Билката, която гарантира богата реколта от домати

34525
Билката, която гарантира богата реколта от домати
Снимка: iStock

Всеки градинар, който отглежда домати в градината си, иска да прибере богата реколта, но не всеки знае, че подхранването с една билка винаги гарантира отлични резултати. Торенето с коприва набавя голямо количество азот, калий и желязо. Подобрява имунитета на растенията, стимулира растежа им и образуването на хлорофил.

Зелен тор от коприва за богата реколта от домати

За приготвянето му се използва нарязана на ситно коприва. Напълнете 1/3 от голям съд с нея (за предпочитане пластмасов или емайлиран, тъй като инфузията може да реагира с чист метал). Към сместа се добавят пепел и оборски тор или птичи тор. Всичко се смесва добре и се оставя да „узрее“ за около 1-1,5 седмици с периодично разбъркване на сместа. За 5-6 кг зеленина са ви необходими 10 супени лъжици пепел и 4-8 кг оборски тор. Важно е да затворите съда с капак или плътна торба по време на ферментация (оставяйки достатъчно място в съда, тъй като по време на разлагането инфузията не само потъмнява и се пени, но и придобива много неприятна миризма. За да се отървете от нея, някои градинари съветват да добавите листа от валериана или стари бисквити.

Хапчето, с което разсадът на доматите ще расте като луд

Също така някои градинари добавят оборския тор накрая след като копривената инфузия ферментира, за да избегнат лошата миризма. Това е по-предпочитаният вариант.

Преди употреба инфузията се филтрира, разрежда се с вода в съотношение 1:10 и получената течност се излива върху домати или краставици на нивото на корена в размер на 1-2 литра на растение. През сезона можете да извършите 2-3 такива „зелени“ хранения.

Оборският тор съдържаща много азот и калий, както и органични съединения, които имат положителен ефект върху растежа и развитието на растенията. Следователно този тор е най-полезен за тези култури, които изобилно консумират хранителни вещества от почвата - и доматите и краставиците са едни от тях. В допълнение, количеството вода в него е повече от 75% от общата маса, поради което се поддържа високо ниво на влажност в почвата, когато се използва.

Растенията не се подхранват с чист оборски тор, той трябва предварително да се разреди с вода в съотношение 1:20. Първото торене се извършва 10 дни след засаждането на домати или краставици в земята. Второто - преди началото на цъфтежа (т.е. 10-14 дни след първото). Можете също да подхранвате с оборски тор в периода на образуване на плодове. Преди всяко торене храстите се поливат обилно с вода и след това се добавя разреден оборски тор (0,5-1 l). Веднага след това растенията отново се поливат обилно. За всеки храст се използва 0,5-1 литра тор.

Ето защо листата на доматите се усукват навътре

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Премахване на плевели БЕЗ химикали в градината

Кои грешки при засаждането на картофи могат да съсипят цялата реколта

Направете моравата си перфектна след зимния сезон: Ето как

Кои са цветята, които гонят сляпото куче надалеч

Как да се преборим с болести и плевели, без да ползваме химикали

Кои са златните правила при засаждане на моркови

Време е да подрежете смокините: Ето как

Какво е особеното при засаждане на мексиканска краставица

Как да засадим тиквички от разсад?

За какво да внимаваме при пръскане на ягоди и малини

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com