Какво се променя за клиентите след официалното обединение на ОББ и KBC Банк?

22593
Какво се променя за клиентите след официалното обединение на ОББ и KBC Банк?
Снимка: ОББ

На 10.04.2023 г. ОББ и КВС Банк България официално се обединиха след като в Tърговския регистър бе вписано преобразуването на "КВС Банк България" ЕАД чрез вливане в "Обединена българска банка" АД. Правното обединение е следваща стъпка в интеграцията на двете банки, след като през лятото на 2022 г. белгийската КВС Груп придоби бизнеса на Райфайзен Банк Интернешънъл в България, съобщават от финансовата група чрез сайта на KBC Банк.

Сделката по придобиването бе обявена в края на 2021 година, като официалното финализиране приключи в средата на миналата година. KBC Груп придоби бизнеса на Райфайзен Банк Интернешънъл у нас за малко над 1 млрд. евро.

Според последните налични данни на БНБ, новата обединена банка ОББ ще бъде водеща по размер на активите, a KBC Груп, която освен банкови услуги обхваща още и дъщерни компании в секторите застраховане, лизинг, застрахователно посредничество, пенсионно осигуряване, управление на активи и факторинг, е водеща интегрирана финансова група у нас, обслужваща повече от 2.4 млн. клиенти, пише в съобщението.

Процесът на техническата интеграция на ОББ и досегашната KBC Банк България продължава. До приключването му клоновата мрежа, корпоративният сайт и дигиталните канали на досегашната КВС Банк България ще бъдат обозначени със специален символ до логото на ОББ.

На този етап, клиентите не е необходимо да предприемат каквито и да било действия и ще продължат да бъдат обслужвани както и досега. В случай на бъдещи промени клиентите ще бъдат информирани, посочват от банката.

Трябва да се отбележи, че на този етап дъщерните дружества на ОББ и досегашната КВС Банк (лизинг, пенсионно осигуряване, застраховане, застрахователно посредничество) не влизат в обхвата на обединението, като компанията ще информираме допълнително за промените при тях.

На сайта на KBC Банк е поместена специална рубрика с въпроси и отговори, засягащи клиентите на банката в контекста на официалното обединение. Ето и някои от отговорите на евентуалните въпроси, които биха имали клиентите относно промените.

Какво се променя за мен?

В резултат на настъпилото правно обединение не настъпват промени по използваните от вас продукти и услуги. Същевременно, като клиентски ориентирана банка, постоянно развиваме нашите продукти и услуги, за да отговорим на нуждите ви, като това води до съответни промени в тарифите и общите условия, съобразени със законовите изисквания.

Като първа стъпка можете да теглите от банкоматите на ОББ и досегашната КВС Банк България при идентични условия. Също така, плащанията между ОББ и досегашната КВС Банк ще бъдат третирани като вътрешнобанкови.

Скоро предстои ребрандиране на клоновата мрежа, корпоративния сайт и дигиталните канали на досегашната КВС Банк България. Те ще са с името на ОББ, но ще са обозначени със специален знак:

Продължаваме да обслужваме клиентите на ОББ и досегашната КВС Банк България по същия начин и според най-високите стандарти, като се стремим да предлагаме качествени и иновативни продукти и услуги. Както винаги, за нас клиентът е в центъра и се стремим да бъдем негов доверен партньор във всеки етап от живота му.

Ще се променят ли условията по продуктите и услугите?

Като клиентски ориентирана банка, постоянно развиваме нашите продукти и услуги, за да отговорим на нуждите ви, като това води до съответни промени в тарифите и общите условия, съобразени със законовите изисквания.

Ще ви информираме своевременно при бъдещите промени, така че да имате достатъчно време да се подготвите.

Необходимо ли e да подпиша повторно договора си с банката?

Не е необходимо да предприемате никакви действия. Нашите отношения продължават в съответствие със сключените договори.

Променя ли се IBAN на сметката ми?

На този етап IBAN-ите на сметките остават непроменени.

Трябва ли да поискам преиздаване на картата си?

Не е необходимо да искате преиздаване на картата си. Може да продължите да я използвате до срока на валидност, отбелязан на нея.

Ще има ли промяна за моя кредит?

Не. Вашите отношения с банката по повод ползваните кредитни продукти продължават в съответствие със сключения договор. Можете да продължите да погасявате вашите задължения, както до момента.

Одобрението на кредит, което получих преди обединението валидно ли е?

КВС Банк и ОББ официално се обединиха

ОББ и КВС Банк България официално се обединиха, след като на 10-и април 2023 г. в Търговския регистър бе вписано преобразуването на &bd...

Ако сте получили одобрение по кредит, за който все още не сте сключили договор към момента на промяната, одобрението остава в сила за срока и при условията, съгласувани преди обединението.

Какво става с искането ми за кредит, което в момента се разглежда? Кой в крайна сметка ще подпише договора с мен?

Искането ви за кредит ще бъде разгледано в съответствие с установените правила и процеси. В случай на одобрение ще имате възможност да сключите договор. В договора за кредит банката ще бъде идентифицирана с новото си име.

До кога трябва да приема предложението, получено от банката?

В случай, че сте получили оферта за кредит, можете да се възползвате от нея в указания в офертата срок.

Какво ще стане с моите спестявания?

БНБ издаде разрешение за вливане на KBC Банк в ОББ

Българската народна банка издаде разрешение за преобразуването на KBC Банк чрез вливане в Обединена българска банка, съобщават от БНБ ч...

Условията остават непроменени. Ние сме част от голяма международна група и сигурността на средствата на нашите клиенти продължава да бъде наш приоритет.

Променят ли се условията по моите спестявания?

Като клиентски ориентирана банка, постоянно развиваме нашите продукти и услуги, за да отговорим на нуждите ви, като това води до съответни промени в тарифите и общите условия, съобразени със законовите изисквания.

Имам спестявания в двете банки. Каква ще бъде гарантираната сума от Фонда за гарантиране на влоговете?

Сумата е 196 000 лв. (100 000 евро) за обединената банка.

Ще се промени ли обслужващият ме офис?

Какво се променя за клиентите след като Райфайзенбанк стана KBC Банк?

Белгийската финансова група КВС придоби Райфайзенбанк и дъщерните ѝ компании в България в сделка за 1.009 млрд. евро. Споразумението бе...

Можете да продължите да се обслужвате в предпочитания от вас офис, както и досега. Клоновата мрежа на досегашната КВС Банк България ще бъде обозначена със специален символ до логото на ОББ. Постепенно клиентите ще могат да ползват повече локации, за което ще ви информираме допълнително.

Променя ли се номерът на Контактния център?

Номерът на Контактния център ще бъде този на ОББ - 0700 11717, *7171 (за абонати на мобилни оператори), но ще продължим да ви обслужваме на всички досега използвани телефонни номера. Ще ви информираме допълнително при бъдещи промени.

Ще се променят ли сайтовете на ОББ и досегашната KBC Банк България?

Сайтът на досегашната КВС Банк ще запази интернет адреса си www.kbcbank.bg. Той ще носи името на новата обединена банка, но съдържанието ще бъде обозначено със знак, който да го отличава от сайта на ОББ.

Сайтът на ОББ www.ubb.bg няма да претърпи съществени промени.

Новото име на Райфайзенбанк е KBC Банк България

Сделката по придобиването на Райфайзенбанк (България) от белгийската финансова група KBC беше официално обявена по време на пресконфере...

Какви промени ще има в мобилните апликации и трябва ли да ги инсталирам наново?

Можете да продължите да ползвате мобилните апликации (мобилно банкиране, дигитални портфейли, мобилен ПОС и др.) както и досега. Не е необходимо да ги инсталирате наново. Мобилните приложения на досегашната КВС Банк България запазват името си, като единствено екраните в тях ще бъдат обозначени със специален знак, който да ги отличава от апликациите на ОББ. Мобилните приложения на ОББ няма да претърпят промени.

Как ще се отрази обединението и вливането на КВС Банк в ОББ върху мен като бизнес клиент?

Промяната няма да се отрази на взаимоотношенията ни с вас като клиент. Ще ви информираме предварително за бъдещите промени, за да имате достатъчно време да планирате дейността си. Удовлетвореността на нашите клиенти продължава да бъде от първостепенно значение за нас, посочват от банката.

Пълният списък с всички въпроси и отговори, засягащи индивидуалните и бизнес клиенти на банката, можете да намерите тук.

Още: ОББ и KBC Банк се обединиха, но същинската интеграция между двете банки ще отнеме време

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ФИНАНСИ:

Хубави новини за кредитния ни рейтинг от Fitch, но не и за приемането на еврото

БНБ отчете увеличаване на депозитите и свиване на кредитите в края на 2023 г.

Deutsche bank отчете най-високата си тримесечна печалба от 11 години

Рокадите продължават: Смениха и директора на АДФИ

Финансовият министър увери еврокомисар, че работим за приемане на еврото

Вноска без такса и през уикенда предлага Пощенска банка

Обявиха колко е бюджетният дефицит за 2023 г.

Ключов представител на Фед: Няма да бързаме с намаляването на лихвите

ЕЦБ е поискала от "УниКредит" да ограничи бизнеса си в Русия

Банкер: Очевидно е, че няма да приемем еврото на 1 януари

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com