6 често срещани причини растенията да не оцеляват в дома ви

14144
6 често срещани причини растенията да не оцеляват в дома ви
Снимка: iStock/Guliver

Растенията може да не оцелеят в дома ви по различни причини - липсата на осветление, прекалено обилно поливане, непосредствената близост до радиатори играят роля. Защо стайните цветя се чувстват зле в дома ви?

1.       Прекомерно поливане

Как да поливаш растенията през зимата?

Ако сте пропуснали да подготвите балкона и терасата за студения сезон, вижте няколко съвета как да запазите растенията до следващата пр...

Има две най-често срещани грешки, поради които стайните растения гният, а патогенните бактерии се размножават в почвата. Първата грешка е, че водата остава в чинийката в резерв. Цялата вода, която не се е задържала в почвата, е излишна и ако има много от нея в чинийката, по-добре е да се отцеди.

Друго подвеждащо схващане е необходимостта от поливане, ако горният почвен слой е сух. Можете да използвате тънка дървена пръчка, за да проверите дали почвата е суха. Трябва внимателно да се постави в саксията, за да не се повреди кореновата система. Ако пръчката е мокра на повече от една трета от дължината си, тогава е твърде рано за поливане на растението.

2.       Непосредствена близост до радиатор

Важно е да знаете в какви условия растението е свикнало да живее. Някои видове в природата предпочитат прохладна зима и горещо лято. Това означава, че не е необходимо да поставяте такива растения до радиатора. По-добре е да ги оставите в другия край на стаята или до остъклената веранда, ако температурата там се поддържа около + 15 ° C.

Тропическите сортове, от своя страна, се нуждаят от топлина през цялото време. Тук обаче влагата играе важна роля, както в почвата, така и във въздуха, а въздухът близо до радиатора обикновено е сух. Ето защо, трябва да пръскате тропически растения със спрей или да поставите овлажнител в стаята.

Кои стайни растения могат да бъдат опасни?

Да имате растения в дома си, е повече от прекрасно. Някои са големи и пищни, което създава допълнителна радост за очите. Но има и такив...

3.       Нарушен график за поливане

Важно е растенията да получават относително редовно поливане: това укрепва имунитета на цветето срещу болести и паразити, а също така помага за осъществяването на вътрешни процеси. Ето защо е най-добре да настроите графици за поливане за всяко растение.

4.       Липса на торене

Към графика за напояване трябва да се добави график за торене. Той се различава в зависимост от вида на растението и обикновено включва редуване на органични и минерални торове.

5.       Липса на осветление

Подходящите стайни растения за заети хора

Дом без растения е някак си пуст и празен. В съвременното общество обаче хората са заети с работа, семейство и какво ли още не. Често д...

Ако растението е започнало да избледнява, вероятно му липсва светлина. В този случай трябва да го поставите в по-светла стая или да го преместите по-близо до прозореца. В екстремни случаи можете да поставите специална фитолампа до него.

6.       Вредители незабелязани навреме

Понякога растенията са атакувани от вредители - кърлежи, листни въшки, белокрилки, люспести. Ето защо е важно да преглеждате внимателно стъблата, листата и почвата на всеки две до три седмици. Някои вредители се виждат веднага, докато други не.

За да се развиват стайните растения, е важно да се грижите правилно за тях. Някои на пръв поглед безобидни действия обаче могат да навредят на цветята.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Как се прави размножаване на дафинов лист?

Засейте копъра по този начин, ако искате да поникне по-бързо

Торете чесъна така, за да е богата реколтата му

Най-добрият тор за динята е този

Най-добрите сортове тиквички са тези

Торене на къпините през април - ето как се прави

Защо опитните градинари поръсват лехите с елда

Различен вкус ли имат морковите от сорт Rainbow blend

На каква дълбочина се засаждат доматите, за да има богата реколта

6 зеленчука, които можете да засеете и да забравите до есента

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com