Депозитите на домакинствата намаляха с 265 000 броя за година

2887
Депозитите на домакинствата намаляха с 265 000 броя за година
Снимка: iStock

Броят на депозитите на домакинствата в българската банкова система продължава да намалява, като в същото време общата сума по всички влогове у нас не спира да нараства. Това се дължи на спад на депозитите за дребни суми на фона на увеличение на влоговете, съхраняващи по-сериозни средства.

Към края на месец септември тази година общият брой на депозитите на домакинствата възлиза на 8.85 млн. броя, сочат данните на Българската народна банка. Това представлява нетно понижение от 265 423 броя спрямо края на септември миналата година. За сравнение, депозитите на домакинствата към края на третото тримесечие на 2021 година достигаха 9.11 млн. броя.

Закриха близо 150 000 депозита само за три месеца

Отливът на вложителите в банкови депозити продължава на фона на високата инфлация и нулевите лихви. Срочните депозити на домакинствата ...

В същото време, общата сума по всички влогове на домакинствата нараства със 7.3% или 4.7 млрд. лева на годишна база до 69.2 млрд. лева. Само за последното тримесечие, нетното понижение в броя на депозитите достига 24 659 броя, докато общата сума по всичко влогове нараства с 1.57 млрд. лева спрямо края на месец юни.

Спадът в броя на депозитите се дължи най-вече на закриване на влогове за суми до 10 000 лева, като осезаемо понижение се наблюдава при най-дребния сегмент - тези до 1 000 лева. Броят на депозитите за суми до 1 000 лева намалява с цели 310 615 броя през последните 12 месеца, което е спад от 5.9% на годишна база, а сумата по тях се свива с 31.9 млн. лева или 3.8% за същия период. Депозитите за суми до 1000 лева са най-масовите у нас като оформят повече от половината от всички влогове на домакинствата, достигайки 4.93 млн. броя към края на септември. Общата сума по тях възлиза на едва 812 млн. лева или 1.17% от общата сума на всички депозити на домакинствата у нас.

Същата тенденция се наблюдава при всички депозити до 10 000 лева, докато влоговете за суми над този праг нарастват на годишна база както по брой, така и по размер на съхраняваната сума. На тримесечна база се отчита известно завръщане към депозитите за суми до 2 500 лева, което засега не успява да компенсира общия спад.

Влоговете на домакинствата за суми между 5 000 и 10 000 лева намаляват с 10 726 броя (-1.4%) на годишна база до общо 772 594 броя към края на септември тази година. Сумата по тях се свива с 66 млн. лева (-1.2%) спрямо същия месец на миналата година до общо 5.5 млрд. лева или 8% от общата стойност на депозитите на домакинствата у нас.

Всички влогове на домакинствата за суми над 10 000 лева бележат повишение в брой и стойност за последната година, като най-високо увеличение се наблюдава при влоговете за суми между 100 000 и 200 000 лева – ръст в броя от 16.1% на годишна база до 83 138 броя и увеличение от 16.9% в общата стойност до 11.7 млрд. лева. Депозитите в този диапазон оформят близо 17% от общата стойност на влоговете на домакинствата у нас. Нарастването при този сегмент може да кореспондира и със засиленото теглене на жилищни кредити у нас.

Посегнахме към спестяванията

През последната година българите започнаха все по-често да поглеждат към спестяванията си. Доходът на домакинствата от изтеглени спестя...

Отчетливо увеличение се наблюдава при депозитите за суми над 1 млн. лева. През третото тримесечие на тази година броят им нараства със 100 депозита спрямо края на второто тримесечие, докато на годишна база увеличението е 99 броя (+9.5%). Така към края на септември тази година у нас има 1 142 броя милионерски депозита, които съхраняват общо 3.1 млрд. лева или 4.6% от общата сума на влоговете на домакинствата у нас. Сумата по милионерските депозити нараства с 303 млн. лева или 10.6% на годишна база, сочат данните на БНБ.

Трябва да се отбележи, че едно лице може да има повече от един депозит на свое име, което означава, че сумите по някои от закритите депозити може да са обединени в нов влог, съхраняващ по-висока стойност.

Очаква се действията на Европейската централна банка за затягане на паричната политика, в опит за овладяване на ускорената инфлация, да провокират скок на лихвите по депозитите у нас. Именно в отговор на действията на ЕЦБ банки вече премахнаха таксата си за свръхналичност по разплащателни сметки.

Лихвите по заемите за жилище с ново дъно, кредитите за бизнеса поскъпват

Закриването на дребни депозити у нас започна още през първата половина на тази година в условията на инфлация, невиждана от над 20 години у нас и лихвени проценти по влоговете, грничещи с отрицателна стойност.

БНБ очаква значително повишение на лихвите по кредити и депозити

Лихвите по кредитите и депозитите у нас може да се повишат значително спрямо настоящите нива в резултат на действията на Европейската ц...

 

*Сектор Домакинства и НТООД включва физически лица, самостоятелни предприемачи (в т.ч. еднолични търговци и самонаети лица) и нетърговски организации, обслужващи домакинствата (НТООД);

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ФИНАНСИ:

БНБ отчете увеличаване на депозитите и свиване на кредитите в края на 2023 г.

Deutsche bank отчете най-високата си тримесечна печалба от 11 години

Рокадите продължават: Смениха и директора на АДФИ

Финансовият министър увери еврокомисар, че работим за приемане на еврото

Вноска без такса и през уикенда предлага Пощенска банка

Обявиха колко е бюджетният дефицит за 2023 г.

Ключов представител на Фед: Няма да бързаме с намаляването на лихвите

ЕЦБ е поискала от "УниКредит" да ограничи бизнеса си в Русия

Банкер: Очевидно е, че няма да приемем еврото на 1 януари

НСИ: През 2023 г. доходите са изпреварили разходите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com