Данъчните облекчения за деца вдигнаха броя на подадените данъчни декларации

2958
Данъчните облекчения за деца вдигнаха броя на подадените данъчни декларации
Снимка: iStock

Високите данъчни облекчения за родителите на непълнолетни деца и деца с увреждания са провокирали повече граждани да подадат данъчна декларация за облагане на доходите за 2021 година. Това става ясно от думите на заместник-изпълнителния директор на Националната агенция за приходите Милена Кръстанова по повод края на данъчната кампания за физически лица.

„Данъчната кампания за деклариране на доходите, получени от физическите лица през 2021 г., приключи успешно. Отчитаме завишен брой на подадените декларации, което до голяма степен се дължи на многократно по-високите данъчни облекчения за деца и за деца с увреждания.”, казва Кръстанова, цитирана от пресцентъра на приходната агенция.

Родителите на непълнолетни деца и деца с увреждания могат да се възползват от облекчения, с които да намалят данъчната си основа , като за целта трябваше да подадат допълнително приложение към данъчната си декларация.

Облекчението за деца за 2021 година предвиждаше намаляване на данъчната основа с 4500 лева при едни дете, с 9000 лева при две деца и с 13 500 лева при три и повече деца. Това означава, че родителите могат да спестят от 450 до 1350 лева в зависимост от броя на децата им, тъй като данъкът върху доходите у нас възлиза на 10%. Облекчението за деца с увреждания позволява намаляване на данъчната основа за 2021 година с 9000 лева, като родителите можеха да се възползват и от двете мерки. Размерът на данъчните облекчения бе вдигнат през миналата година, което провокира много родители да се възползват от мерките.

Близо 676 000 души са подали декларациите си пред НАП и са платили данък върху доходите на стойност почти 257 млн. лева до полунощ на 3 май, когато изтече крайният срок на данъчната кампания за физически лица, сочат данните на НАП.

Данъчни облекчения за деца, покупка на жилище, ремонти: Как да спестите пари през 2021 г.

Българското законодателство е предвидило редица данъчни облекчения за различните социални групи на обществото. Благодарение на тях, гра...

Над 82 % от декларациите за доходите на физическите лица са подадени по интернет с персонален идентификационен код (ПИК) на НАП или електронен подпис. Повече от 70% от гражданите са се възползвали от предварително попълнените декларации за доходите, които са достъпни в Портала за е-услуги на агенцията.

В случай на допуснати неточности в декларираните данни, до 30 септември 2022 г. данъкоплатците имат възможност да направят промени, като подадат коригираща декларация.

„Високо оценяваме добросъвестното спазване на данъчното и осигурително законодателство, като продължаваме да подпомагаме и улесняваме данъкоплатците при изпълнението на задълженията им към фиска. Благодаря на колегите в НАП за усилията, търпението и отлично свършената работа“, казва Кръстанова.

Още: Как се подава данъчна декларация?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ФИНАНСИ:

Рокадите продължават: Смениха и директора на АДФИ

Финансовият министър увери еврокомисар, че работим за приемане на еврото

Вноска без такса и през уикенда предлага Пощенска банка

Обявиха колко е бюджетният дефицит за 2023 г.

Ключов представител на Фед: Няма да бързаме с намаляването на лихвите

ЕЦБ е поискала от "УниКредит" да ограничи бизнеса си в Русия

Банкер: Очевидно е, че няма да приемем еврото на 1 януари

НСИ: През 2023 г. доходите са изпреварили разходите

И управителят на БНБ заговори за отлагане на приемането на еврото

Преките чужди инвестиции нарастват през февруари

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com