Британската лира поевтиня до най-ниското си ниво от 1985 година

7534
Британската лира поевтиня до най-ниското си ниво от 1985 година
Снимка: iStock

Курсът на британската лира спрямо долара падна до най-ниските си стойности 1985 г. насам. Това предизвиква страхове по отношение на възможен срив в доверието в британските активи и криза на платежния баланс.

Анализатори смятат, че подобен сценарий е малко вероятен, но предполагат, че паундът ще трябва да поевтинее още, преди отново да привлече инвеститорите, предава Reuters.

Борис Джонсън оставя петата най-голяма икономика в света в криза

Борис Джонсън подаде оставка като министър-председател на Великобритания в четвъртък след като десетките министри и висши държавни служ...

Лирата, една от валутите от Г10, падна до 1.1407 долара в сряда, което представлява загуба от около 10% от стойността ѝ от началото на юни насам. Към момента на подготвяне на материала британската лира се търгува за 1.1492 долара, сочат данните на MarketWatch.

Същевременно Goldman Sachs прогнозира икономиката на Великобритания да се свие с 0.6% през идната година.

Трудности предстоят и за новия министър-председател на Великобритания, Лиз Тръс. Тя подготвя намаляване на данъците и изтегляне на допълнителни държавни заеми, възлизащи на десетки милиарди лири, за да финансира замразяване на цените на електроенергията за потребителите. Очаква се в четвъртък да бъде представен план за справяне с енергийната криза.

„Очаква се рецесия, която ще бъде по-дълбока във Великобритания“, казва Чарлз Дибел от Mediolanum Asset Management.

Великобритания е страната сред големите икономики, която е изправена пред по-бавен икономически растеж и по-трудна за овладяване инфлация през следващата година, сочат прогнозите на Международния валутен фонд.

Как силният долар се превърна в проблем за развитите икономики?

Поскъпването на долара винаги е оказвало негативно влияние на нововъзникващите пазари. Сега обаче ударът се понася по същия начин и от ...

„Валутата е евтина, но вероятно трябва поевтинее още“, коментира Дибел.

Няколко икономисти прогнозират, че паундът ще падне до 1.10 долара, което представлява спад от около 4% спрямо сегашната цена на валутата.

ОТ Capital Economics смятат, че британската лира може отново да удари исторически най-ниското си ниво от 1.05 долара, което е отчетено през март 1985 година. Тогава страните от Г-7 договарят да отслабят долара от ерата на Рейгън, като сключват „Споразумението Плаза“.

Въпреки това отказът от британските активи е предизвикан и от международните събития. Скокът на цените на газа и мрачните прогнози за глобалния икономически растеж накараха инвеститорите да се обърнат към долара. Еврото и йената също достигнаха най-ниските си стойности от десетилетия насам.

Над 60 валутни стратези обаче, които се включват в проучване на Reuters, проведено в периода 1-6 септември, не дават чак толкова песимистични прогнози. Те смятат, че британската лира ще се повиши до 1.16 долара в рамките на три месеца. Освен това паундът не е поевтинял много спрямо еврото е не е достигнал чак толкова ниски нива на търговско-претеглена база.

Силният долар забавя растежа на световната търговия

На фона на ръста на цените на суровините, който е все по-осезаем от началото на войната в Украйна, силният долар допълнително забавя ра...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ФИНАНСИ:

Стартира програмата за профилактика и рехабилитация на НОИ

По-богат си, плащаш повече: На Путин сегашният данък не му стига за война

Пощенска банка е първата с кампания за премахване таксата за вноска на суми в лева по сметките си за граждани във връзка с приемането на еврото

България е единствената в ЕС със заплати от под 10 евро на час

Председателят на НСИ пред депутатите: Данните за инфлацията не се манипулират

Ипотечните кредити растат с двуцифрен процент

Чобанов: Непосредственото предизвикателство е инфлацията

Евростат: Българите са с най-ниска покупателна способност в ЕС

Как ще закръгляваме левовете: Публикуваха законопроекта за еврото

Икономисти: Политическата нестабилност ще отложи приемането на еврото

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Финанси