"Само кожата държеше крака ми цял": Контузията, която разкъса коляното, но не и вярата на Шон Баркър

2790
"Само кожата държеше крака ми цял": Контузията, която разкъса коляното, но не и вярата на Шон Баркър
Снимка: Getty Images

Коляното ми бе направено на пихтия: всички възможни връзки около него бяха скъсани, а единственото, което държеше горната половина на крака ми към долната, бе кожата. Кракът ми просто се счупи на две, а всички около мен изпаднаха в ужас, който аз все още не осъзнавах.

Шон Баркър е на 29, когато в едно рутинно единоборство на футболния терен буквално остава без крак. Капитанът на Дарби Каунти претърпява толково тежък сблъсък с вратаря на Нотингам Форест, че още на терена му казват, че футболът за него вече е приключил.

Животът обаче е намислил друг сценарий за английския бранител, който само три години по-късно ще се завърне на терените. Как обаче е възможно да се възстановиш от толкова тежка контузия, която се среща предимно в спортове като ръгби?

"Почувствах щракване, чух голямо изпукване и усетих как кракът ми тръгва в обратната посока", спомня си Баркър. "Знаех, че имам сериозна травма, така че си помислих, че колкото по-тих съм и по-спокоен, толкова по-добре ще бъде... Физиотерапевтите се включиха и казаха, че капачката на коляното ми стърчи и трябва да я поставят обратно. И тогава върнаха целия ми крак на мястото му - там, на терена."

От прага на смъртта до върховете на английския футбол

По време на злощастния инцидент на трибуните е и неговата съпруга, която първоначално решава, че мъжът ѝ е получил инфаркт. Той се сгромолясва на тревата и не става в продължение на минути. По-неприятните новини обаче идват след мача, когато на Баркър му правят по-обстоен преглед, а физиотерапевтът му казва, че това е най-лошото, което е можело да се случи на коляното му.

Във футбола често се късат връзки на коляното, които обикновено изваждат даден играч от терените за около девет месеца или година. Но в случая с Баркър той къса и всички останали връзки в колянната си става, което значително усложнява проблема. От всички страни започват да се чуват и репликите: "Нека бъдем честни, никога повече няма да играеш футбол..."

Баркър обаче вярва, че отново ще играе, колкото и налудничаво да звучи за неговите близки. Той преминава през четири операции на коляното си и още десетки рехибилитационни сесии със специалисти в Германия и САЩ. Стъпка по стъпка Баркър успява да заздрави коляното си, макар и да му отнема мъчително много време.

"През първите две години не можех да ходя до магазините, без коляното ми да пламне и да има оток. Не можех да стоя прав повече от 10 минути. Започваш да цениш толкова много неща, които си приемал за даденост, едва когато ги изгубиш", казва Баркър.

Минават две години, преди Баркър въобще да може да се затича, и още шест месеца, за да започне да тренира. След близо тригодишна битка с кошмарната контузия Баркър успява да участва отново във футболен мач, като го направи за отбора на Дарби под 21 години.

Турнирът "Várzea": Мястото, където отхвърлените футболисти изливат гнева си

През този тригодишен период обаче не физическата страна е най-трудна за Баркър, а психическата. "Мозъкът помни травмата и ме ограничава от действия, които отново биха ми навредили. Трябваше да науча мозъка си отново да изпълнява всички нормални функции", признава Баркър, който трябва да начуи и да бъде адски търпелив, без да се отказва от преследването на крайната цел.

"Когато се контузих знаех, че има реалистична възможност да не играя отново. Очаквах най-доброто, но се подготвих за най-лошото и с това гледах какво ще ме направи щастлив, след като завърша футбола", казва още футболистът на Дарби. Той обаче успява да се завърне към футболната си кариера и отново да играе на най-високо ниво.

От беднотията и гангстерите до "Анфийлд": Недохраненият хлапак, който заигра в Ливърпул

На 32 години, след като е бил извън играта в продължение на три години, Баркър успява да се завърне към футбола за още няколко години. Той напуска Дарби, за да се присъедини към Бъртън Албиън. Английският защитник не се слави с бързината си и преди контузията, така че няма проблем да играе на познатото ниво от миналото.

В края на сезон 2017/18 Баркър официално прекратява футболната си кариера. Но той успява да опровергае всички скептици и отново да се завърне към любимата си игра. Контузията на Баркър завинаги ще остане в спомените му: но не с потрошеното коляно, а с пътя, който той извървя обратно към нормалния живот.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ФУТБОЛ СВЯТ:

Ливърпул тотално отписа титлата след още един резил във Висшата лига (ВИДЕО)

Решено! Арне Слот наследява Юрген Клоп в Ливърпул

Илия Груев и Лийдс сгафиха, а Лестър се завърна във Висшата лига (ВИДЕО)

Резервите на Реал Мадрид излъгаха Сосиедад, турски вундеркинд блести (ВИДЕО)

50 дни до ЕВРО 2024: Група D - Кандидат-шампиони, българска следа и огромна липса

Швеция отказа да въведе ВАР в местното футболно първенство

Манчестър Сити разгроми Брайтън и крачи уверено към върха (ВИДЕО)

Потвърдено: Ливърпул е в преговори за нов мениджър, който е уверен, че ще наследи Клоп

Гол в 95-ата минута донесе успеха на Рома при преиграването с Удинезе (ВИДЕО)

Неочакван обрат: Шави остава начело на Барселона

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Футбол свят