Павел Иванов: Когато разбрах, че ще изиграя Гунди, с дни бях безмълвен

28011
Павел Иванов: Когато разбрах, че ще изиграя Гунди, с дни бях безмълвен
Снимка: Фотограф: Евелина Петкова

В момента текат снимките на първия игрален филм за легендата на българския футбол Георги Аспарухов - Гунди, който ще се казва "Гунди - легенда за любовта". В ролята на любимия футболист ще влезе актьорът Павел Иванов, който стана популярен след участието си в сериала "Татковци", но има и много роли на различни театрални сцени в България.

За Гунди има много документални филми, но игрална продукция досега никой не се е осмелявал да направи. Причините са ясни - Гунди е легенда, пример за изключителен футболен талант и морални качества. Георги Аспарухов загина много млад в катастрофа на 30 юни 1971 г., когато живота си загуби и Никола Котков. Именно тази ранна смърт направи така, че Гунди да остане завинаги на върха - и във футбола, и в сърцата на феновете.

Затова ролята на Павел Иванов ще бъде голямо предизвикателство за него. От Actualno.com му зададохме няколко въпроса, на които той намери време да отговори по време на тежките снимки. Прочетете как Павел се е подготвил за ролята и какви са притесненията му.

--------------------------------

Фотограф: Евелина Петкова

Какво е чувството да разбереш, че ще изиграеш легендата на българския футбол Георги Аспарухов – Гунди? Ти си имал уговорка да влезеш в тази роля с продуцентите Иван и Андрей още преди 5 години. Разкажи ни малко повече за разговорите ви тогава.

Когато ми предложиха да поема отговорността да изиграя господин Георги Аспарухов, аз останах безмълвен в рамките на няколко дни. Отне ми време да се осъзная и премисля предложението. Постепенно започнах да анализирам и оценявам много старателно и подробно себе си, за да си дам ясна сметка относно това какво мога, какво имам, какво ми липсва и колко време ми е нужно, за да се сдобия или поне доближа до всеки параметър на известните фактори, свързани с живота на господин Аспарухов. Това се случи преди 5-6 години. Авторът на сценария - безупречният Емил Бонев, първи установи контакт с мен. Такъв сценарий не бях чел през живота си, а четенето на сценарии за кино, телевизия и театър е моето препитание. Включи се в диалог с мен неуморимият, неотстъпчив и последователен продуцент Иван Христов, който се грижи за това да имам достъп до всичко, от което имам нужда. Впоследствие стиснах ръцете си и с Андрей Арнаудов, който с прецизна цел бе оставил диалогът да тече предимно между мен, Иван и Емил Бонев. Трябва да отворя специален речник с раздел "суперлативи", за да събера достатъчно думи, описващи екипа, който Иван и Андрей събраха и направиха един отбор. Отбор, в който ме сложиха централен нападател с номер 9 на гърба си.

Знаеш, че футболът е важна част от живота на българина, а Гунди е светиня за всички левскари. Тежи ли ти отговорността да влезеш в образа му? Притесняваш ли се от нещо?

Притеснявам се от това какво ще правя след снимките на този филм. Да живееш обгрижен от отбора си, да ти подават винаги чудесни пасове, които ти да завършваш във вратата, ако позволите, разбира се, да използвам футболна аналогия, е чувство и начин на работа, за които съм мечтал. Категорично ви заявявам, че мечтите и смелите сънища се сбъдват. А когато те снима операторът Борис Славков - наистина нещата изглеждат като сън. Режисьорът Димитър Димитров с познание, талант и нечовешки майсторлък подрежда този сън в магична реалност. Те двамата са събрали около себе си такъв екип, че, сигурен съм, само чудото ме е поставило измежду тях.

Фотограф: Иво Тицин

Ти имаш невероятната привилегия да си първи актьор, който ще изиграе Гунди. За него има документални филми и множество запазени архивни кадри, но досега никой не е посмял да го изиграе. Как се подготви за ролята?

Подготвих се за ролята, разделяйки процеса на постъпателен план за действие:

  1. събирам всичката достъпна архивна обективна информация
  2. събирам достъпната субективна гледна точка на свидетели
  3. изграждам лична представа
  4. оценявам себе си и своето личностно състояние
  5. сравнявам го с изградената визия и представа
  6. започвам безотказна подготовка и борба за това личното ми състояние и това на героя да бъдат доближени до неузнаваемост
  7. приемам цялата отговорност на всички успехи и неуспехи

Това е.

Разкажи ни повече за снимачния процес, който тече в момента?

Снимачният процес тече така, сякаш някаква сила му помага. 

Самият ти футболен фен ли си? И ако да, на кой български отбор симпатизираш?

Фен съм на Левски.

Фотограф: Иво Тицин

Ти вече имаш доста опит на театралната сцена, гледахме те и в телевизионни сериали. Сега уверено навлизаш и в киното. Можеш ли вече да кажеш къде се чувстваш най-уверен?

Чувствам се щастлив от възможността да играя на всички терени. Изпитвам любов към играта. Където и да е.

Ето кой актьор най-вероятно ще изиграе Гунди в игралния филм на Иван и Андрей (СНИМКИ)

Игралният филм за легендата на българския футбол - Георги Аспарухов-Гунди, чиито продуценти са Иван Христов и Андрей Арнаудов, скоро на...

А трудна ли ти е ролята на баща? Там как се справяш?

Като баща се старая и отнасям с топлина и любов.

Какъв човек си извън ролите, в които влизаш? Какво прави Павел Иванов, когато слезе от сцената, когато камерата не работи?

Нямам живот извън ролите. Извън тях се подготвям за тях. Така си ми харесва, така си живея. Когато семейството ти е зад гърба ти, то знае за твоя личен устрем и го приема за свой. Тогава това става и техен живот.

Автор: Неда Ковачева

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛИЦА:

Ваня Джаферович: Никога няма да си простя, че не съм се учил да свиря

Ваня Щерева: Нетрайният ми интерес към нещата е едно от лошите ми качества

Актрисата Ивана Керанова: Изкуството е голямо, има място за всички

Петър Антонов: Всеки може да се роди с талант, но по-важно е моженето

Какви книги чете актрисата Вилислава Кирилова?

Николаос Цитиридис тръгва на турне с ново комедийно шоу

Петър Дочев: Много се радвам на тези артисти, които са расли на улицата

Радивое Андрич: По-скоро бих копал канали, отколкото да работя в офис

Какво чете актрисата Добрина Гецова?

Диа Мантова: Да преподаваш актьорско майсторство е изключително голяма отговорност

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com