Как ще се преобразуват цени, заплати и пенсии след приемането на еврото?

14644
Как ще се преобразуват цени, заплати и пенсии след приемането на еврото?
Снимка: iStock

Приемането на еврото в България е тема, която все повече ще излиза на дневен ред сред управляващи и анализатори. Страната ни ясно бе заявила намерение да стане член на еврозоната от началото на 2024 година, но през последните месеци се надигат все повече гласове, че тази дата може и да не бъде спазена.

Така или иначе, в условията на служебен кабинет, Министерство на финансите публикува на официалната си интернет страница документ, озаглавен „Концепция на Закон за въвеждане на еврото в Република България”. Документът представлява предложение за рамка на бъдещ закон, който да описва ясни правила относно необходимите стъпки за пълно внедряване на единната европейска валута в родната икономика, като до известна степен следва принципите, заложени в предходния Националния план за въвеждане на еврото в Република България.

Според концепцията, принципът за превалутиране на суми от левове в евро ще разчита на прилагането на неотменимо фиксирания валутен курс от 1.95583 лева за 1 евро.

„Не се допуска преизчисляване на суми, използвайки съкратената форма на фиксирания валутен курс, а трябва да се използва изцяло фиксираният курс за обмен, т.е. с всичките пет знака след десетичната точка”, пише в документа.

Концепцията дефинира и как ще става закръглянето на цените и другите стойности след превалутирането им от левове в евро. Закръглянето на получената сума след обръщането й в евро ще бъде до втория знак след десетичната запетая на база стойността на третия знак. Ако третият знак е по-нисък от 5, то вторият знак остава непроменен и обраното, ако е равен или по-висок от 5, то се закръгля във възходяща посока.

Така например, след превалутирането на сума от 10 лева по курс 1.95583 лева за 1 евро, се получава 5.112918811962185 евро. Третият знак след десетичната запетая в конкретния пример е 2, което означава, че официалната сума след преобразуването ще бъде 5.11 евро. Ако третият знак бе например 6, то сумата щеше да бъде 5.12 евро.

При преизчисляване на пенсии, заплати, социални помощи и други придобивки обаче се предлага леко изменена концепция. Според документа, пенсиите и заплатите трябва да бъдат получавани в евро след датата на въвеждане на еврото, като бъдат закръгляни в полза на служители и пенсионери.

„Ако знакът, който следва последния знак, до който се прави закръгляването, е по-голям от 0, една единица следва да се добави към последния знак или ще бъде определена нова сума, която като стойност не е по-ниска от тази в лева.”. пише в концепцията.

Вицепремиерът Атанас Пеканов: Датата 1 януари 2024 за влизане в Еврозоната е напълно възможна

Няма обективни причини, които да ни спрат по пътя към Еврозоната. През следващите седмици очакваме и следващия транш от средства по Пла...

След евентуалното приемане на единната европейска валута, у нас ще действа период на двойно обращение на лева и еврото, който ще бъде 12 месеца, считано от деня на въвеждане на единната европейска валута. Трябва да се отбележи, че този период ще започне 1 месец след вземане на решение от Съвет на Европейския съюз относно членството на България в еврозоната. Предвижда се разписването на правила, които да забраняват на търговци и други бизнеси, включително кредитни институции, да вдигат цените на стоки и услуги без основателна причина.

"Включва (точка "Недопускане на вреди на физическите и юридическите лица" от концепцията на закон, бел. авт.) забраната стопански субекти, вкл. кредитни институции, платежни институции, институции за електронни пари и други доставчици на финансови услуги да повишават цената на стоките или услугите за потребителите при въвеждане на еврото без основателна причина. Въвеждането на еврото не може да бъде причина и за промяна на условията по договори и други правни инструменти.", сочи концепцията.

Търговците ще имат задължението да връщат ресто на потребителите само и единствено в евро в рамките на периода на двойно обращение. Предлага се изключение от това правило обаче, което гласи, че търговците няма да бъдат задължени да приемат от купувача повече от 50 броя монети в левове.

След дата на въвеждането на еврото от банкоматите в страната ще може да се тегли само евро.

Обменът на левове с евро ще става чрез Българска народна банка, кредитните институции и Български пощи. БНБ ще обменя безплатно лева в евро без ограничение във времето.

При влизане в еврозоната: Обменяме левове за евро в пощи и банки, сигнализираме за нереално завишени цени

В пощи и търговски банки ще може да обменяме левове за евро, ако станем част от еврозоната. Това стана ясно по време на двудневното раб...

Кредитните институции и пощите ще предоставят тази услуга безплатно в срок от 6 месеца, след което се предвижда възможност за таксуване на тази услуга до края на първата година след въвеждането на еврото, пише в концепцията.

„В случай на необходимост се определят правила за кредитните институции и „Български пощи“ по отношение на размера на обменяната сума.”, сочи още документът.

Търговци и други институции ще имат задължението да превалутират всички левови баланси по държаните безналични средства след датата на приемане на еврото.

„Това следва да стане безплатно за потребителите, като се използва фиксирания валутен курс. Следва да се регламентира и процедурата, която ще се прилага по отношение на клиенти, които имат и левова и еврова карта/сметка и при какви условия двете карти/сметки безплатно ще се обединят.”, пише в Концепция на Закон за приемането на еврото в Република България.

Още: Standard&Poor's: Влизането на България в еврозоната през 2024 година изглежда амбициозна цел

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ФИНАНСИ:

БНБ отчете увеличаване на депозитите и свиване на кредитите в края на 2023 г.

Deutsche bank отчете най-високата си тримесечна печалба от 11 години

Рокадите продължават: Смениха и директора на АДФИ

Финансовият министър увери еврокомисар, че работим за приемане на еврото

Вноска без такса и през уикенда предлага Пощенска банка

Обявиха колко е бюджетният дефицит за 2023 г.

Ключов представител на Фед: Няма да бързаме с намаляването на лихвите

ЕЦБ е поискала от "УниКредит" да ограничи бизнеса си в Русия

Банкер: Очевидно е, че няма да приемем еврото на 1 януари

НСИ: През 2023 г. доходите са изпреварили разходите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com