Билките, които трябва да засадите в градината - те гонят мишките

919
Билките, които трябва да засадите в градината - те гонят мишките
Снимка: Karsten Paulick / Pixabay

Някои билки имат много полезна функция в градинарството: те могат да държат мишките на разстояние. Тези вредители са способни да причинят значителни щети на реколтата. В случая опитните градинари засаждат определени билки в градината, които отблъскват гризачите. Най-ефективни в това отношение са 2 лечебни растения

Билките, които отблъскват мишките в градината

Това са пелин и мента. Ако във вашата градина расте пелин, можете да забравите за впечатляващия брой вредители. Мишките също не харесват аромата на това растение. Не забравяйте, че има ефектни декоративни сортове растения.

Билката, която гарантира богата реколта от домати

Традиционно пелинът се счита за силен инсектицид и репелент, който помага на градинаря да убие или отблъсне летящи и пълзящи насекоми или ларви. Но ако просто го засадите в лехите или по периметъра на парцела, най-вероятно ще бъдете разочаровани. Бръмбарите, които засягат ябълковите дървета, ще продължат да ги атакуват, а белокрилките или листните въшки, коиито унищожават зеле или краставици, ще продължават да го правят. Но репелентният ефект на пелина става доста забележим, ако приготвите инфузия. Залейте голяма връзка (200-300 гр) пресни билки с 5 литра копър и оставете да вари за един час. Напръскайте засегнатите от вредители растения с тази инфузия и броят на насекомите или ларвите ще бъде значително намален. Що се отнася до градината, можете да засадите пелин директно под дърво или храст в кръга на ствола на дървото.

Тогава ще се прояви и репелентният ефект на растението. Растящ почти близо до ствола, пелинът ще предпази дървото от миграцията на пълзящи вредители и до известна степен ще намали привлекателността на плодовата или ягодоплодната култура за летящи насекоми. Също така, инфузията на пелин е незаменима в органичното градинарство за борба с мравките. Достатъчно е няколко пъти да полеете мястото, където мравките са си направили мравуняк с вече споменатата настойка, и тя губи всякаква привлекателност за тях.

И още едно предимство на пелина е неговият външен вид. Независимо от вида на растението, то ще се превърне в истинска декорация на цветна леха или градина - разбира се, при условие че пелинът действа като декорирано растение, а не като купчина плевели. Съчетава се добре с други трайни насаждения, като лавандула, сантолина, камбанки. Можете също така да засадите пелин до рози, растението ще отблъсне листните въшки. Пелинът се поддава добре на рязане; може да се оформи на малки топки, които ще изглеждат страхотно по пътеки и алеи.

Мента - това красиво и полезно растение може да ви предпази не само от мишки, но и от плъхове. Ментата може да се използва активно и в кухнята.

Други възможности - можете да засадите бъз, див розмарин, кориандър, аконит. Ефективни са сладката детелина, лайката.

Билката, която всеки опитен градинар засажда в градината си

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Как се прави засаждане на малини от пръчки?

Пет пъти мисли, един път сади: Едни от най-трудните за отглеждане растения

Това са най-подходящите малки овощни дръвчета за вашата градина

Ето как да засадите семена от моркови за страхотен старт

Наторяване на боровинкови храсти: Ето какво трябва да знаете

Какви са подходящите температури за засяване на домати?

Ето как да ограничите разпространението на плевели в градина

Основни съвети при засяване на моркови в домашната градина

Още имаме време: Ето как да засадим лалета през април

Защо перата на чесъна пожълтяват и как да го подхраните, за да спасите растението

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com