5 съвета как да планираме ефективно разходите през лятото

3750
5 съвета как да планираме ефективно разходите през лятото
Снимка: Ferratum

Всеки сезон върви ръка за ръка със специфични разходи. Докато през зимата, разходите за отопление заемат по-голяма част от семейния бюджет, то през лятото обикновено тази роля се пада на почивките или домашните ремонти. Ефективното планиране на разходите през лятото може да се окаже ключовият фактор както за успешната реализация на активностите, присъщи за сезона, така и за вашата финансова стабилност през по-студените месеци на годината.

Actualno.com представя 5 съвета как да планираме разходите си през лятото, така, че в края на сезона да постигнем позитивен баланс по личния или семейния бюджет.

1. Поставяне на лимити предварително

Каквито и разходи да предстоят през летните месеци, всеки трябва да съобрази бъдещите харчове с личното си финансово състояние. Поради това поставете предварително лимит на средствата, които можете да отделите. Ако сте наясно с бюджета, с който разполагате за ремонт или почивка, то сравнително лесно бихте могли да правите корекции в размера на предвидените суми, ако се налага. Така например, ако летният ремонт изисква повече средства, то благодарение на предварително поставените спирачки, ясно ще можете да прецените каква сума да пренасочите от бюджета за почивка. И обратното.

2. Умно планиране на разходите

Умното планиране на разходите представлява съобразяване на сезонния характер в цените на дадени услуги. Максимата, че търсенето определя предлагането е основен принцип за ефективното планиране на разходите. Зимните дрехи са на по-ниски цени през лятото, нали? Същото важи и за неща като цени на ремонтите, ранните резервации за почивки и прочее.

Още повече, че ако планирате разходите за лятото предварително всяка година, то с времето ще придобиете представа за цикличността в движението на цените. Така даден разход може да се превърне в успешна инвестиция, стига да е направен в точния момент, когато цената е ниска в резултат на слабото търсене.

3. Не разчитайте само на спестяванията

Спестяванията не представляват средства, които трупаме, за да харчим на воля през лятото. Те са буфер, който би следвало да осигури спокойствие при всякакви непредвидени ситуации, независимо от сезона. Не позволявайте летните изкушения да провокират изпразване на касичката.

Ако разчитате на активна форма на спестявания, тоест вложения, които носят доходност в резултат на инвестиционни решения, като инвестиции във фондове например, то дял от натрупаната доходност би могъл да отиде в посока летните разходи. По този начин, хем увеличавате размера на спестяванията, хем осигурявате подкрепа за летния бюджет. Друга разумна формула е да използвате част от предвидените средства за спестяване за текущите разходи, за да запазите горепосочения баланс. Тоест не стопирайте спестовната си активност в името само на един разход, бил то летен или не.

Така или иначе, инвестицията в спестовни инструменти цели докарването на целогодишна доходност. Това означава, че делът от спестяванията, който може да послужи за компенсиране на част от летните разходи, зависи от размера на генерираната доходност. Трябва да се отбележи, че по-високата печалба винаги върви с по-висок риск. В условията на ускорена инфлация, раздвижването на парите е добро решение, но това задължително трябва да става чрез доказани финансови експерти. В противен случай летните инвестиционни амбиции лесно могат да се обърнат срещу вас.

4. Поинтересувайте се от гъвкави финансови продукти

Лятото е сезонът на интересни кампании в света на финансовите продукти, чрез които ефективно можете да обезпечите сезонни разходи, така, че да не навредите на личния бюджет.

Добър пример за това е актуалната лятна кампания на финландската финтех компания Ferratum, която предоставя възможност на потребителите освен да реализират плановете си за лятото, да спечелят и атрактивни награди. До 25 септември тази година, клиентите на два от най-предпочитаните продукти – „Кредит до заплата“ (суми до 1000 лв и 0% лихва при всеки първи кредит) и „Кредит на вноски“ (суми до 6000 лв и гъвкав срок за погасяване, според нуждите на потребителя), могат да се регистрират в сайта на Ferratum. Това ще им даде шанса да спечелят една от 27 гифткарти на стойност между 500 и 1000 лева, които ще бъдат изтеглени на лотариен принцип. Така разходите за лятна почивка или домашен ремонт могат да бъдат подкрепени чрез изгоден продукт, който носи добавена стойност.

5. Данъчни облекчения

Българската държава предоставя редица възможности за данъчни облекчения, които имат потенциала да подкрепят семейния бюджет. Така например, размерът на данъчното облекчение за деца бе увеличен, след като през миналата година гражданите показаха висок интерес към тази форма на намаляване на данъчната основа. Освен това, с новите промени, част от облекчението ще може да се използва текущо през годината, а не еднократно, както беше досега.

Така данъчната основа за месец юли ще може да бъде намалена със сбора от сумите за месеците януари – юни. Това означава, че със заплатите, получавани в началото на месец август, тоест в разгара на летния сезон, родителите получават облекчението. Казано с други думи, тези средства идват точно в подходящия момент за почивка или друг разход, характерен за топлите месеци.

Паралелно с това България предоставя и възможност за данъчно облекчение за другата основна сезонна активност през лятото – домашните ремонти. За повече подробности, посетете сайта на Националната агенция за приходите, където са обяснени всички необходими стъпки за получаване на данъчни облекчения.

Бонус съвет

Планирайте умно, за да се насладите пълноценно на лятото. Докато приходите в дадено домакинство са свързани с редица обстоятелства, като фиксиран размер на работната заплата и икономическата дейност, в която сте заети, то контролът над разходната част в личния или семейния бюджет зависи предимно от вас. Доброто оптимизиране на разходите на практика означава, че увеличавате тежестта на приходите в общия баланс.

В свързания свят, в който живеем, има богат избор от алтернативи на потребяваните стоки и услуги. Не ставайте жертва на навика, а се старайте да откривате нови форми за ефективно управление на разходите. И не е нужно бюджетните ограничения да стават причина да не осъществите плановете си – възползвайте се от гъвкавите продукти на иновативните финансови компании като Ferratum.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com