Драма до последните секунди: Как се решиха титлите във Висшата лига и Серия А (обзор)

2999
Драма до последните секунди: Как се решиха титлите във Висшата лига и Серия А (обзор)
Снимка: Getty Images

Титлите в два от петте топ шампионата се решиха в последния ден от сезона и макар в Италия драмата да приключи сравнително бързо, то в английската Висша лига нищо не беше ясно до последните минути.

В крайна сметка Манчестър Сити направи героичен обрат от 0:2 до 3:2 срещу Астън Вила и триумфира с трофея. Отличието е четвърто за „гражданите“ в последните 5 сезона, както и общо осмо в историята. С успеха си те не оставиха шансове на преследвача Ливърпул, който също направи обрат срещу Уулвърхемптън за 3:1. Мърсисайдци приключиха сезона с 92 точки – с една по-малко от основния си конкурент.

Отборът на Пеп Гуардиола имаше много проблеми на собствения си стадион „Етихад“, след като в миналия кръг Рияд Марез пропусна дузпа срещу Уест Хем и на практика не успя да подпечата титлата рунд преди края. Астън Вила на Стивън Джерард поведе чрез Мат Кеш още в 37-ата минута, а бившият играч на Ливърпул Фелипе Коутиньо направи задачата на Сити далеч по-сложна в 69-ата с гол за 2:0.

И докато Ливърпул обръщаше Уулвс с попадения на Садио Мане, Мохамед Салах и Анди Робъртсън, то Сити бе изправен пред това да изпусне трофея. Само че резервата Илкай Гюндоган върна надеждите на „гражданите“ в 76-ата минута, след което, в рамките на само 5 минути, Родри изравни, а Гюндоган вкара второ попадение за пълния обрат след центриране на Кевин де Бройне. Сити издържа до края и лиши мърсисайдци от мечтата за „куадрупъл“.

Битката за четвъртото място също се водеше в последния кръг. Тотнъм ще играе в Шампионска лига през следващата кампания, за сметка на Арсенал. „Шпорите“ надделяха като гост над изпадналия Норич с убедителното 5:0 и обезсмислиха успеха с 5:1 на „топчиите“ срещу Евертън. Тимът на Антонио Конте завърши със 71 точки – на 3 зад третия Челси и на две пред „артилеристите“ на Микел Артета.

Манчестър Юнайтед се добра до последната квота за Лига Европа с шестото си място, макар да загуби от Кристъл Палас с 0:1 пред погледа на новия си мениджър Ерик тен Хаг, който следеше от трибуните на „Селхърст парк“. „Червените дяволи“ завършиха с 58 точки – на две пред Уест Хем, и трябва да бъдат доволни, че Брайтън надигра „чуковете“ с 3:1. Тимът на Дейвид Мойс се класира за квалификациите в Лигата на конференциите следващия сезон.

Не по-малко вълнуващи бяха сблъсъците на дъното, където се решаваше съдбата на Лийдс и Бърнли. Лийдс запази мястото си във Висшата лига след 2:1 срещу Брентфорд, а „виненочервените“ изпаднаха, след като загубиха с 1:2 от Нюкасъл и завършиха на три точки зад прекия си съперник. Освен тях, в Чемпиъншип догодина ще играят Уотфорд и Норич, а за елита към момента се класираха Фулъм и Борнемут. Нотингам Форест и Хъдърсфийлд ще играят финален плейоф в неделя.

Другият шампионат, в който трофеят се реши в последния ден от сезона, бе италианската Серия А. Там Милан се върна на върха за първи път от 11 години насам, детронирайки шампиона и най-голям враг Интер. „Росонерите“ надиграха Сасуоло като гост с 3:0 и въпреки че „нерадзурите“ победиха Сампдория със същия резултат, тимът на Симоне Индзаги остана на две точки зад 7-кратните европейски първенци. Двата тима вече имат Скудетото по 19 пъти във витрините си.

За отбора на Стефано Пиоли в последния кръг герой стана Оливие Жиру, който отбеляза два гола преди почивката след центрирания на Рафаел Леао. Младият португалец изработи и третото попадение за тима си – дело на Франк Кесие. Така интригата приключи още преди да са изминали 45 минути.

Макар „росонерите“ да играха далеч от дома, те сякаш бяха домакини, тъй като „Мапей Стейдиъм“ бе изпълнен с фенове с червено-черни фланелки, а отвън празнуваха още хиляди. Стотици нахлуха на терена след последния съдийски сигнал и така забавиха церемонията по връчване на трофея.

Освен миланските грандове, за Шампионска лига се класираха третият Наполи и четвъртият Ювентус (съответно със 79 и 70 т.). Лацио изпревари градския съперник Рома в последния кръг с равенството 3:3 срещу Верона, което даде на „лациалите“ точка преднина. И двата тима обаче ще играят в Лига Европа, а седмият Фиорентина – в Лигата на конференциите.

Каляри не успя да се спаси след 0:0 с вече изпадналия тим на Венеция. Ако бяха победили, момчетата на Алесандро Агостини щяха да изпреварят Салернитана на 17-ата позиция. Въпреки че загуби от Удинезе с 0:4, тимът на Давиде Никола остана в елита с точка повече от бившия отбор на Кирил Десподов. Другият изпадащ е Дженоа. В Серия А се изкачват Лече и Кремонезе, а Пиза и Монца ще определят последния участник с директен плейоф.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ФУТБОЛ СВЯТ:

Спорт по телевизията днес - 18 април 2024 г.

Реал Мадрид детронира Сити! "Белите" надделяха след дузпи в гладиаторската битка (ВИДЕО)

Шампионски манталитет: Байерн Мюнхен спечели битката с Арсенал и продължава напред (ВИДЕО)

Безпрецедентно: Германия може да излъчи 6 отбора в Шампионска лига!

Спорт по телевизията днес - 17 април 2024 г.

Зрелище и куп обрати: Дортмунд излъга Атлетико Мадрид в голово шоу (ВИДЕО)

Червен картон закопа Барселона! ПСЖ отстрани каталунците (ВИДЕО)

Почина световен шампион с Германия

В 97-а минута: Нападател от Ла Лига тръгна за "паненка", но завърши катастрофално (ВИДЕО)

Двама се карат, третият печели: Играчи на Челси се сдърпаха кой да бие дузпа (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Футбол свят