Абас към ЕС: Признайте Палестина!

1077
Абас към ЕС: Признайте Палестина!
Снимка: Getty Images / Guliver

Палестинският президент Махмуд Абас настоява ЕС да признае палестинската държава. Европейците пък предпочитат Абас да сдържа нервите си и да продължи да преговаря с Израел.

По време на визитата си в Израел американският вицепрезидент Майк Пенс обяви, че САЩ ще преместят посолството си в Ерусалим още през 2019 година. От ЕС веднага дойде възражение. "Европейците продължават да подкрепят създаването на една независима палестинска държава със столица Източен Ерусалим" - това заяви върховният представител на ЕС за външната политика Федерика Могерини при срещата си с Махмуд Абас. Постоянното повтаряне на вече известни гледни точки обаче не може да разреши проблема.

ООП поиска от международната общност да отрече съществуването на Израел

Ръководството на Организацията за освобождение на Палестина призова да се преустанови признаването на Израел, докато той не признае дър...

И тук става дума за пари?

Междувременно палестинският президент се успокои след пристъпа си на ярост в Рамала преди една седмица, когато обяви споразумението от Осло за мъртво и заплаши да сложи край на палестинското самоуправление. По време на визитата си в Брюксел той се завърна към формулите, които от десетилетия насам поддържат живо решението, включващо две държави, както и преговорния процес.

Тоест Махмуд Абас обещава още търпение, но желае ЕС да влезе още по-силно в ролята на посредник. "ЕС е нашият най-важен международен партньор (...) и би трябвало да играе голяма политическа роля." Палестинците отхвърлят САЩ като главен посредник, след като Доналд Тръмп оповести решението си за Ерусалим. Освен това Махмуд Абас призовава европейците да направят още една стъпка и да признаят палестинската държава. "Няма противоречие между признаването и подновяването на преговорите (...) и това ще окуражи палестинския народ", заяви той.

В крайна сметка става дума за пари. След като Доналд Тръмп обяви, че съкращава финансовата подкрепа за UNRWA - организацията за палестинските бежанци към ООН - с 60 милиона долара, в палестинския бюджет зейна дупка. В тази връзка идната седмица в Брюксел се провежда донорска конференция, която трябва да реши финансовия проблем на палестинците. "Ако палестинците бъдат изоставени, те ще скочат в обятията на екстремизма и тероризма", заяви Абас.

ЕС не се впечатлява от Тръмп

Палестина ще скъса с държавите с посолства в Йерусалим

Палестинският лидер Махмуд Абас осъди решението на американския си колега Доналд Тръмп да признае Йерусалим за столица на Израел. В ...

Федерика Могерини отправи остри думи по адрес на САЩ и решението на Доналд Тръмп за Ерусалим. "Това е плесница за европейцте. Нашата позиция си остава непроменена и тя е потвърдена от споразумението от Осло и от решенията на Съвета за сигурност на ООН", заяви тя. Могерини допълни, че Ерусалим трябва да стане столица на двете страни в рамките на решението, включващо две държави, и това не подлежи на предоговаряне.

Федерика Могерини обаче отхвърли водещата роля на европейците, визирайки близкоизточната четворка. Според нея, единственият път е международно решение. Тя отново отправи критика към САЩ. "За нас винаги е било ясно, че не могат да бъдат водени надеждни разговори само със САЩ", каза тя и по този начин предварително отхвърли обявената едностранна американска инициатива. А що се отнася до финансирането на организацията за палестинските бежнаци към ООН, тя заяви следното: "Европейците така и така са най-големият донор. И САЩ трябва да изпълнят своите задържения. В противен случай регионът е застрашен от нестабилност".

Разногласия относно бъдещия курс?

Френският външен министър Жан-Ив льо Дриан иска да предприеме конкретна стъпка напред и на практика да подготви признаването на палестинската държава чрез преговори за асоцииране с ЕС. В Общността обаче има разногласия. Шест източноевропейски държави наприемр се въздържаха при гласуването в ООН по въпроса за Ерусалим. Те гледат скептично на всякакви солови акции на ЕС. Французите и шведите минават за най-горещите поддръжници на палестинците. Правителството в Стокхолм е единственото, което вече призна палестинската държава. Берлин пък по традиция избягва конфронтации с Израел. А това не е добра основа за съвместни инициативи.

Тръмп създава само хаос

САЩ замразиха помощите в размер на 125 млн. долара, отредени за палестински бежанци

САЩ са замразили 125 млн. долара, отделени за финансирането на Близкоизточната агенция на ООН за оказване на помощ на палестинските беж...

"Тръмп нанесе унищожителни вреди", твърди външнополитическият експерт Пиер Вимон. Ако искаме да помогнем на Абас, трябва да го убедим да не се отказва от мирните преговори, защото това ще доведе до задънена улица, казва бившият посланик и специалист по въпросите на ЕС.

Пиер Вимон обаче не смята, че разединението в ЕС има голямо значение. "Някои източноевропейци не искат да заемат открито позиция срещу САЩ. По принцип обаче няма истинско несъгласие за по-нататъшния път", казва той. От друга страна, палестинците имат нужда от смяна на поколенията, но Махмуд Абас не е подготвил свой наследник, а в палестинските територии трябва да се проведат избори, казва Вимон. 

Рецептата на Пиер Вимон за предотвратяване на евентуален пълен провал на мирния процес гласи: "Трябва да мине време. Трябва да възникнат нови идеи, да бъдат съживени преговорите." Освен това САЩ трябва да продължат да играят роля в този процес, защото европейците не могат сами да поемат ролята на посредници, твърди Вимон. Той не вярва, че френският президент Макрон ще избърза да признае палестинската държава и ще размести политическите пластове.

Пиер Вимон гледа скептично на американската инициатива. "Тя се базира на решението, включващо две държави, но при много смалена палестинска територия и признаването на всички еврейски поселища. Подобно образувание няма да бъде жизнеспособно и тази идея няма да се увенчае с успех", заключава той.

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ФИЙЧЪРИ:

Лейбъристите в Австралия печелят убедително парламентарните избори

Виктор Орбан – обичаният и мразеният

Жълт картон: Руснаците не искат да работят по-дълго

Словакия: Мръсната битка за нивите

Къде по колко пари получават бежанците?

Без вода: Най-тежката криза в историята на Индия

Скандалът с Фолксваген, Ауди и сие: Кой ще е следващият арестуван?

Хората в Русия си мислеха, че покрай Световното ще забогатеят

Майорка: Да се къпеш в мътна помия

Тайните на севернокорейската икономика

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com