Дори опитните градинари правят тези 5 грешки през есента

2382
Дори опитните градинари правят тези 5 грешки през есента
Снимка: iStock

През есента грижите в градината не приключват - през този период градинарите имат много работа и не става въпрос само за прибиране на реколтата. Но въпреки това дори най-опитните от тях допускат някои грешки в есенната работа в градината.Те включват – оставяне на тревата в лехите, пренебрегване на разкопаването на почвата, липсата на подхранване с тор, неспазване на правилата за сеиотбообращение, пренебрегване на деоксидирането на почвата.

Грешките, които дори опитните градинари допускат през есента

Запомнете: след прибиране на реколтата е необходимо да почистите лехите от растителни остатъци. Ако пренебрегнете тази процедура, рискът от разпространение на болести е висок.

Ако не изкопаете градината, оставяйки големи буци на повърхността на земята, почвата може да ерозира през зимата. Това със сигурност няма да окаже благоприятен ефект върху нейната структура.

Колко години подред може да отглеждате чесън на едно и също място в градината

Друга грешка е пренебрегването на употребата на подхранващи торове. В този момент е подходящо не само да ги приложите, но и можете да засеете зелен тор.

През есента можете да направите план за бъдещи насаждения в градината и за подредбата им, като трябва да вземете предвид правилата на сеитбообращението.

Ако не се погрижите да деоксидирате киселата почва, бъдете готови, че през следващата година повечето зеленчуци няма да растат и да се развиват добре - те не обичат да „живеят“ в такива условия и съответно реколтата им няма да е богата.

Най-доброто време за извършване на тази процедура е есента, тъй като през зимата всички необходими химични реакции приключват, а през пролетта проблемът ще бъре разрешен. В почвата с необходимата киселинност микроорганизмите, от които се нуждаят зеленчуците, се развиват правилно. В допълнение, устойчивостта на замръзване на растенията се подобрява и количеството азот се увеличава, което подобрява растежа на културите.

Най-добрата киселинност за почти всички градински растения се счита за pH в диапазона от 6,0 до 7,0. Двата най-често срещани начина за определяне на киселинността на почвата са чрез използване на лакмусова хартия и чрез наличието на определени плевели.

Има няколко най-популярни метода за дезоксидация на почвата.

Един от тях е свързан с употребата на фино смляна гасена вар, която трябва да се внесе на дълбочина 15-25 см. При слабо кисела почва се добавят 20-25 кг гасена вар на декар, при умерено кисела почва - 40 кг, при висока киселинност - 50 кг -60 кг гасена вар.

Доломитовото брашно е друг вариант. Той е малко по-скъп от гасената вар, но се счита за по-полезен и значително подобрява структурата на почвата. Според нормите на приложение количествата са подобни на тези при използването на вар.

Още: Защо хитрите градинари слагат чаши с бира в градината?

 

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Пет пъти мисли, един път сади: Едни от най-трудните за отглеждане растения

Това са най-подходящите малки овощни дръвчета за вашата градина

Ето как да засадите семена от моркови за страхотен старт

Наторяване на боровинкови храсти: Ето какво трябва да знаете

Какви са подходящите температури за засяване на домати?

Ето как да ограничите разпространението на плевели в градина

Основни съвети при засяване на моркови в домашната градина

Още имаме време: Ето как да засадим лалета през април

Защо перата на чесъна пожълтяват и как да го подхраните, за да спасите растението

Може ли да се ускори плододаването на младите овощни дървета

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com