Най-великите "златни" отбори в историята на футбола

23721
Най-великите "златни" отбори в историята на футбола
Снимка: Getty Images / Guliver

Тази вечер се играе финалът в Шампионска лига между Барселона и Ювентус на Олимпийския стадион в Берлин. И двата тима спечелиха досега титла и Купа, като имат шанс за златен требъл, включващ най-престижния клубен турнир на планетата. По този начин каталунци или торинци ще станат 8-ия отбор с подобно постижение в историята на футбола. Но кои са останалите 7?

Селтик

Сеп Блатер спечели пети мандат начело на ФИФА

В сянката на огромния корупционен скандал от последните два дни, Йозеф Блатер остава президент на ФИФА, след като преди втори тур на гл...

През сезон 1966/67 шотландският колос се превръща в първия, който постига "златен требъл". "Детелините", иградени от играчи само от Глазгоу", дори печелят 5 трофея, освен основните три - Купата на лигата и Купата на Глазгоу. 

Селтик е първият британски отбор спечелил Купата на европейските шампиони (КЕШ). Освен това тогавашният отбор на шотландците се счита за първия супер отбор във футбола. На финала в Лисабон в ролята на абсолютен аутсайдер Селтик печели с 2:1 срещу Интер.

Аякс

Холандия също има своя представител в тази престижна класация, точно 5 години след постижението на Селтик. Аякс, чиито играчи са наричани "пионерите на футбола", печели 3-те най-големи титли през сезон 1971/72, водени от великия Йохан Кройф. Именно той слага черешката на тортата през сезона за Аякс, след като вкарва и двата гола за Аякс във финала срещу Интер (2:0) в Ротердам. Само година по-късно Аякс отново е на път да направи требъл, но изненадващо губи за Купата на Холандия. Въпреки това този тим на Аякс от 70-те остава в историята като един от най-доминиращите на зеления килим.

И Путин коментира скандала с ФИФА: САЩ пак се месят в чужди работи

Без никакви съмнения САЩ се опитват да не допуснат Сеп Блатер да бъде преизбран за президент на ФИФА. Това е пореден опит от тяхна стр...

Останалите 5 отбора вижте в Sportline.bg

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Футбол свят