Над 15 хил. милионери ще напуснат Русия през 2022, вижте къде ще се насочат

3680
Над 15 хил. милионери ще напуснат Русия през 2022, вижте къде ще се насочат
Снимка: Getty Images

Общо над 15 хиляди милионери се очаква да напуснат Русия през тази година. Богатите граждани се обръщат срещу режима на президента Владимир Путин след пълномащабната инвазия в Украйна, показва анализ на базираната в Лондон Henley&Partners.

Очаква се до края на 2022 г. около 15% от руснаците с налични активи на стойност над 1 млн. долара да емигрират в други държави, сочат обобщените данни за миграцията на фирмата, цитирани от „Гардиън“.

Това са 3-те неща, които милионерите НИКОГА не купуват

Това може да се окаже голяма изненада за вас, но милионерите са много добри в боравенето с пари. Противно на убеждението, че милионерит...

"Русия се лишава от милионерите си", казва Андрю Амоилс, ръководител на изследователския отдел на New World Wealth, който е събрал данните на Henley. "През последното десетилетие броят на заможните хора, които емигрират от Русия, непрекъснато нараства. Това е ранен предупредителен знак за настоящите проблеми, пред които е изправена страната. Исторически погледнато, големите сривове на държавите обикновено са били предшествани от ускоряване на емиграцията на богатите. Те често са първите напускащи, тъй като разполагат със средства за това“.

Очаква се Украйна да претърпи най-голямата загуба на лица с висока нетна стойност като дял от населението. Около 2800 милионери (или 42% от всички, влизащи в тази категория) ще напуснат нападнатата от Кремъл страна до края на годината.

Най-богатите традиционно се преместват в САЩ и в Обединеното кралство, но от Henley твърдят, че се очаква Обединените арабски емирства (ОАЕ) да ги изпреварят като дестинация номер 1 за емигранти милионери. "Великобритания загуби короната си на център на богатството, а САЩ бързо избледняват като магнит за световните богаташи. Очаква ОАЕ да ги задминат, привличайки най-големия нетен приток на милионери в световен мащаб през 2022 г.", се казва в доклада, който се основава на "систематично проследяване на тенденциите в международната миграция на частно богатство".

Очаква се до края на годината в ОАЕ да се преместят около 4000 богаташи, изпреварвайки Австралия, която се очаква да привлече около 3500, Сингапур (2800 души) и Израел (2500 души). Също така се очаква голям брой милионери да се преместят в Малта, Мавриций и Монако.

"Малта е един от най-големите примери за това в Европа през последното десетилетие, не само по отношение на миграцията на милионери, но и по отношение на цялостното нарастване на богатството", казва Андрю Амоилс. "Понастоящем тя е един от най-бързо развиващите се пазари в света, с ръст на богатството в щатски долари от 87% между 2011 г. и 2021 г.“.

Милионерите у нас намаляват

Милионерите в България намаляват през настоящата година. Банковите депозити на домакинствата, в които има суми надхвърлящи 1 млн. лева,...

Нейният процес на гражданство чрез натурализация донесе голям приток от ново богатство на острова и има заслуга за стимулирането на силния растеж на Малта в множество сектори, включително финансови услуги, IT и недвижими имоти. Очаква се през 2022 г. в Малта да се преместят приблизително 300 милионери.

Миналата година "Гардиън" съобщи, че много богати хора, които си купуват "златни паспорти" за Малта (и по този начин за ЕС), често планират да прекарат само малко време в страната.

Островната държава Мавриций в Индийския океан е описана от Henley като "магнит за богатство" заради създаването на международен финансов център, предлагащ значителни данъчни облекчения. В страната няма данък нито върху капиталовите печалби, нито върху наследството, а в същото време се слави с максимална данъчна ставка от 3% за глобалните компании.

Според Доклада за богатството на Африка за 2022 г. - Мавриций вече е дом на 4800 високоплатени лица в сравнение с 2700 преди десетилетие. Очаква се през 2022 г. на острова да се преместят около 150 милионери, главно от Южна Африка и Европа.

Монако отдавна привлича свръхбогатите хора по света, тъй като не начислява данък върху доходите, върху капиталовите печалби и върху недвижимите имоти. Малко под седем от всеки десет души, живеещи в Монако, са милионери в щатски долари.

Най-богатите хора в света загубиха 1,4 трлн. долара от началото на годината

500-те най-богати хора в света са загубили общо 1,4 трлн. долара през тази година. От тях 206 млрд. са загубени в понеделник тази седми...

Понастоящем в света има малко над 15 милиона лица с висока нетна стойност.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ФИНАНСИ:

Рокадите продължават: Смениха и директора на АДФИ

Финансовият министър увери еврокомисар, че работим за приемане на еврото

Вноска без такса и през уикенда предлага Пощенска банка

Обявиха колко е бюджетният дефицит за 2023 г.

Ключов представител на Фед: Няма да бързаме с намаляването на лихвите

ЕЦБ е поискала от "УниКредит" да ограничи бизнеса си в Русия

Банкер: Очевидно е, че няма да приемем еврото на 1 януари

НСИ: През 2023 г. доходите са изпреварили разходите

И управителят на БНБ заговори за отлагане на приемането на еврото

Преките чужди инвестиции нарастват през февруари

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com