Кметът на Трявна представи новите подземни контейнери в града

2772
Кметът на Трявна представи новите подземни контейнери в града
Снимка: Община Трявна

Днес кметът на Община Трявна – г-жа Силвия Кръстева официално откри новите подземни контейнери за разделно събиране на битови отпадъци в Трявна. Събитието се проведе на ул. “Ангел Кънчев” до църквата “Св. Георги” в града, където е разположена една от общо шестте площадки с изградени модерни инсталации за подземно събиране на отпадъци. На официалното откриване присъстваха, както местното ръководство и представители на общинска администрация, така и десетки граждани, които с радост се включиха в съпътстващата кампания за разделно събиране на битови отпадъци.  

“Радвам се, че виждам толкова хора и се надявам за в бъдеще, така, добре да организираме нашето сметосъбиране и сметоизвозване! Всички ние трябва да започнем да събираме разделно, да ценим това, което имаме и разбира се, в бъдеще, също така да бъдат изградени още инсталации, за да може да бъде по-чист нашия град. Благодаря от сърце за усилията на всички – на фирмата „Еко Глобул“, на голяма част от общинска администрация, които дълго време се бореха за осъществяването на този проект и също така на „Ди Ивент“ и “Кредо 3М”, които ще имат удоволствието да ни представят как всъщност функционират контейнерите!” сподели кметът на Община Трявна и отправи апел към всички граждани да бъдат по-отговорни в разделното събиране на отпадъци, да използват по предназначение инсталираните съдове и да бъдат добрия пример за подражание.

Кметът на Трявна инициира среща с депутатите от Габровска област

Кметът на Община Трявна – г-жа Силвия Кръстева кани на работна среща четиримата народни представители от 7-ми многомандатен избир...

На територията на Община Трявна са изградени общо шест площадки с подземни контейнери – пет в гр. Трявна и една в гр. Плачковци по проект “По-чиста Трявна – разделно събиране в невидими контейнери”, който се финансира от Европейски фонд за регионално развитие по Оперативна програма “Околна среда 2014-2020 г.” и е на стойност 390 933 лв., от които 58 639, 95 лв. са национално съфинансирани от държавния бюджет на Република България. Разположени са на възлови точки в Централните градски части и жилищните квартали в двете населени места, като са съобразени с потока от ползватели и са един нов модерен начин за разделно събиране на отпадъци.  

На всяка площадка има по 4 отделни контейнера за разделно събиране на основните групи битов отпадък – хартия, пластмаса и метал; стъкло; битов отпадък и биоразградим отпадък. По време на откриването всички присъстващи бяха подробно запознати какви точно отпадъци могат да изхвърлят във всеки един от съдовете и какви съответно не могат. А именно: 

В жълтия контейнер могат да се изхвърлят всички кашони, хартиени опаковки, полиетиленови торбички, чували, кутии от прясно мляко и напитки, туби, пластмасови бутилки, козметични и санитарни продукти, алуминиеви кенове, кутии от консерви и пр. Не е предназначен за мръсни хартии и кашони, блистери от лекарства, туби от масла и други вредни вещества.

В зеления контейнер могат да се изхвърлят всички стъклени бутилки, буркани без керамични и порцеланови съдове и електрически крушки. Препоръчва се стъклените, пластмасовите и металните опаковки да бъдат изчистени преди да бъдат оставени за рециклиране.

Община Трявна изгражда цветна преса за метални кенчета

Община Трявна с поредна крачка към постигане на екологично бъдеще с умисъл към опазване на околната среда и природата! От днес цветна м...

В кафявия контейнер могат да се изхвърлят всички био отпадъци като хляб, хлебни изделия, листа, трева, клони, утайки от кафе и чай, плодове и зеленчуци, костилки и черупки. Не трябва да се изхвърля пепел, почва и пясък.

В синия контейнер могат да се изхвърлят всички смесени битови отпадъци, които не сме успели да разпределим в останалите три за разделно събиране.

Гражданите бяха приканени да се включат в организирана на място игра и да напишат на дъска дали са запомнили ползите от рециклирането на битови отпадъци за околната среда и населението, като например, че всеки един тон рециклирана хартия спасява 13 дървета или че 19 700 рециклирани алуминиеви кутии са достатъчни за направата на един автомобил. Не закъсняха и първите правилно изхвърлени отпадъци в подземните контейнери, които присъстващите донесоха на място.

Тъй като всяка инсталация се състои от наземна и подземна част, бе демонстрирано и как точно работят невидимите контейнери. Служители към отдел “Чистота” на Община Трявна детайлно показаха, че обслужването на съдовете се осъществява чрез хидравлична система, с помощта на която подземните съдове излизат на повърхността и се изхвърлят съответно в сметосъбиращия камион. 

Община Трявна изгражда велопътека

Община Трявна ще предостави още една възможност за развитие на туризма в региона, като предвижда да изгради велопътека в бъдеще. Живопи...

По повод официалното откриване на новите подземни контейнери в Община Трявна, в началото на тази седмица се проведе и информационно-игрова кампания за разделно събиране на битови отпадъци във всички детски градини и училища на територията на общината. На всички граждани, проявили интерес към събитието, днес, бяха раздадени информационни материали и сладки за здраве, логото на които, разбира се, бе зеления знак на рециклирането.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГАБРОВО:

Одит на Дома на хумора и сатирата в Габрово: Секретен е, защо?

Gabrovo story: "Sweet European funds for the mayor's brother - OLAF is looking at a whistleblower tip (PHOTOS)"

Guarded by police officers: The mayor's brother in Gabrovo removes a fence, which he does not own (VIDEO and PHOTOS)

"You appropriate the door and the lucrative property is yours: Is that what the mayor of Gabrovo does?"

Сладки европари за брата на кметицата на Габрово: ОЛАФ гледа разобличаващ сигнал (СНИМКИ)

Заради явна грешка: Тунелът под Шипка ще продължи да кротува още дълго време

Възрастно семейство загина при пожар в Габрово

Заради неработещ светофар: Патрулка и кола се удариха в Габрово

Финансов колапс: Дряновски завод е поставен на ръба след спрян договор за модернизация на вагони

Теди Джорджо: Трябва да има образователен ценз за кандидатите за кметове и общински съветници (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com