Великденските добавки на пенсионерите създават напрежение: Оценка на бивш социален министър

3304
Великденските добавки на пенсионерите създават напрежение: Оценка на бивш социален министър
Снимка: Студио Actualno

"Темата за добавките е стара. Още през 2003 г. дадохме първите добавки. Винаги е имало проблем с обществената комуникация. Нарича се добавка към пенсията, но не е такова. То е социално плащане, помощ на държавата към хората в пенсионна възраст. Добре е, че се прецизира през последните години - помощта не трябва да е еднаква за всички",.

Това коментира бившият социален министър Христина Христова. Поводът - месец преди Великден еднократно по 75 лева да получат пенсионерите под линията на бедност, поискаха от ГЕРБ и ДПС. Тази мярка ще струва около 40 млн. лева. Против идеята се обяви финансовият министър в оставка Асен Василев. По думите му с еднократни помощи не се решават проблемите на пенсионерите.

Икономистът д-р Юлиан Войнов пък уточни, че в момента нямаме 40 млн. лв. и няма яснота дали ще ги има до края на годината.

Още: На комисия: Пенсионерите ще получат великденски добавки

"Очаква се да постъпят на база на изпълнение или преизпълнение към момента. Ако има икономически сътресения, може да се увеличи безработицата като допълнителни плащания. Няма яснота. Това, което каза министърът - човек, ако има разлика от 1 лев под 526 и над 526 лв., означава, че единият ще вземе с 8-10% повече, докато другият ще остане със същата пенсия. Социално това не е добър подход", обясни д-р Войнов пред Bulgaria ON AIR.

В социалните плащания има явление, наречено "синдром на границата", стана ясно от думите на Христова: "От гледна точка на справедливостта - трябва да има доходен критерий. Дали има избори или няма избори - преди всичко е политическо решение".

Според д-р Войнов в момента се разчита само на вътрешни трансфери в бюджета на НОИ.

"Има времеви луфт, в който може да се създаде напрежение, което може да означава или забавяне на следващи пенсии, или лишаване на групи от населението. Това не е прецизирано. Един от факторите, които влияят на допълнителните приходи в НОИ, е инфлацията", предупреди икономистът.

Още: Василев: Предизборните пенсионни добавки са порочна практика (ВИДЕО)

Добавките трябва да бъдат разглеждани и на фона на "огромния дефицит" за пенсия, който имаме, напомни бившият социален министър. Д-р Войнов от своя страна отчете като проблем това, че парламентът изземва функциите на Министерството на финансите.

"Проблем с пенсионните системи има в целия ЕС. Те са на основата на два фактора. Единият е демографската ситуация. Ние не можем да преодолеем сивата икономика напълно. В последните 5-6 години имаше много административно-партийно-политическо вмешателство за промени в пенсионната система", заяви Христова.

540 000 души ще посрещнат Великден под линията на бедност, сочи статистиката. По думите на бившия социален министър с политики държавата може да облекчи хората. "България има нужда от сериозна пенсионна реформа. Тя започна през 2015 г., но тръгна в грешна посока. България има сериозен демографски проблем. Трябва да погледнем в бъдеще", призова д-р Войнов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ФИНАНСИ:

Директорът на НАП: Събрахме два милиона за два дни

Социалното министерство ще предложи промени при пенсионното осигуряване

Петя Димитрова беше преизбрана за председател на Управителния съвет на Асоциацията на банките в България

Мегаполис регистрира най-бързия растеж на милионерите в световен мащаб

Google с мащабно дарение за научни изследвания в България

Сметната палата даде две министерства и 34 общини на АДФИ

Икономист: При новите данни за инфлацията, шансовете да приемем еврото са големи

Възможно ли е лихвените проценти да останат високи завинаги?

Финансовият министър обсъди с еврокомисар приемането на еврото

Пощенска банка отново е най-добрата банка в предоставянето на попечителски услуги у нас

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Финанси