НАП пуска предварително попълнените данъчни декларации за физически лица

35871
НАП пуска предварително попълнените данъчни декларации за физически лица
Снимка: iStock

Електронните предварително попълнени данъчни декларации за доходите на физическите лица ще бъдат достъпни на сайта на Националната агенция за приходите от следващата седмица, съобщават от НАП. Всички граждани, които разполагат с персонален идентификационен код (ПИК) или квалифициран електронен подпис (КЕП), ще могат да се възползват от улеснения вариант за подаване на годишна данъчна декларация чрез Портала за е-услуги на НАП.

Предварително попълнените електронни данъчни декларации включват въведена информация за получени от гражданите доходи от трудови правоотношения, граждански договори и хонорари, някои доходи от наем, получени суми от продажби в Интернет, данни за закупен стаж, информация за прехвърляне на превозно средство и други.

Как се подава данъчна декларация?

Физическите лица в България декларират доходите си за съответната година чрез подаването на данъчна декларация пред Националната агенци...

Традиционно предварително попълнените данъчни декларации стават достъпни от началото на март, тъй като работодателите имат задължението да подадат горепосочената информация до данъчните до този срок. Електронната данъчна декларация прави попълването и подаването на годишната данъчна декларация по по чл. 50 ЗДДФЛ изключително лесно, като потребителите не трябва да прилагат никакви документи към нея, а подаването може да стане изцяло по електронен път. Все пак гражданите трябва да проверят внимателно предварително попълнената информация, преди да пристъпят към подаване на декларацията.

Крайният срок за подаване на данъчните декларации за облагане на доходите на физическите лица през тази година е 3 май, тъй като 30 април се пада почивен ден.

Над 2000 фирми подадоха годишните си декларации за облагане с корпоративни данъци през първия ден от кампанията, която стартира на 1 март, съобщават от НАП.

До 30 юни 2022 юридическите лица трябва да декларират корпоративен данък /по чл. 92 от Закона за корпоративното подоходно облагане/, данък върху разходите, данък върху приходите на бюджетните предприятия, както и данък върху дейността от опериране на кораби.

Как се прави проверка на данъци по ЕГН?

Проверка на данъците по ЕГН е възможна в интернет, но при някои условия. Българската администрация дава възможност гражданите да провер...

Декларациите се подават изцяло онлайн през Портала за електронни услуги на НАП, достъпни с квалифициран електронен подпис (КЕП).

Срокът за плащане на тези данъци е 30 юни, като това може да стане онлайн чрез виртуалния ПОС терминал на НАП, във всяка банка с попълване на вносна бележка за издължаване към бюджета или с пощенски запис.

Физическите лица, извършващи дейност като търговци, еднолични търговци и земеделски стопани, избрали този ред на облагане, също подават годишните си данъчни декларации /по чл. 50 ЗДДФЛ/ до 30 юни 2022 година.

Още: Как да разбера какви задължения имам?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ФИНАНСИ:

Рокадите продължават: Смениха и директора на АДФИ

Финансовият министър увери еврокомисар, че работим за приемане на еврото

Вноска без такса и през уикенда предлага Пощенска банка

Обявиха колко е бюджетният дефицит за 2023 г.

Ключов представител на Фед: Няма да бързаме с намаляването на лихвите

ЕЦБ е поискала от "УниКредит" да ограничи бизнеса си в Русия

Банкер: Очевидно е, че няма да приемем еврото на 1 януари

НСИ: През 2023 г. доходите са изпреварили разходите

И управителят на БНБ заговори за отлагане на приемането на еврото

Преките чужди инвестиции нарастват през февруари

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com