Трявна представя изложба на “Строителните занаяти на Стара планина”

2867
Трявна представя изложба на “Строителните занаяти на Стара планина”
Снимка: Община Трявна

Какви са били архитектурно-строителните постижения от епохата на Възраждането в района на Габрово, Трявна и Дряново? Какви автентични къщи са запазени и какво разказват местните майстори, съхранили този занаят и до днес? Тези и още интересни факти, експонати и визуалиции представя изложбата “Строителните занаяти на Стара планина”, която ще бъде официално открита днес, 4 май, в Музей “Старото школо” в Трявна. Експозицията се организира съвместно между Специализиран музей за резбарско и зографско изкуство-Трявна, Регионален етнографски музей на открито “Етър”, сдружение “Мещра”, НГПИ “Тревненска школа” и ИЕФЕМ-БАН.

“Съвместната изложба, която откриваме днес е резултат от проекта “Строителните занаяти на Стара планина” на сдружение “Мещра – традиционни знания и занаяти”, който е съфинансиран от Национален фонд “Култура” към Министерство на културата от 2018 год. Не случайно първото ни гостуване е тук, тъй като участието на СМРЗИ-Трявна и НГПИ “Тревненска школа” е директно и индиректно по време на цялото проучване!” подчертава г-жа Росица Бинева, която е част от екипа на РЕМО “Етър”.

Трявна ще отбележи 146 години от избухването на Априлското въстание

Априлското въстание е един от ключовите моменти в българската история и един от най-ярките изрази на непримиримост, допринесли за извою...

Проектът, чийто резултат е сегашната изложба, проследява материалното и нематериалното архитектурно-строително наследство от епохата на Възраждането в област Габрово. По време на двете теренни проучвания са посетени около 30 габровски, тревненски и дряновски населени места, а в изследванията се включват както специалисти етнографи, архитекти, инженери, така и доброволци, студенти и преподаватели.

“Областта е изключително богата на културно-историческо наследство, което е застрашено от изчезване, вследствие на обезлюдяването на района и редица други фактори. На място успяхме да разговаряме с местни майстори, които са свързани със строителните традиции, собственици на възрожденски къщи и да се докоснем в детайли до тази епоха.” допълва още г-жа Бинева.

Изложбата включва 13 табла с включени визуализации, дело на Росина Пенчева, 32 бр. събрани експонати като дюлгарски инструменти и други дарени предмети по време на експедицията, както и 3D макет на традиционна къща от с. Горнова могила, чиято история е свързана с РЕМО “Етър”.  

“Документирането и популяризирането на традиционните строителни техники и изследването на връзката материално – нематериално културно наследство са важни стъпки в посока съхранение на местната традиционна архитектура. Това е част от процес на създаването на чувство за отговорност, оценяване и уважение към наследството, оставено от предците ни.” завършват изследователите и канят всички любители на историята и епохата на Възраждането да посетят Музей “Старото

Откриха турнир по канадска борба в Трявна

И този уикенд Трявна бе центърът на събитията! През изминалата събота официално открихме парк “Божковска поляна” в кв. Божк...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГАБРОВО:

Одит на Дома на хумора и сатирата в Габрово: Секретен е, защо?

Gabrovo story: "Sweet European funds for the mayor's brother - OLAF is looking at a whistleblower tip (PHOTOS)"

Guarded by police officers: The mayor's brother in Gabrovo removes a fence, which he does not own (VIDEO and PHOTOS)

"You appropriate the door and the lucrative property is yours: Is that what the mayor of Gabrovo does?"

Сладки европари за брата на кметицата на Габрово: ОЛАФ гледа разобличаващ сигнал (СНИМКИ)

Заради явна грешка: Тунелът под Шипка ще продължи да кротува още дълго време

Възрастно семейство загина при пожар в Габрово

Заради неработещ светофар: Патрулка и кола се удариха в Габрово

Финансов колапс: Дряновски завод е поставен на ръба след спрян договор за модернизация на вагони

Теди Джорджо: Трябва да има образователен ценз за кандидатите за кметове и общински съветници (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com