Храм "Свети Никола" в Трявна отбеляза своя храмов празник

4473
Храм "Свети Никола" в Трявна отбеляза своя храмов празник
Снимка: Община Трявна

На Никулден своя храмов празник чества новопостроеният параклис “Свети Никола” в Трявна. Още от рано сутринта, храмът събра десетки миряни, дошли да запалят свещичка и да се помолят пред иконата на светеца за здраве и берекет.

Негово Високопреосвещенство Великотърновски митрополит Григорий отслужи празнична света литургия и пожела на всички присъстващи да бъдат здрави и да следват пътя на вярата в Господ Бог.

Ремонтираха пътни участъци в малките населени места в община Трявна (СНИМКИ)

Реконструкцията на част от общинската пътна мрежа в малките населени места на територията на Община Трявна бе извършена от консорциумът...

“Ние сме удостоени да се наречем по нашата макар и скромна вяра ближни на Бога и ето той как ни дарява и слънчице, и свеж въздух, и добро настроение, за да отпразнуваме един голям празник. Вярата е енергоподател на нашите дела, без вяра ние не може доникъде да стигнем, а за да имаме това, с което Бог ни благославя, ние трябва да се обърнем с вяра към него!” призова на днешния голям празник Висшият православен духовник.

Именно Великотърновският митрополит Григорий освети храма “Свети Никола” преди три години. Параклисът в кв. “Светушка” бе издигнат с дарения на родолюбиви българи и неуморния труд на млади тревненски строители. Вътрешната дърворезба и изографисаните икони са дело на талантливите ученици от Националната гимназия за приложни изкуства “Тревненска школа”.

Община Трявна поздравява всички празнуващи днес, носещи  имената Никола, Николай, Николина, Николинка, Ненка, Нина, Нино, Никол, всички банкери и търговци и им пожелава най-вече здраве и много успехи във всяко тяхно бъдещо начинание, както в личен, така и в професионален план.

На 6 декември празнуваме един от най-големите християнски празници – Никулден! Днес православната църква почита паметта на Свети Николай Мирликийски Чудотворец – покровителят на моретата, езерата и реките, на моряците и рибарите, на семейството и рода. Името му означава “Побеждаващ”.

Нова достъпна среда за хората с увреждания в "Старото школо" в Трявна

Музейният обект “Старото школо” към Специализирания музей за резбарско и зографско изкуство в Трявна вече е с нова съвремен...

Светецът е роден през 270 година от н.е. в Патара – Ликия, Мала Азия (днес Турция). Легендата разказва, че по време на силна морска буря, Св. Никола спасил моряците на кораба, с който пътувал към Божи гроб, със своите молитви и те останали невредими. Според друга легенда, светията спасил кораба като запушил получения от бурята отвор с шаран и успял да възкреси моряк, починал при падане от най-високата мачта.

Народните поверия изобразяват “Свети Никола” като крилат момък с необикновена физическа сила, който лети със златни крила над морета и океани и влиза в неспирни битки с водните демони. Други го представят като беловлас и белобрад старец и го наричат зимни “Свети Никола”. Християнската иконография също го изобразява като възрастен мъж.

Днес, традицията повелява на Никулден трапезата да събере цялото семейство, близки и приятели. Приготвя се рибник – пълнен шаран с лук, ориз, орехи и др., за празничната вечеря. Вярва се, че когато се пече пълнената риба трябва да остане цяла, за да остане и късметът в къщата. Костите от шарана се заравят в земята или се пускат по течението на водата, за да се увеличи семейството, а най-големите люспи се слагат в портмонето, за да носят пари през цялата следваща година.

Никулден е част от зимните обредни празници, които започват с деня на Свети Андрей. Празнично се украсяват и Коледните елхи.

Община Трявна отбеляза Деня на народните будители

Община Трявна отбеляза 1 ноември – Денят на народните будители! Поради усложнената епидемиологична обстановка и увеличения брой н...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГАБРОВО:

Одит на Дома на хумора и сатирата в Габрово: Секретен е, защо?

Gabrovo story: "Sweet European funds for the mayor's brother - OLAF is looking at a whistleblower tip (PHOTOS)"

Guarded by police officers: The mayor's brother in Gabrovo removes a fence, which he does not own (VIDEO and PHOTOS)

"You appropriate the door and the lucrative property is yours: Is that what the mayor of Gabrovo does?"

Сладки европари за брата на кметицата на Габрово: ОЛАФ гледа разобличаващ сигнал (СНИМКИ)

Заради явна грешка: Тунелът под Шипка ще продължи да кротува още дълго време

Възрастно семейство загина при пожар в Габрово

Заради неработещ светофар: Патрулка и кола се удариха в Габрово

Финансов колапс: Дряновски завод е поставен на ръба след спрян договор за модернизация на вагони

Теди Джорджо: Трябва да има образователен ценз за кандидатите за кметове и общински съветници (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com