Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ако краставиците са горчиви, направете това, за да спасите реколтата

10 юли 2024, 16:43 часа

Ако една от откъснатите краставици от градината ви се окаже горчива, това не означава, че цялата реколта ще има неприятен горчив вкус. Достатъчно е да се вземат мерки за спасяване на реколтата. Ето няколко съвета, които ще ви помогнат да коригирате ситуацията и да забравите за горчивите зеленчуци. 

Трикове против горчивина на краставиците

Първо, поливайте не по график, а според нуждите и само с топла вода. Смята се, че благоприятната влажност на въздуха за краставици е приблизително 80-90%, а влажността на почвата трябва да е не повече от 80%.

Второ, ако краставиците са горчиви, тогава трябва да ги наторите. Освен това не трябва да се увличате изключително по минерални торове. Краставиците обичат вермикомпост, компост и хумус и пепел.

След като приберете първата реколта от краставици, задължително ги полейте с това

През целия вегетационен период краставиците се торят веднъж на всеки 2-3 седмици с акцент върху калий и фосфор.

Трето, следете температурата на въздуха в оранжерията - тя трябва да е комфортна.

При горещо време краставиците се засенчват, а когато температурата в оранжерията спадне, вратите и прозорците се затварят, а лехите се покриват под спанбонд.

Четвърто, третирайте срещу вредители и болести. Препоръчително е да се използват биологични инсектициди. Ако има болни листа, те се отстраняват, след което се използват биологични препарати. 

Грижа за краставиците за богата реколта

Лехите с краставици изискват постоянно внимание, особено през лятото, когато горещото слънце пече короната и бързо изсушава почвата. Плевелите растат скокообразно, запушвайки лехите и именно те отнемат голям дял от хранителните вещества в почвата.

Вредителите също се крият в плевелите, намирайки там убежище и отлични условия за размножаване. Какво трябва да направи градинарят през юли, за да удължи плододаването на краставиците и да прибере богата реколта. Алгоритъмът на действията е следният:

  • Поливане на краставиците - извършва се само с топла вода, като разходът й варира от 8 до 12 литра на 1 m2. Когато поливате лехите с краставици през деня, опитайте се да не попадне вода върху листата, насочете струята от маркуча към корена на растението. Площта на напоената почва под едно растение не трябва да бъде по-малка от 15 см. Водата трябва да намокри почвата на дълбочина 20 см. Когато поливате краставици сутрин, опитайте се да не намокрите листата. Можете да пръскате краставици по листата вечер, но при условие, че растенията не са заразени с гъбични инфекции. 
  • Подхранване на краставиците - в началото на юли е полезно да се торят насажденията в открита земя с нитрофоска; разтворът се приготвя като 1 супена лъжица от тора се разтвори в кофа с вода.  Второто подхранване може да се направи по друг начин, със следния хранителен разтвор: в кофа с гореща вода се разтварят 2 супени лъжици суперфосфат. Оставете сместа да се настоява в продължение на 5 дни. Преди да я използвате за торене, добавете 1 супена лъжица калиев сулфат. През август се извършва трето торене на базата на оборски тор с добавяне на калиева сол.

Напръскайте краставиците с това и ще забравите за маната

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес