За кого ще настъпи краят на мисия "Трофей" след днешния финал в Шампионска лига?

2135
За кого ще настъпи краят на мисия "Трофей" след днешния финал в Шампионска лига?
Снимка: Getty Images/Gulliver

Една от най-тежките критики към треньорите в съвременния футбол се отнася за липсата на трофеи. Независимо колко добре играе даден отбор, то накрая определящите за успешен за сезон се превръщат трофеите. Има мениджъри, които са се погрижили за невероятен прогрес в отборите, които работят, но по една или друга причина - златните медали все още липсват. Именно двама такива специалисти ще се изправят един срещу друг на финала в Шампионска лига – Юрген Клоп и Маурисио Почетино.

Една от най-тежките критики към треньорите в съвременния футбол се отнася за липсата на трофеи. Независимо колко добре играе даден отбор, то накрая определящите за успешен за сезон се превръщат трофеите. Има мениджъри, които са се погрижили за невероятен прогрес в отборите, които работят, но по една или друга причина - златните медали все още липсват. Именно двама такива специалисти ще се изправравят един срещу друг на финала в Шампионска лига – Юрген Клоп и Маурисио Почетино.

Напредъкът на двата отбора под ръководството на Почетино и Клоп е голям, а достигането на финала в Турнира на богатите е само едно от доказателствата. Със сигурност мнозина ще кажат, че „шпорите“ стигнаха до него и с не малка доза късмет. Най-вече заради спорния гол на Фернандо Йоренте срещу Манчестър Сити във втория 1/8-финал. Отбелязването на три гола срещу Аякс само за едно полувреме обаче доказа, че Тотнъм заслужава мястото си на финала. А в турнирите именно това е важно – отборът да покаже характер в правилния момент и да се бори до последно. За този изграден характер и самочувствие главна е вината на мениджъра. Почетино пое тима на 6-о място във Висшата лига преди пет години и за този период превърна Тотнъм във водещ отбор в Англия и го изведе до първи финал в Шампионска лига. През тези години обаче страхотната му работа все още не е ознаменувана с трофей, който да е и неговият първи като мениджър. През 2015 година бе близо, но загуби финал от Челси на Жозе Моуриньо за Купата на лигата и оттогава отборът му не се е класирал в битка за трофей.

По подобен начин и Клоп бива подложен на критики. Ливърпул направи невероятен сезон, но малко не достигна на отбора да спечели Висшата лига и да преодолее конкуренцията в лицето на Манчестър Сити. Друг голям недостатък, който често бива изкарван на преден план е, че специалистът „обича“ да губи финали. Два пъти е ставал подгласник в Шампионска лига – веднъж с Ливърпул и веднъж с Борусия Дортмунд. Освен това през 2016 година отнесе сериозни критики, че мърсисайдци загубиха на финала в Лига Европа от Севиля с 1:3, само 7 месеца, след като пое отбора. Все пак, за разлика от своя колега, той е печелил трофеи, макар и не с Ливърпул. В Бундеслигата с Борусия - Клоп стана два пъти шампион, веднъж грабна Купата и 3 пъти Суперкупата на Германия.

Кой от двамата обаче ще вдигне първия си трофей с отбора? На какво може да разчитат двамата мениджъри и какво ги различава един от друг - може да видите в Sportlive.bg.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ФУТБОЛ СВЯТ:

57 дни до ЕВРО 2024: Група C - Фаворит, аутсайдер и два непредвидими динамита

Удар по Байерн: Фаворит за заместник на Тухел остава начело на Германия

Олимпиакос е на 1/2-финал след дузпи! Млад вратар съкруши Фенербахче (ВИДЕО)

Десподов е аут от европейските турнири, световен шампион отново вбеси фенове (ВИДЕО)

Ливърпул и Милан са аут от Лига Европа, Леверкузен мечтае за требъл (ВИДЕО)

Петкратен шампион на Германия вади милиони за нападател на Лудогорец

Прозяващият се Анчелоти към Белингам: Излез на терена и ме развълнувай

Спорт по телевизията днес - 18 април 2024 г.

Реал Мадрид детронира Сити! "Белите" надделяха след дузпи в гладиаторската битка (ВИДЕО)

Шампионски манталитет: Байерн Мюнхен спечели битката с Арсенал и продължава напред (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com