Докъде стигна бюджет 2023: Предстои нова серия

1477
Докъде стигна бюджет 2023: Предстои нова серия
Снимка: iStock/Guliver

През днешния 12 юли в Народното събрание продължава обсъждането на нещо, което по принцип се прави в края на всяка есен, най-късно преди коледните празници - обсъждане на държавния бюджет. Става въпрос за бюджета за настоящата 2023 година, който се обсъжда на първо четене.

На 11 юли, след 5 часа разисквания, депутатите  приеха бюджетите на ДОО и на НЗОК за т.г.

ОЩЕ: Със заявки за промени депутатите приеха на първо четене парите за пенсии

Корнелия Нинова: БСП ще гласува "против" бюджет 2023

БСП ще гласува "против" предложения от финансовия министър бюджет на държавата. Според лидерката на социалистите Корнелия Нинова предст...

Заложените параметри са - инфлация 8,7% за годината, 1,8% БВП и 3 % дефицит. Макрорамката предвижда растеж на БВП от 1,8%. За 2024 и 2025 г. растежът се увеличава малко над 3%. Средногодишната инфлация за тази година е разчетена на почти 9% - 8,7% и се очаква през 2024 и 2025 г. да спадне до между 3-4%. Единствено намалената данъчна ставка за природен газ се вдига обратно на 20%, докато всички останали данъчни ставки са запазени на нивата, както бяха приети в актуализацията на бюджета миналата година. Дали ще останат такива и занапред след края на ковид кризата ще се решава с бюджет 2024 г.

Около 111 млн. лв. повече са включени в Бюджета във връзка с линията за бедност, 50 млн. лв. в повече по закона за социалното подпомагане, 31 млн. лв. повече във връзка с разширяване на обхвата за еднократна помощ при започване на училище. В политиката на отбраната са заложени 1,88% тази година, а за догодина и по-догодина 2%. Предвидени са с 4,7 млрд. лв. повече приходи. Бюджет 2023 е разработен при параметри в рамките на Маастрихтските критерии, с което правителството изпълнява един от основните си приоритети да осигури на държавата редовен бюджет за 2023 г. с дефицит до 3 на сто от БВП, при допускания да не се увеличават данъците, да не се ограничават социалните плащания.

Финансовото министерство е коригирало варианта на служебното правителство на Гълъб Донев, така че бюджетният дефицит да е 3%. Разходите са орязани с 3 млрд. и 600 милиона лева - предимно за издръжка и за капиталови разходи, по незапочнати проекти. Бюджетът предвижда растеж на БВП от 1,8% и достигане на размер от 184,5 млрд. лв. През 2024 г. растежът на БВП ще се ускори до 3,3 %, а през 2025 г. се очаква да бъде 3,2%. Очакванията са в края на 2023 г. инфлацията да се понижи до 5,6%, а средногодишната да бъде 8,7%, което да се дължи на значително намаление на приносите на групите храни и енергийни стоки, при които се очаква да имат лек спад в края на годината. През 2024 г. прогнозата е инфлацията да продължи да се забавя, като в края на годината ще достигне 3,2%, а средногодишната – 3,8%. През 2025 г. средногодишната инфлация ще продължи да се забавя, съответно до 2,8%. Линията за бедност за тази година беше определена на 504 лв. като по този начин минималната пенсия ще бъде около 512-513 лв. В здравеопазването са разчетени достатъчно средства за болнична помощ, така че да се достигнат минималните работни заплати от 1500 лв. за медицинска сестра и 2000 лв. за лекар.

ОЩЕ: Дефицит, инфлация, БВП, пари за пенсии и още - проектът за Бюджет 2023

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ФИНАНСИ:

Директорът на НАП: Събрахме два милиона за два дни

Социалното министерство ще предложи промени при пенсионното осигуряване

Петя Димитрова беше преизбрана за председател на Управителния съвет на Асоциацията на банките в България

Мегаполис регистрира най-бързия растеж на милионерите в световен мащаб

Google с мащабно дарение за научни изследвания в България

Сметната палата даде две министерства и 34 общини на АДФИ

Икономист: При новите данни за инфлацията, шансовете да приемем еврото са големи

Възможно ли е лихвените проценти да останат високи завинаги?

Финансовият министър обсъди с еврокомисар приемането на еврото

Пощенска банка отново е най-добрата банка в предоставянето на попечителски услуги у нас

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Финанси