11 растения, които оцеляват и в най-тъмните ъгли на дома

50152
11 растения, които оцеляват и в най-тъмните ъгли на дома
Снимка: iStock

В тази статия сме подбрали няколко растения, които се чувстват чудесно в слабо осветени от слънчева светлина стаи и помещения. Тяхната прелест е в листата, което е достатъчно предвид липсата на слънце, на която са подложени.

Калатея

Позната още като молитвено растение, калатеята се отглежда лесно, като единствено има нужда от влага и топлина. Не е желателно да се излага на пряка слънчева светлина, напротив шарената сянка е най-подходящата среда за нея. Красотата и е в зелените листа с атлазен блясък, а видовете калатеи са около 60.

Дифенбахия

Красиво тропическо растение от семейство Змиярникови, Дифенбахията най-добре вирее на шарена сянка. Особено красива е през пролетта и лятото, когато в центъра и изникват нови светли листа.

Знаете ли колко е ph на почвата в България

Драцена

Премахва токсичните ксилен, бензол, трихлоретилен и формалдехит от въздуха, които са опасни за домашните любимци. Това тропическо растение предпочита да живее на сянка, за това ви съветваме да го държите далеч от пряко слънце.

Хлорофитум

Известно като Зелена лилия това е не капризно растение. Популярно е с това, че преработва отровни вещества във въздуха. Отглеждането му в домашни условия е изключително лесно, дори да не сте опитни с цветята. Хлорофитумът обича влагата, но може да издържи дълго без вода, когато отсъствате от дома.

Тези цветя не са КАПРИЗНИ и са много лесни за отглеждане

Нефролепис

Наричан още Бостънска папрат, Неолефисът е един от 200 вида папрат и е подходящ за отглеждането в саксия. Обича да живее на хладно, обича влагата и непряката слънчева светлина, като подходящо за нея място е банята. Ако я засадите във висяща саксия, ще се радвате на водопад от зеленина.

Филодендрон със сърцевидни листа

Предпочитан от всеки градинар, Филодендронът е непретенциозно и прекрасно растение за отглеждане в домашни условия. Сърцевидните му листа са матови и тъмнозелени. Предпочита да живее на по-тъмни места, за това го дръжте далеч от прозорците.

Как да познаем от какво имат нужда цветята?

Неорегелия

Най-красива Неорегелията ще изглежда на отделна поставка в близост до прозорец, тъй като расте на ширина и заема доста място. Тя би се развивала добре дори при изкуствено осветление, а също така и в баня, защото обожава влагата.

Спатифилум

Познат като Лилия на мира, Спатифилиумът ще живее дори ако забравяте да го поливате и го отглеждате в стая, в която почти не влиза слънчева светлина. Въпреки че обича влажна почва и температури около 27 градуса, растението се приспособява при всякакви условия.

6 цветя, които ще парфюмират дома ви

Аглаонема

Това многогодишно растение достига височина до 50-70 см. Предпочита стайната температура и повишената влажност на въздуха. Чувства се превъзходно в топли помещения.

Сансевиерата (Змийско растение)

Позната като Змийско растение, Сансевиерата расте еднакво добре на всякакви условия. Цвета на листата варира от много светло до наситено тъмно зелено и обича сухия въздух и поливането веднъж месечно.

Аспидистра

Наречено още Семейно щастие, това е растение, което присъства почти във всеки дом. На топло или студено, на преполиване или засушаване, аспидистрата издържа във всякакви условия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Какви са тайните за отглеждане на гигантски домати

Правила за торене на ягоди, които растат на едно място в продължение на много години

Не правете това с теменужките: 5 често срещани грешки в грижата за тях

Кои тънкости при отглеждане на картофи помагат за богата реколта

Кога се махат долните листа на доматите

Как да не допускаме жилкова некроза по доматите

При отглеждане на гербери в градината - ето какво не се прави

При отглеждане на чери домати на открито - за какво да внимаваме

Как да предпазим чесъна от едноименната муха

Как се прави листно торене на домати

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com