Домашен ускорител за компост: Как да направите свой собствен

8909
Домашен ускорител за компост: Как да направите свой собствен
Снимка: iStock

Компостирането е чудесен начин да се рециклират органични отпадъци и да се осигурят хранителни вещества за вашата градина. Процесът на разлагане обаче може да отнеме много време, особено когато се използват големи количества отпадъци. За да ускорите процеса на компостиране, можете да създадете свой собствен ускорител за компостиране.

Лесен начин да си направите ускорител за компост

Стъпка 1: Съберете материали

Преди да започнете да правите вашия ускорител за компост, ще се нуждаете от тези материали:
•    голям контейнер или варел с капак. Най-добре е да използвате пластмасов контейнер или варел, тъй като те са лесно достъпни и устойчиви на гниене;
•    дървени стърготини или чипс. Те служат като източник на въглерод, който е необходим за създаване на оптимални условия за компостиране;
•    зелени отпадъци. Това може да е трева, остатъци от зеленчуци и плодове, утайка от кафе и др. Зелените отпадъци са богати на азот, който е основна съставка за успешно компостиране;
•    градинска пръст. Съдържа микроорганизми, които ще спомогнат за ускоряване на разграждането на органичните отпадъци.

Какво е компостирането: Ползи и недостатъци

Стъпка 2: Подготовка на контейнера

Изберете правилния контейнер или варел, който да ви служи като ускорител на компоста. Уверете се, че има капак за задържане на влага и предотвратяване на миризми. Ако в контейнера няма дупки за вентилация, направете няколко дупки на дъното, за да може въздухът да циркулира.

Стъпка 3: Създайте слой

Започнете, като направите слой от стърготини на дъното на контейнера. Този слой ще осигури добра вентилация и дренаж за вашия компост.

Стъпка 4 Добавяне на зелени отпадъци

Поставете зелени отпадъци като трева, плодове и зеленчуци, утайка от кафе и други остатъци от храна върху дървените стърготини. Накълцайте големите парчета на по-малки, за да ускорите процеса на разлагане. Препоръчително е зелените и кафявите отпадъци да се смесват в съотношение 2:1, за да има добър  баланс на азот и въглерод.

Стъпка 5: Добавяне на градинска пръст

След зеления слой добавете малко количество градинска пръст. Това ще помогне за въвеждането на някои полезни микроорганизми в компоста, което ще ускори разграждането на органичните отпадъци.

Стъпка 6: Повтаряне на слоевете

Повторете процеса на добавяне на слоеве зелени отпадъци и пръст, докато бидонът се запълни. Завършете горния слой със слой стърготини или дървени стърготини, за да предотвратите миризмите и да задържите влагата.

Градинарите съветват как да използвате компост в градината

Стъпка 7: Поддържайте подходяща влажност и вентилация

Проверявайте редовно влагата на компоста и се уверете, че не изсъхва. Поливайте компоста, ако е необходимо. Също така периодично обръщайте съдържанието на контейнера, за да осигурите вентилация и равномерно разграждане на отпадъците.

Компостни ускорители

Има и промишлени ускорители за компост, налични в специализирани магазини или онлайн. Тези продукти обикновено съдържат смес от микроорганизми и ензими, които помагат на органичните отпадъци по-бързо.

Един от най-популярните микроорганизми, използвани за ускоряване на компоста, са гъбичките от рода Trichoderma. Те са способни да разлагат сложни органични съединения и да ги превръщат в хранителни вещества за почвата. Добавянето на гъби Trichoderma към контейнер за компост може значително да ускори процеса на разлагане и да подобри качеството на получения компост.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Божурите ще цъфтят както никога досега, само полейте с бабина тор

Без пръскане и химия: Как да се отървете от листни въшки за минути??

Защо хортензиите не цъфтят: Основни причини

Успешни методи за премахване на ПЛЕВЕЛИ от домашната градина

Дейности през май в градината, които да не пропускате

Цветята през МАЙ: Дейности, които да не пропускате

Сега е подходящият момент да засадите тикви: Ето какво съветват експертите

Сместа, която гони голите охлюви от градината

Златни правила за красива градина: Кога и как да поливате тревата през пролетта

Цветята, които трябва да засадите след Великден

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com