И НАП проверява дали БЕХ крие дивидент чрез трикове

5664
И НАП проверява дали БЕХ крие дивидент чрез трикове
Снимка: БГНЕС

Националната агенция за приходите също е започнала проверка в Българския енергиен холдинг (БЕХ), както вече постъпи Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ). Целта е да се установи дали чрез счетоводни хватки БЕХ крие близо 1 милиард лева, които иначе трябва да внесе в държавната хазна като дивидент.

Това е една от мерките, които финансовият министър Асен Василев предприе за сваляне на бюджетния дефицит на 3% по Маастрихтските критерии.

Василев внася бюджет с 4.5 млрд. дефицит, няма да пипа пенсиите

"Към момента в проектоказона е заложен бюджетен дефицит от 4 млрд. 582 млн. лв., което е дефицит от 3% на начислена основа, 2.5% на кас...

ОЩЕ: Крие ли БЕХ 1 млрд. лв. печалби със счетоводни хватки?

Днес Министерски съвет прие изменение и допълнение на разпореждане от 2023 г. за внасяне в полза на държавата на отчисления от печалбата от държавни предприятия и търговски дружества с държавно участие в капитала. Вече ще се събира 100% от дивидента, а не само 50%. Срокът за това ще е 30 юни.

"Има една особеност, която да се отбележи – тя представлява обществен интерес и е притеснителна тенденция. Това е дивидентът на БЕХ. Към дата 6 февруари 2023 г. БЕХ публикува отчет, в който посочва, че печалбата за 2022 е 1,58 млрд. лв. Уведомено е и Министерството на финансите - с писмо, подписано от тогавашния зам.-министър на енергетиката Еленко Божков. Служебният кабинет е направил разчетите, че 100% от дивидента е 1,58 млрд. лв. Това не поставя под риск енергетиката, тъй като внасяйки този дивидент, БЕХ ще остане с няколко милиарда по сметките си", обясни Асен Василев на брифинг след днешното извънредно заседание на кабинета.

На 21 април БЕХ публикува нов отчет. В него печалбата, вместо 1,58 млрд. лв., е 640 млн. лв. Тоест за два месеца след изтичането на годината счетоводителите и одиторите на БЕХ са открили, че печалбата е била с почти 1 милиард лева по-малко. "Това е силно притеснително. Пусната е проверка на АДФИ в холдинга. Самосезирала се е и НАП, за да види дали няма укриване на печалба – съответно, на данъци", каза финансовият министър.

По предварителна информация на БЕХ - това се дължи на отписвания на вземания, или преоценка за невземане на кредити. Става въпрос за 770 млн. кредити, които БЕХ е дал на свои дъщерни компании. А накрая холдингът е открил, че неговите собствени дружества няма да могат да върнат кредити в този размер, които БЕХ е предоставил. "Ако се окаже, че компаниите могат да върнат тези милиони, означава, че БЕХ е направил счетоводна загуба, без тя да е реална", обясни Василев.

Над 68 млн. лева декларираха в НАП фирми с високи касови наличности

5 623 дружества са декларирали доброволно данък за доходи от дивиденти. Това стана след проведена от Национална агенция за приходи...

Министерският съвет предвижда БЕХ да изплати дивидент от 1,58 млрд. лв., както е заявил в първия си отчет.

От изискването за 100% изплащане на дивидент са изключени няколко компании. "По традиция – това не е нова политика, а заварена от миналата година – от дивидента се изключват всички болници, психиатрични заведения, ВиК дружества, Национална компания "Индустриални зони" и още една от инвестиционните компании, свързани със зоните", каза Василев.

Събирането на печалби от дивидент е само една от мерките за намаляване на дефицита в бюджета. "Имаме вдигане на приходната част с над 3 милиарда лева. От това (дивидентите - бел. ред.) ефектът е около 800 млн. лв. Другите мерки са свързани с повишаване на събираемостта от НАП и Агенция „Митници“", каза финансовият министър.

Една проверка на АДФИ отнема поне 30 дни в зависимост от сложността на материята, а на НАП – между 30 и 60 дни. "АДФИ стартира проверка преди около десетина дни. Колегите от НАП – тази седмица", каза Асен Василев.

Първата работа на новия кабинет беше да върне Спецов като директор на НАП

Първото решение, което новият Министерски съвет взе този следобед на дебютното си заседание беше да върне бившия директор на Национална...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ФИНАНСИ:

Хазартни компании: Законовите промени ще ощетят държавния бюджет

БНБ обяви колко е българският външен дълг

Доброволци от Пощенска банка засадиха 1300 нови фиданки в района на село Негован

Важно за великденските добавки към пенсиите: Кой взема и кой - не

Хубави новини за кредитния ни рейтинг от Fitch, но не и за приемането на еврото

БНБ отчете увеличаване на депозитите и свиване на кредитите в края на 2023 г.

Deutsche bank отчете най-високата си тримесечна печалба от 11 години

Рокадите продължават: Смениха и директора на АДФИ

Финансовият министър увери еврокомисар, че работим за приемане на еврото

Вноска без такса и през уикенда предлага Пощенска банка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com