: на Цеко Етроплоски се занимава с издирване на иманета и изкупува различни старинни предмети от населението. Близо до него е Красимира Стоянова, племенница на Ванга. Това е много дълга история и не е просто епизод, който се е случаен, защото зад всичко има много силни политически РУСКИ интереси от една страна, задачата е била такава, от друга страна, самата тази организация се е занимавала с износа. Всъщност групата на Цеко Етрополски имаше задача да ходи и да контактува с иманяри, с търговци и това да се фиксира като информация, какво е виодяно, какво е снимано, какво да се купи. Това са неща от агентурна дейност, някой ходи някъде и пише: „Задачата е изпълнена” и това е отчетна документация. Не си спомням дали един от ревизьорите не го намериха изгорен. Тежки истории, част от това, което беше в тази стая. Там имаше албуми, намерена скулптора, намерено нещо, продадено, купено, прибрано. за дейността са информирани „големите” – т.е. Петър Младенов, Людмила Живкова, Александър Лилов, Мирчо Спасов и др.
  : 15 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 16 Анонимен преди 6 месеца Профил на трол?
  До този или тази, дето няма нужда от дъщерята на масов убиец и диктатор. Ако ще мерим с еднакъв аршин, драги ми или драга - след като има паметник на американски летци-убийци, трябва да направим и паметник на съветските летци. Защото те са се борели срещу съюзника на Хитлер, българите - нали така. Това е еднакъв аршин. Другият еднакъв аршин е, да няма паметник на нито едни от тия - нито на амер виж още ›› иканци, нито на съветски летци. А ако има на някой от тях - да се разруши. Или най-доброто е да не е бил правен изобщо (от подмазвачите към новите господари тук, различните любители на молитвени сороски закуски.
 • тодор живков е шев на ликвидационна група непосредствено след 9-ти 44-та 16.1 тодор живков е шев на ликвидационна група непосредствено след 9-ти 44-та преди 6 месеца Профил на трол?
  съветски летци не могат да бомбардират мирни градове на страна с която са в нормални дипломатически отношения в деня в който са нападнати уж вероломно от съюзника си хитлер - или по вашата логика трябва да издигнем паметник на военни престъпници или на комунетата дето проведоха соболевата профашистка акция със съветския другар долетял от москва за незабавно влизане на България в оста Берлин-Москв виж още ›› а, а? Духовната другарка людмила дето й се носеше славата из София на полова атлетка като беше историчка що не обясни на народа български тази шизофрения на руските лакеи, които получиха властта тук под дулата на 300 000 окупаторска руска армия - а паметника на альоша и МОЧА са строени не защото някой руски гражданин е дал живота си в бой с фашистите тук, а за назидание на най-дълго продължилата антиокупационна и антисъветска съпротива в Изт. Европа окупирана от руските соц. империалисти - може би трябва да вдигнем паметник на дясната ръка на живков за концлагерите - много духовно извисената людмила трябва да е била много тъпа да не знае с какво се занимава тате и верния му мирчо спасов - но вярно е била тъпа, защото ролята й на културен мост на москва към света чрез Българската хилядолетна история й е непосилна - за някои неща се иска и интелигентност и много знания, а тя го докарваше от тюрбани - нещо като изкуствената брада на фараоните - символ на мъдрост
  : 28 !
 • Анонимен 16.2 Анонимен преди 6 месеца Профил на трол?
  Слава богу че тоя цирк свършва вече с европейците
  : 22 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Нагоре
missing image
Без да се бави Тайсън Фюри помете Том Шварц в Лас Вегас

Бившият световен шампион в тежка категория Тайсън Фюри остава непобеден на ринга. Циганския крал спечели с технически нокаут срещу...