Експерт: 1 супена лъжица от това ще ви избави от листните въшки

12466
Експерт: 1 супена лъжица от това ще ви избави от листните въшки
Снимка: iStock

Градинарите с опит знаят десетки народни методи за премахване на листни въшки. Използването на горчица на прах е един от най-ефективните методи, но също така изисква стриктно спазване на правилата за приложението му, за да не навредите на растенията.

Горчица на прах - лек против листни въшки

Листните въшки се хранят с растителен сок и могат да причинят сериозни щети. Горчицата на прах помага да се отървете от листните въшки поради острия си вкус и миризма, които отблъскват тези насекоми. Просто казано, това прави листата безвкусни и дори опасни за живота на вредителите.

Без пръскане и химия: Как да се отървете от листни въшки за минути??

"За да използвате горчица на прах срещу листни въшки, трябва да приготвите разтвор. Вземете една супена лъжица горчица на прах и я разтворете в литър вода. Преди употреба се уверете, че растенията са сухи и не са изложени на пряка слънчева светлина. По-добре е лечението да се извършва вечер или рано сутрин. След третиране оставете разтвора да изсъхне върху листата на растенията“, коментира руският практикуващ градинар, кандидат на биологичните науки Виктор Борисенко.

"Неправилното използване на горчица на прах може да доведе до негативни последици. Например, използването на твърде концентриран разтвор или прилагането му в горещо време може да причини изгаряния по листата на растението. Също така е важно да запомните, че горчицата на прах може да бъде токсична за пчелите и други полезни насекоми, така че не се препоръчва да се използва, когато растенията цъфтят", казва експертът.

"Добавянето на сапун към разтвор на горчица срещу листни въшки спомага за подобряване на ефективността на продукта. Сапунът има свойството да се залепва към листата на растенията, което позволява на разтвора да остане на повърхността по-дълго и да действа по-ефективно. За целта добавете към него супена лъжица течен сапун или подобен обем сухи стърготини. Сапунът ще осигури по-добра адхезия на разтвора към листата и ще увеличи ефективността на продукта", казва още експертът.

Други начини за борба с листните въшки

Използването на инфузии е друго често срещано народно средство за борба с насекомите.

Приготвените инфузии трябва да се използват за напояване на засегнатите растения. При приготвянето им е важно да се спазват пропорциите. Високите концентрации на съставките могат да навредят на растенията.

Овощните дървета се обработват на етап бутонизация или малко след цъфтежа, но не по-късно от 3-5 седмици преди прибиране на реколтата. Ягодовите растения трябва да се обработват след бране на плодовете, зеленчуците - 1 месец преди бране на реколтата им.

Запарката от чесън също е сред ефективните способи за борба с този вредител. За да е приготвите, 200 грама чесън се запарват в 1 литър вода под капак пет дни. Количеството от 25 милилитра от тази запарка се разрежда в 10 литра вода.

Друг вариант - смелете 200 г сухи тютюневи листа и ги оставете в 5 литра вода за два дни. След това добавете още пет литра вода и прецедете.

Инфузията от лайка е друг ефективен способ. За да го приготвите добавете сто грама лайка към 1 литър вода. Настоявайте за 12 часа. За пръскане трябва да разредите една част от тинктурата и три части вода. Може да добавите и сапун - четири грама сапун на литър разтвор.

Как да се отървете от листни въшки - 3 метода, които работят

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Тези 8 лайфхака за отглеждане на краставици ще ви донесат тонове реколта

За какво да внимаваме при отглеждане на грах в двора

Как се отглежда банан в двора

Каква е тайната за отглеждане на бамя в двора

Как да си отгледаме дафинов лист в двора

Кога се берат листа от малина

Без химия: Как да се избавите от маната по доматите

Направете това през юни, за да цъфтят дълго и пищно розите

Кога е най-добре да се вадят първите картофи?

Идеалният тор за пипера през юни е този

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com