Швейцария представя стратегия за управление на банки "твърде големи, за да фалират"

896
Швейцария представя стратегия за управление на банки "твърде големи, за да фалират"
Снимка: iStock

Откакто UBS спаси пострадалия си съперник Credit Suisse преди година, тя очакваше да чуе как властите ще защитят Швейцария от риска единствената останала голяма банка в страната също да се разпадне.

Швейцарското правителство ще представи този месец препоръките си за управление на банките, които са „твърде големи, за да фалират“, предава Reuters. Целта на документа, който ще се състои от няколкостотин страници, е да не се повтаря ситуацията от миналата година, когато се наложи изпадналата в сериозни затруднения Credit Suisse да бъде спасяване с държавни средства.

„Швейцария просто не може да позволи UBS да фалира“, казва Щефан Леге, икономист от университета в Санкт Гален. „Ако това се случи, последиците за швейцарската икономика ще бъдат опустошителни“.

ОЩЕ: Година след фалита на Credit Suisse: Какво е състоянието на европейските банки?

С баланс от около 1,7 трлн. долара, UBS почти двойно надвишава обаче годишния БВП на Швейцария, което дава на банката изключителна тежест. Ако банката изпадне в затруднения вече няма кой да я спаси, тъй като местни конкуренти не останаха, а евентуалната национализация би извадила иконониката на страната релси.

Снимка: iStock

С оглед на това долната камара на швейцарския парламент през май 2023 г. подкрепи предложение, призоваващо системно значимите банки, каквато е UBS да имат коефициент на ливъридж в размер 15% от активите, което е доста над изискванията в ЕС, САЩ и Великобритания. Към края на 2023 г. UBS е разполагала с ливъридж от 4,7% или 79 млрд. долара. Новото правило ще изисква банката да намери още 100 млрд. долара.

„Това не може да бъде направено в рамките на разумен период чрез удържане на печалби и набирането на такива суми чрез капиталовите пазари едва ли е реалистично“, казва Ита. „Банката обаче може да свие баланса си и да намали предлагането на кредити“, добавя той.

Малко анализатори очакват да бъдат наложени толкова обременителни условия, но това помага да се обясни защо UBS искаше да бъде чуто.

ОЩЕ: Пет големи банки платиха стотици милиони, не спазили законите

„UBS трепери“, казва запознат със ситуацията източник от индустрията, който отбеляза, че банката е започнала голяма лобистка кампания, която ще продължи до последната минута сред многото „отворени врати“, които е открила сред политици и служители.

Министърът на финансите Карин Келер-Сутер заяви миналата година, че идват по-взискателни капиталови изисквания. Тя обаче заяви още, че прекомерната регулация може да попречи на способността на Швейцария да се конкурира с други финансови центрове като Ню Йорк, Лондон, Сингапур и Дубай.

Снимка: iStock

„Ако искате да останете във висшата лига, няма да можете да избегнете поемането на определени рискове в бъдеще“, казва тя.

От своя страна UBS предупреди, че прекомерните капиталови изисквания в крайна сметка биха навредили на потребителя.

„Ако имате твърде много капитал, вие наказвате акционерите, но и клиентите, защото банковите услуги стават по-скъпи“, отбеляза наскоро председателят на UBS Колм Келехър пред вестник NZZ am Sonntag.

ОЩЕ: Русия замрази активите на UBS и Credit Suisse

Не се очакват съществени промени тази година. Парламентът трябва първо да разгледа всички препоръки, преди правителството да внесе проектозакон. След това започват консултации с банки и други заинтересовани страни.

„В крайна сметка политиците едва ли ще създадат твърде много препятствия за UBS“, посочва университетът на St. Gallen's Legge „Този път няма план Б. Основната политика ще бъде надеждата – надеждата, че UBS няма да изпадне в беда. Но надеждата не е стратегия.“

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ФИНАНСИ:

Хазартни компании: Законовите промени ще ощетят държавния бюджет

БНБ обяви колко е българският външен дълг

Доброволци от Пощенска банка засадиха 1300 нови фиданки в района на село Негован

Важно за великденските добавки към пенсиите: Кой взема и кой - не

Хубави новини за кредитния ни рейтинг от Fitch, но не и за приемането на еврото

БНБ отчете увеличаване на депозитите и свиване на кредитите в края на 2023 г.

Deutsche bank отчете най-високата си тримесечна печалба от 11 години

Рокадите продължават: Смениха и директора на АДФИ

Финансовият министър увери еврокомисар, че работим за приемане на еврото

Вноска без такса и през уикенда предлага Пощенска банка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com