Радикалният ислям изглежда вече основна версия за нападението срещу Борусия Дортмунд

3091
Радикалният ислям изглежда вече основна версия за нападението срещу Борусия Дортмунд
Снимка: Getty Images/Guliver

Версията за ислямска връзка относно снощния взрив, който рани испанския футболист на Борусия Дортмунд Марк Бартра и един от ескортиращите автобуса на тима полицаи, вече става все по-вероятна, макар и още непотвърдена.

Според "Зюдойче Цайтунг", АФП и ДПА писмото, което полицаите намериха до мястото на взрива, сочи към тази опция. То започвало със следните думи: "В името на Аллах, милосърдния и състрадателния", пише англоезичната германска медия The Local. Това е често срещно обръщение между арабите, особено при официална кореспонденция.

Полицията в Дортмунд обяви взривовете за целенасочена атака

Полицията в немския град Дортмунд обяви, че взривовете преди двубоят от 1/4-финалите на Шампионската лига между Борусия (Дортмунд) и Мо...

Официална информация за съдържанието на писмото няма, но според АФП в него е споменат атентатът на коледния базар в Берлин в края на миналата година. Освен това имало обвинение, че германски изтребители са замесени в бомбардировки на контролирани от "Ислямска държава" (ИД) райони в Сирия, при които са убити мюсюлмани. В писмото е казано, че имената на "важни хора" от Германия и "други кръстоносни нации" са в списък с нарочени за убийство от ИД. Тези хора щели да са цел, докато германските изтребители "Торнадо" участват в операциите в Сирия срещу "Ислямска държава". Припомняме, че още в събота, 8 април, германският министър на отбраната Урсула фон дер Лайенен заяви, че германските самолети няма да помагат на антитерористичната коалиция, водена от САЩ. Това стана ден след ракетното нападение над сирийската военновъздушна база Шайрат, близо до Хомс, което беше извършено от два американски миноносеца. Освен това полицейски източници казват, че е много рано да се твърди дали писмото действително е писано от терорист, симпатизиращ на ИД.

Все още не е изключена версията неонацистка фракция от фенове на Дортмунд да е извършител на атаката. А германският таблоид Bild пише, че полицията работи и върху версията атентаторът да се е измъкнал от мястото на престъплението с кола с чуждестранни номера.

Иначе късно снощи Бартра беше опериран, тъй като взривът е счупил ръката му. Освен това от рамото му са вадени парчета стъкла и пластмаса. Бартра е добре и животът му не е застрашен. Раненият полицай също е в добро състояние - слухът му е пострадал от взрива, като му е даден ден отпуск.

Днес (12 април), от 21:45 часа в Мюнхен ще се играе и срещата между Байерн и Реал Мадрид. Предохранителните мерки вече са засилени. Мачът на Борусия с Монако пък е насрочен за 19:45 часа.

Взрив пред автобуса на Борусия преди мача с Монако от ШЛ

Срещата от 1/4-финалите на Шампионска лига между Борусия (Дортмунд) и Монако, която трябваше да се играе днес (11 април) от 21:45 часа ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ФУТБОЛ СВЯТ:

57 дни до ЕВРО 2024: Група C - Фаворит, аутсайдер и два непредвидими динамита

Удар по Байерн: Фаворит за заместник на Тухел остава начело на Германия

Олимпиакос е на 1/2-финал след дузпи! Млад вратар съкруши Фенербахче (ВИДЕО)

Десподов е аут от европейските турнири, световен шампион отново вбеси фенове (ВИДЕО)

Ливърпул и Милан са аут от Лига Европа, Леверкузен мечтае за требъл (ВИДЕО)

Петкратен шампион на Германия вади милиони за нападател на Лудогорец

Прозяващият се Анчелоти към Белингам: Излез на терена и ме развълнувай

Спорт по телевизията днес - 18 април 2024 г.

Реал Мадрид детронира Сити! "Белите" надделяха след дузпи в гладиаторската битка (ВИДЕО)

Шампионски манталитет: Байерн Мюнхен спечели битката с Арсенал и продължава напред (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com