4 екзотични растения, които можем да отглеждаме у нас

8818
4 екзотични растения, които можем да отглеждаме у нас
Снимка: congerdesign / Pixabay

Търсите малко драма във вашата градина? Наистина няма как да сбъркате, като добавите няколко тропически растения! Техните огромни листа, цвят и невероятни текстури добавят красота около дома ви.

Тези растения са от части на света, където климатът няма студове, топъл и обикновено, макар и не винаги, влажен. Това означава, че можете да им се наслаждавате на открито, когато е топло и след това да изкопаете луковиците или да внесете контейнерите вътре за зимата, когато температурите паднат. Или ги третирайте като едногодишни - компостирайте ги и засадете наново през пролетта.

Всяко от тези растения расте еднакво добре в земята или в контейнери, при условие че не седят в напълно блатисти почви. Независимо къде живеете, тези растения ще ви харесат заради екзотичния щрих, който добавят към вашия пейзаж.

Плумерия

Дърво с райски аромат и ярко оцветени цветове, Плумерията ще задоволи почти всичките ви тропически желания. Освен това приятелите ви ще бъдат сериозно впечатлени, когато видят как цъфти.

Това е едно от типичните тропически цветя, използвани често в хавайските земи. Ние ги отглеждаме като малки дръвчета във вътрешни дворове, високи 15-18 инча. Ароматът на цветята е невероятно мощен, без да е прекомерен и ги прави идеални за засаждане в контейнери в близост до места за сядане във вътрешния двор.

Растението може да се отглежда целогодишно на слънце. През зимата трябва да се прибере.

За разлика от някои тропически растения, плумерията е невероятно устойчива на суша.

Пасифлора

Една от най-зашеметяващите и драматични от тропическите цъфтящи лози. За уникален и див вид, позволете на пасифлората да се катери нагоре.

Пасифлората се предлага в нюанси на бяло, лилаво, лавандула, синьо, розово и червено.

Жасмин

Жасминът е предмет на легенди в литературата, но и предпочитано растение в градината . Малки, восъчни бели цветя цъфтят от пролетта до лятото, някои дори до есента.

В по-топъл климат жасминът ще бъде вечнозелено удоволствие, в по-хладните райони го считайте за ароматно стайно растение през зимата. Жасминът расте най-добре на слънце до частична сянка и обича постоянно влажни почви. Ще спечелите като засадите жасмин в зони с голям трафик, близо до входната врата или в саксия на вашия вътрешен двор или веранда, за да можете да се насладите на аромата, докато цветята цъфтят.

Каладиум

Какво ще кажете за листни растения, които изглеждат като ръчно рисувани? Въпреки че каладиумите цъфтят, вие ще искате да ги отглеждате заради листата им в нюанси на червено, розово, бяло и зелено. Те са едно от малкото растения, които осигуряват истински летен цвят на сянка - защото цветът не зависи от цветята.

Формите на листата варират от стреловидна до сърцевидна или копиевидна. Повечето каладиуми се радват на условия на частична до пъстра сянка. Градинарите обичат да отглеждат каладиуми през лятото.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Условия за доматените растения, за да дадат отлична реколта

Добра грижа за краставиците след засаждане

Засадете доматите преди тази дата, за да е богата реколтата им

Засаждане на краставици 2024 - кои са най-добрите дати

Най-подходящото време за засаждане на краставици в градината

Защо е задължително пръскането на лозята през май?

Как се прави пикиране на домати в кофички?

Това е най-доброто място за засаждане на рози в градината

Отлично решение: Репички в домашната градина

Реанимиране на гнила орхидея, след което тя отново ще цъфти красиво

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com