Държавата изтегли дълг за нови 500 млн. лева ден след балотажа за президент

5187
Държавата изтегли дълг за нови 500 млн. лева ден след балотажа за президент
Снимка: istock

Държавата изтегли нов дълг в размер на 500 млн. лева ден след балотажа за президент. Това бе петият пореден аукцион за набиране на дълг в размер на половин милиард лева от 11 октомври насам. Така за по-малко от 2 месеца страната ни пое държавен дълг за 2.5 млрд. лева. От началото на годината общият размер на поетия дълг чрез емитиране на ДЦК набъбна до 3.8 млрд. лева.

На последния аукцион, проведен на 22 ноември, Министерство на финансите пласира 7.5-годишни ДЦК, деноминирани в лева, с падеж 24.05.2029 година, съобщават от финансовото ведомство. Постигнатата среднопретеглена годишна доходност възлиза на 0.49%. Общият размер на подадените поръчки достигна 808.75 млн. лева, което съответства на коефициент на покритие от 1.62. От страна на участниците беше отчетен висок интерес, като най-голямо количество ДЦК на аукциона придобиха банките – 64.6%, следвани от пенсионните фондове с 23.7%, застрахователните дружества – 7.3%, договорни и гаранционни фондове – 4.3% и инвестиционни посредници – 0.1%.

Ден след изборите изтеглихме нов дълг за половин милиард лева

Нов дълг в размер на 500 млн. лева бе пласиран успешно ден след изборите, като постигнатата доходност възлиза на 0.13%, става ясно от с...

През настоящата 2021 година България организира 11 аукциона за емитиране на ДЦК, като само при един от тях, проведен в началото на март, поръчките в крайна сметка не бяха записани, сочи справка в данните на Министерство на финансите. Осем от търговете бяха реализирани от началото на септември досега, като набраният дълг чрез тях възлиза на 3 млрд. лева. На четири аукциона през тази година бе постигната отрицателна доходност, но за последно лихвата беше минусова на 11 октомври.

Така на последните четири аукциона държавата не успява да пласира ДЦК при отрицателна доходност. Най-високата лихва през тази година е по 10.5-годишни ДЦК за 500 млн. лева, пласирани на 25 октомври при доходност от 0.53%. В същото време най-ниска лихва (-0.17%) бе постигната на аукцион от 22 февруари за 5-годишни ДЦК за 200 млн. лева 

Според Закона за държавния бюджет за 2021 година, страната ни може да поеме нов дълг за максимум 4.5 млрд. лева. Към края на септември, държавният дълг възлиза на 30.117 млрд. лева, сочат данните на Министерство на финансите. В Закона за държавния бюджет е записано още, че максималният размер на държавния дълг към края на 2021 г. не може да надвишава 31.9 млрд. лева.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ФИНАНСИ:

Ключов представител на Фед: Няма да бързаме с намаляването на лихвите

ЕЦБ е поискала от "УниКредит" да ограничи бизнеса си в Русия

Банкер: Очевидно е, че няма да приемем еврото на 1 януари

НСИ: През 2023 г. доходите са изпреварили разходите

И управителят на БНБ заговори за отлагане на приемането на еврото

Преките чужди инвестиции нарастват през февруари

БНБ обяви прогнозата си за българската икономика

БАКБ купува "Токуда Банк"

НАП обяви колко хора вече са подали данъчни декларации

Дацов: Проблемът с фискалния резерв беше измислен и раздухан

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com